Mager insats mot skridskostarkt Björklöven

Williams satte sitt första men hade ingen anledning att se glad ut…Foto: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På något sätt kom inte detta som en överraskning. Ett hyllat VIK med två fina segrar åkte upp till Umeå och ställdes mot ett Björklöven med två raka torsk. Utfallet blev tre powerplay-mål för Löven och seger med 3-1.

Caputi var inte så smart efter 56 sekunder då han tacklade till en motståndare i ryggen efter en nästan parodiskt lång blockeringssituation (varför blåste inte Holm?).

Med de nya hårda domarbedömningarna bjöd VIK därmed ett något sargat Löven på en välbehövlig räkmacka in i matchen med ett power play.

Målet i PP gjordes av oerhört vässade Stefan Andersson (som fick foten av Niklas Johansson i VIK trots ett år var kvar på kontraktet) efter 2.31. Det var Andersons tredje mål för säsongen. En ny Elias Fälth ”in the making”?

Sedan stod Doell för en något onödig slashing i mittzon varpå Löven utökade till 2-0 i nästa power play efter 4.47. Sådana små detaljer avgör matcher – onödiga utvisningar. Visst är det lätt att sitta här bakom en dator och skriva detta, det går fort på isen, men ändå. Spelarna är proffs.

Sedan var matchen relativt jämn och VIK hade svårt att komma åt det väldigt skridskostarka och snålt spelande Löven. VIK fick bara iväg 16 skott på hela matchen. Underkänt.

Ljusglimtar fanns i att Jeremy Williams fick hänga en snyggt i taket efter mycket bra förarbete av Doell och en väldigt starkt spelande Helmersson. Williams såg ut att börja få igång skridskoåkningen mycket bättre.

Sedan var det kanske lite Norrlandsblod i domare Holm då han nog var lite sugen att hjälpa stackars Löven efter två raka torskar, de är ju en anrikt lagt som förtjänar en bra start.

Det var några fantomutvisningar på McArdle och Bergquist och det är alltid svårt när spelarna snubblar på någons klubba, vars efterföljande power play sänkte VIK fram till 3-1. Nog om domare för denna säsong på Centralen.

Sammanfattning

Man kan inte vinna alla matcher. Tyvärr kändes inte Löven som en oslagbar motståndare denna kväll med VIK saknade den där sista skärpan, disciplinen och viljan som krävs för att vinna.

Anledningen att jag tjatar på att VIK tog utvisningar, välförtjänta eller ej är att just Löven är ett sådant skridskostarkt lag som passar VIK oerhört illa. Det var lika när man mötte Löven i Umeå under 2010-talet.

När man möter ett tätt och skridskostarkt lag måste man helt enkelt minimera de egna misstagen och sikta på att vinna med 1-0 eller 2-1 i Umeå. Den skärpan hade VIK inte ikväll.

Foto: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hampus Larsson (bilden) gjorde sin riktiga debut och 18-åringen (men visst är han längre än 171 cm!?) såg bra ut i rörelseschemat med och utan puck. Mycket hellre Hampus än något lån utifrån!

Oerhört märkligt var att Fagervall kastade ut fjärdekedjan ända fram till det bara var några minuter kvar. Ville karl´n inte vinna matchen? Que?!

Romanokedjan var inte så lyckad denna kväll och kom inte till så många avslut.

Tredjekedjan lyser det inte alls om offensivt tyvärr. Bergquist har nu under tre matcher inte skjutit ett (1) enda skott på mål! Underkänt!

Om vi ska tänkta långsiktigt tror jag VIK måste ha en vassare tredjekedja om det ska bli SHL. Chansen att 33-årige Bacon helt plötsligt ska få fart är nästintill obefintlig.

Därför tror jag att Niklas Johansson är mycket sugen att plocka in den här förstecentern från AHL för att på så vis frigöra eminente Fredrik Johansson att lyfta upp tredjekedjan.

Och eftersom VIK har en fjärdekedja som inte kommer gör mer än fem-sex mål på hela säsongen behövs det en tredjekedja som kan hota i en eventuell kvalserie.

Västerås tre stjärnor:

1. Jeremy Williams – Bättre fart än tidigare. Mycket snyggt mål. Enormt spel- och puckskicklig. Fyra poäng på tre matcher nu.

2. Kevin Doell – Tog fina 63 % av tekningarna och blixtrade med en rusch och snygg assist till Williams.

3. Per Helmersson – Backen var oerhört stabil och har vässat upp snabbheten och spelet med puck. Fagervall öser istid över Helmer som just nu är klassen bättre än Frisk, Björklund & Co.

10 svar

 1. sillgurka skriver:

  kan folk gnälla som få, så fort vik förlorar en enda martch så gnälls drt.
  stöd laget istället jäkla medgångs supportrar.
  visst helmer va inte bra igår men det va inte övriga laget heller.
  fransson borde tagit deras 2- 0 mål tex.

  låt laget få spela in sig vi har i princip haft de 2 första kedjorna intakt 3 matcher.

  så trött på allt gnällande hit och dit

 2. Vimmerbyarn skriver:

  Trots besvikelsen så här dagen efter, så instämmer jag med Nore’n att man egentligen inte borde vara så förvånad över gårdagens förlust. …Vi får nog ha ett ojämnt agerande VIK med i beräkningen ett tag framöver. En placering i tabellens undre halva i höst är inte helt osannolik med tanke på att laget inte är ihopspelt ännu. Men serien är lång och tror att truppens bredd kommer att betala tillbaka ju längre serien pågår. Därför så håller jag fast vid mitt tips att VIK slutar 3a! Förhoppningsvis hjälper en välfylld hall VIK till tre nya poäng redan imorgon!

 3. Viktor skriver:

  Surt sa räven. Mager insats är väl det minsta man kan säga efter VIKs viljelösa insats igår. Man borde varit beredda på Lövens tempoinsats efter försäsongstorsken. Är jänkarna redan tröttkörda, klarar man inte seriens intensiva matchschema? För var fanns lagkänslan å kämparglöden denna kväll? Faktiskt saknar det här ihopköpta laget än så länge en härförare å helst en med VIK-hjärta.
  Vart tog VIKs uppoffrande boxplayspel vägen igår? Det fanns ju i alla fall mot Bofors.
  Inte tror jag det kommer att hjälpa om Niklas köper in den där förstecenter som Norén och andra drömmer om när övriga VIKare såsar omkring som man gjorde igår. Behövs en förstärkning så är det en trygg tvåvägsspelande back. Defensiven å sammanhållning mellan lagdelarna har i de inledande matcherna inte varit något att hurra för. Är Helmer, som ifrågasätts då å då, rätt gubbe att bära laget å kaptensbindeln?

 4. ludde skriver:

  Kan man bara plocka undan Bacon helt makalöst dålig i mina ögon! In men en junior på den platsen alt Fryklund!

 5. TL skriver:

  Helmer stark o mycket bra, hans polare Mitell däremot nonchig o icke rejäl igår!!

 6. Pelle skriver:

  Kan inte annat än att hålla med. Blir bara larvigt att plussa Helmersson match efter match. Bara för att han spelar bättre än förra året så betyder det inte att han är bra. Han skulle göra sig bra i div 1 men hinner inte med i den här serien.

 7. Lillgurkan skriver:

  Eller så ser många Helmersson så som han spelar i helhet, inte bara de fåtal gånger som han spelar briljant (jo, det händer faktiskt också). Han förtjänar verkligen inte beröm ikväll. Han väljer att låsa fast pucken istället för att spela den, vilket leder till Caputis utvisning och 1-0. Blir sedan själv utvisad och det leder till 3-1. Men det finns alltså 19 spelare i VIK som gjorde ett sämre jobb än Helmer ikväll? Då har vi(k) problem.

 8. Mikael Norén skriver:

  Många VIK-fans tittar tydligen inte på hela matcher och bara på de som gör mål! Intressant! Försvarsspel är alltså inte intressant. OK, jag fattar!

 9. kalle skriver:

  Löjligt att plussa för Helmersson, orsaken till 3-1 målet, tar pucken med handen och kastar den till motståndare vid ett annat tillfälle, han hänger inte med!

 10. Lillgurkan skriver:

  Någon måtta får det vara på berömmet när det gäller Helmer. Han kostar oss i princip matchen med sin onödiga tripping som leder fram till Björklövens 3-1. Jag har aldrig sett Helmer leda laget i motgång. Han tenderar ofta att vara en av dem som viker ner sig, så även ikväll.