Marcus Söderkvist hade förtjänat den här behandlingen då VIK under Zäta är på väg att bygga en genuin kärntrupp

Marcus Söderkvist. VIK-legend. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter att VIK under många säsonger ofta sparat att signa karaktärsspelarna till sist är det nu andra tider i VIK-land under Patrik Zetterberg och Thomas Paananen.

Kanske önskar spelare som Jonte Berg och Marcus Söderkvist att de hade varit med nu istället. Söderkvist ville ha lite mer betalt men fick som bekant inte det och slutade istället, alldeles för tidigt, våren 2015.

Det är lätt att vara efterklok. Men vi vet hur det gick säsongerna efter det.

Jonte Berg var en viktig karaktärsspelare.

Jonte Berg fick ofta vänta på om det skulle bli några pengar över innan ett kontrakt presenterades. Sedan visade sig Jonte alltid behövas.

Stor skillnad nu då Zäta inte bara tidigt signar karaktärsspelare som Jesper Cederberg och Morgan Hassel. De får dessutom tvåårskontrakt.

Nu är Fredrik Johansson, Marcus Bergman (2 år) och Marcus Dahlbom (2 år) också karaktärsspelare, men med spetsegenskaper även i annat, som förefaller vara väldigt genuina personer som älskar att spela i VIK inför fansen.

Zäta och Paananen är med andra ord på väg att bygga en riktigt bra kärntrupp som kan hålla över tid. Kan man även addera Jimmie Jansson, som knutit speciella band till VIK-fansen, blir det än bättre.

Spelare som Kenny Källström och Alex Lindelöf och några till har också kanske kärntruppspotential och är spelare som möjligen också kan stanna över tid.

Som sagt. Ska VIK bli riktigt framgångsrikt är nog receptet att ha en stark kärntrupp med stora gulsvarta hjärtan plus att man hittar en rad unga talanger som blommar ut här.

Marcus Söderkvist hade förtjänat några säsonger till. Och VIK hade verkligen behövt det. Men då var devisen lite att ”kontinuitet är inte så viktigt, spelarna är inte så känsliga”. Och lagen chokade konstant när det gällde.

Verkligen andra tider nu. Allt var inte bättre förr.

15 svar

 1. VIKarn skriver:

  Jag tror vi har fått in en vskare, i kommentarsfältet.
  Som försöker göra sig rolig på vår bekostnad.
  Har man minsta kunskap om hockey.
  Ställer man inte så otroligt korkade frågor.

 2. Marko skriver:

  Gillar verkligen det som händer i VIK nu och ex dessa något längre kontrakt ( vad det nu eg betyder med alla olika klausuler) vittnar iaf om mer långsiktigt planering. Viktigt också för många yngre fans att få favoritspelare som man kan följa i mer än en såsong.
  Gällande diskussionerna om NJ så är jag väl inte lika negativ som en del andra. Han opererade bla utifrån de ekonomiska ramar förra styrelsen gav ( Ni minns väl pengarna som inte fanns) och skaffade fram spelare utfrån det. Naturligtvis var ju den vitryske målvakten Koval ett stort j…a fiasko samt en del andra också. Men ex gällande Korhonen så var han ju en etablerad spelare med bra poängsnitt i Finland men misslyckades i VIK. Sen åkte han tillbaka och fortsatte göra poäng. Myttynen var ju också en chansning, lite långsam men gjorde hyfsat i VIK. Väl tillbaka i Finland blev det massor med poäng och sen KHL kontrakt. Problemet låg kanske inte direkt hos NJ utan att delarna inte passade ihop och tränarna fick inte heller ihop det. Men visst var/är NJ en som chansar/hoppas hitta fynd i högre utsträckning än många andra sportchefer iaf vad jag kan uppfatta.

  • Bozo skriver:

   Men NJ får verkligen aldrig ihop det med tränarna. Det hänger aldrig ihop. I VIK såg man aldrig någon röd tråd från sportchef ner till enskild spelare. Verkar vara exakt likadant i Örebro. Bättre han jobbar som rådgivare/scout för att få till en helhet klarar han inte av.

   • Marko skriver:

    Du har säkert helt rätt i det avseendet med den röda tråden. En svår roll med sportchefsdelen. Jag ser väl bra exempel på sådana i Bengtzen och Kenttä som opererar med relativt små medel och lyckats bra,framförallt den sistnämda. Sen finns det ju sportchefer med enorma resurser och då kan man få in klass-spelare på ett annat sätt. Ex FBK plockar ju in mycket etablerat varje år liksom MIF och de flesta lyckas även om det dyker upp en o annan dyr flopp också som sedan löses ut från sina kontrakt.Dvs cash is king

 3. B skriver:

  Andersh

  Vilken jobbig typ du är! Hur tolkar du det? Pucko!

 4. Miko skriver:

  Jag tror att man kommer att få en bra blandning nästa säsong med stommen från föregående säsongen kryddat med några nya spelare. Man tänker på både den sportsliga och ekonomiska aspekten, nåt som inte var fallet under Niklas Johanssons tid när dyra och avdankade spelare, tänker på Korhonen och den lettiske målvakten värvades och visade sig vara fullständiga flopp. Därmed blev säsongen en fiasko både sportsligt och ekonomiskt.Nu har man verkligen förtroende för denna ledning och jag tror att Vik kommer kunna etableras i allsvenskan för att på sikt också utmana om SHL. Spännande att se hur många nya som kommer att ansluta. Försäsongen är verkligen igång.

 5. Bozo skriver:

  Det behövs ledare som inte är chefer och det räcker inte med ett par. Individer som visar vägen, speciellt när det är svårt och motigt. Utan personer som tar ansvar för helheten så faller gruppen/laget. Tränaren är en sak men utan flera vattenbärare funkar det inte. Framgången förra säsongen har skapat och format många nya vattenbärare.

 6. Gurkan 63 skriver:

  Kommer väl ihåg NJ behandling av Söderqvist . Karaktärspelare är viktiga och att kunna knyta dom till dig i föreningen är mycket viktigt. Känner redan pirr i kroppen inför vintern och dessa veckor som väntar. Zäta och Paananen har bestämt sig för hur föreningen ska formas och jag känner stor tillit till dom. Låt andra klubbar köra sitt race så skapar vi den nya vikmodellen.

 7. PatrikH skriver:

  Detta med karaktär och arbetsmoral, att leda med exempel är något jag tycker ofta kommer bort i diskussionen om vad som gör ett lag framgångsrikt. Tack, för att du tar upp dessa avgörande aspekter!

 8. andersh skriver:

  …och vad är en ”genuin person”? Verkar vara lite tombola över ordvalen här…

  • Mikael Norén skriver:

   Genuin person: ex. motsats till falsk person. Någon som man känner man kan lita på. Men såklart högst personlig tolkning och känsla och finns inget ”rätt eller fel”. Vad är genuin och karaktärsspelare för dig Anders?

 9. andersh skriver:

  Undrar hur skribenten här skulle definiera ”karaktärsspelare” egentligen. Förefaller användas på ett smått obegripligt sätt.

  • Mikael Norén skriver:

   Karaktärsspelare: En spelare som sliter hårt precis varje dag och leder genom ord och/eller handling.