Högintressant värvning från Rögle i Younan som gjorde succé i Vita Hästen & Dahlbom/Bergman plus Cederberg och Hassel blir kvar som viktiga länkar till framgångarna i Ettan

BIK har plockat Harju från starka Piteå. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Torsdagen innebar en ketchupeffekt i VIK:s silly season. Först landade Zäta ett av de mest spännande nyförvärven på många år då Alexander Younan, 21 år, värvades från SHL och Rögle.

Younan fick bitvis rikligt med istid i SHL föregående säsong och hyllas av många för sin rörlighet och skicklighet. 21-åringen snittade nästan 15 minuter/match i SHL och det är inte ofta VIK tidigare landat spelare med så relativt stort förtroende och på uppgång från toppligan.

***

Sedan blev det klart att Marcus Dahlbom blir kvar efter sin magiska säsong i Ettan, plus att defensivspecialisterna Jesper Cederberg och Morgan Hassel stannar.

På kvällen står det även klart att succéforwarden Marcus Bergman mycket glädjande blir kvar enligt VLT.se. Bergman har en mycket brant lutande kurva uppåt och är redan nu redo att producera på allvar även i Allsvenskan. #25 var egentligen för bra för Ettan.

Den kvartetten borgar för att man tar med sig en del hjärta från Ettanlaget där i stort sett alla, från spelare till materialförvaltare, menade att det var den bästa lagsammanhållningen och drivet man upplevt.

***

Lite röster om Alexander Younan:

”Rörlig och spelskicklig. Kanske lite f-ö-r bra självförtroende ibland.”

Från Vita Hästenhåll:

”Jag gillade Younan. Fick mycket förtroende här och spelade egentligen i alla spelformer och behärskar det bra. Spelskicklig och bra skridskoåkning, transporterar gärna puck.”

”Va, är det sant att han går till VIK? Riktigt bra back! Spelskicklig som gärna är med i offensiven. Lite ”sämre” i egen zon i Hästen men har med all säkerhet utvecklat det spelet. Inte för att han var dålig i egen zon men det var väl lite hans svaga sida. Ni kommer ha mycket nytta av honom och kommer säkerligen vara en ledande back i ert lagbygge!”

Från Röglehåll:

”Han var väl ok i Rögle. Ingen superback i SHL men funkar säkert bättre hos er.”

”Offensivt bra även i SHL. Lite tunn kanske. Bra värvning.” 

Från Oskarshamnshåll:

”Gillade honom här, var ett tag sen nu dock så har svårt att ge någon total beskrivning av honom. Rörlig och bra storlek dock, var även väldigt uppskattad i Hästen efter vad jag förstått. Helt klart en mycket bra värvning. Kanske lite f-ö-r bra självförtroende ibland.”

***

Younan verkar ha de mesta verktygen för att bli en god SHL-back på sikt. Enligt Zäta har Jönköpingssonen dessutom tackat nej till mer pengar i tio andra allsvenska lag plus lag i finska toppligan, vilket tyder på en bra mognad och utveckling karaktärsmässigt.

Sådana här värvningar av stortalanger och en egen stark juniorverksamhet är nog enda chansen att en klubb som VIK tar sig till SHL på sikt. Se Timrå. VIK kommer knappast kunna köpa sig till SHL genom att strö pengar på legoknektar, som inte alltid spelar med hjärtat.

Kan man fylla laget med en massa 19-22-åringar av Younans kaliber och liknande kan det i bästa fall ge en nästan gränslös utväxling om man får allt att stämma någon säsong. Detta plus några ”pappor” som Fredrik Johansson och Morgan Hassel är nog framgångsreceptet.

***

Tänkbar laguppställning:

Mr X1 – Mr X2 – Mr X3

Alexander Younan – Mr X5

Fredrik Johansson – Mr X4 – Marcus Bergman

Mr X8 – (Jansson)

(Hetta) – (Skiöld/Lehmann) – (Pettersson)

Morgan Hassel – (Lindelöf/Källström/Appel)

(Eriksson) –  Jesper Cederberg – (Jesper Johansson/Wallin/Weiskog)

Joker: Conny Strömberg och Pontus Holmberg.

Jokrar från J20: Wilmer Skoog, Simon Falk, Gustav Svensson och Hugo Ollila.

3 svar

 1. Kimpa skriver:

  Mr X4 får man ju hoppas blir skiöld !! Vore guld!

 2. Johan Carlsson skriver:

  Bergman klar också!!!!!

 3. Marko skriver:

  Fantastiskt bra.. Vilka fina nyheter.
  Har en hyfsat stark känsla att Jimmie J hade blivit tillfrågad om Younan.. Vilket innebär att Jimmie kritar på efter att lite detaljfrågor blir lösta på minst ett 2 års kontrakt..
  The Rockman känns fantastiskt och gillar att Cederberg stannar, bra potential. Hassel gör säkerligen en kanonsäsong nu när han får vara kvar.