Mathias From presenterad och nu kan VIK verkligen slänga ut tre kedjor med riktigt fin offensiv potential & Zäta dementerar åter Larose

Mathias From, här i AIK 18/19. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under tisdagen presenterades Mathias From, som 2018 kallades ”Allsvenskans snabbaste spelare” av AIK:s sportchef Anders Gozzi, på VIK.se, och ”en talang utöver det vanliga”.

Det fanns uppgifter om att From krävde så mycket som 70 000 kronor/månad, men vad bloggen erfar lyckades Zäta förhandla ner det till typ hälften, om nu de uppgifterna stämde från början.

Nedan Froms fina VM-mål, där dock inte den långa kraftfulla åkningen före finns med:

***

Mer om From här gällande hans produktion och mål senaste säsongen i Düsseldorf. Siffrorna i starka DEL för From (5+12 för 17 poäng på 36 matcher) blir bättre om de analyseras lite mer på djupet. Intressant nog fick även From ett tvåårskontrakt.

Därmed är hela elva spelare kontrakterade på minst två år, varav många nyckelspelare. Det gör nog att de nya spelare som, enligt plan, kommer stanna minst två år går mer ”all in” på att vara här och nu i Västerås med VIK, även om värdet på allsvenska kontrakt är kraftigt devalverat, vilket Johan Hedberg i Mora blivit varse…

***

Att From är offensivt kompetent och just högerskytt är grädde på moset, eftersom tidigare fanns ”bara” två offensiva forwards med högerfattning i Lavoie och Zetterberg. Nu kan VIK unna sig lyxen att ha en högerfattad vass forward i varje topp-3-kedja (och även i fjärde med Jesper Johansson).

Detta innebär också att det blir tre riktigt offensivt potenta kedjor när alla är friska. Så det behöver inte vara så märkvärdigt vilken center som är 1:a eller 3:e, ty alla topp-3-centrarna kommer få chans att producera på allvar.

***

Vill man ha (vilket i alla fall bloggen tror kan vara bra) en rightare i varje offensiv kedja – då är det bara att välja på Lavoie, Zäta Jr. eller From.

Det är inte alls lätt, men Zäta har kanske störst behov/potential i en vass omgivning för att verkligen få ut sitt max sista tredjedelen, och då kan det åter bli 25 mål och 50 poäng totalt som med Östman. Där kan Frycklund och Svensson ta fram många puckar till Zäta, och Zäta är ju inte heller en oäven assistmakare, hade ju över 20 assist bredvid Östman.

Lavoie är mer av en playmaker som kan duka upp för Lunsjö/Rauchenwald, och tror Zäta Jr. har störst behov/potential med den bästa centern, vilket på förhand troligen är Frycklund.

Och From har trots allt bara gjort 25 poäng (där både Lavoie och Zäta gjort runt 50 som bäst totalt, inklusive slutspel) som mest en seniorsäsong och får börja i en tredje och PP2 i bloggens värld.

Men From kan nog samtidigt explodera och bli en given spelare för en förstakedja. Dansken är ju precis i den åldern då många blommar ut på allvar och närmar sig sin åldersmässigt troliga prime.

***

Tänkbar uppställning (men en oerhört svår gissningslek, inget är alls givet på förhand):

Zetterberg – Frycklund – Svensson
Lavoie – Rauchenwald – Lunsjö
From – Karlsson – Bergman
J. Johansson – Skedung – Wikman

Joker: Gabriel Kangas – kan bli allt från 13:e forward till en topp-6-roll. Men är såklart värd en rejäl offensiv chans från början.

 • Jansson – Gunnarsson
 • Molldén – Mr X2
 • Jardeskog – Östman/Tornberg
 • Göransson – (Ev. SHL-lån senare)

“PP1A”

Lavoie – Frycklund – Svensson
Zetterberg – Gunnarsson

“PP1B”

From – Rauchenwald – Lunsjö
Molldén – Jansson

Eftersom From alltså är rightare kommer det finnas gott om alternativ att få ihop två riktigt bra och skottstarka PP-enheter, som kan hota från både höger och vänster.

***

Under dagen kom HockeyNews.se upp med ett otroligt rykte. Det gjorde gällande att kanadensiska juniorbacken Nathan Larose, 20, var på G till VIK. Men Patrik Zetterberg dementerade kraftigt.

Zäta fortsatte dementera då även denna blogg kontaktade honom: ”Jag vet inte ens vem Larose är”. Silly var namnet…

Dock har ju faktiskt en del nutida toppbackar som Jerome Leduc, Eric Gelinas och Kevin Gagné gått direkt från den starka juniorligan QMHJL till att göra det ok i AHL.

Men väldigt många klarar ju inte alls det steget…

11 svar

 1. Pelle skriver:

  Absolut är VIK:s centrar topp fem. De enda som hittills inger stor respekt i andra lag är väl Vesel och Ljunggren. Jag kan ha glömt någon.
  Sen är det förstås ingen garanti att VIK:s centrar kommer att leverera. Frycklund har ju haft en krokig karriär, men jag ser honom sen en late bloomer som jag väntade mig mycket av men som inte fick till det förrän säsongen 18-19 med 43 poäng. Gör han om den så är han bland dom bästa i ligan.
  Och Rauchenwald är ju oprövad i Sverige men är man etablerad i Österrikiska landslaget så håller det nog för 30-35 poäng åtminstone, vilket är i klass med dom bättre i ligan.
  Sen är känslan att Svedung och Karlsson har mycket mer i sig än de fått ut hittills. Är bara en tidsfråga.

 2. Joakim skriver:

  Håller med Centrarna skrämmer verkligen inte, känns inte som topp 5 i ligan. Däremot så ser forwards och målvaktssidan stark ut.

 3. Fredrik skriver:

  Du kan ha rätt. Dock är det svårt att säga då centrarna i VIK inte är lika kända i hur de kan tänkas prestera i HA. Frycklund skulle nog vara förstacenter i de flesta HA-lag om han håller samma klass som senast han var i HA. Rauchenwald bör hålla toppklass i HA med tanke på hans status i Österrike etc. Skedung var under förra säsongen dominant på försäsongen innan han fick covid. Sedan hämmades han tyvärr av detta under hela säsongen. Han bara väntar på sitt genombrott känns det som. Karlsson har spelat en hel del i SHL och bör kunna vara en riktigt bra center på HA-nivå nu när han haft tid att acklimatisera sig till HA och en eventuellt mer bärande roll, eller åtminstone spela i en roll liknande han hade i SHL. Håller man i SHL i en tredjekedja eller så, så bör man göra det riktigt bra även i HA i en sådan roll… Han hade 0,5p i snitt under förra årets grundserie trots att han tydligt behövde anpassa sig till nya rollen i HA.

  Det är lite frågetecken på klassen kanske – just nu – men jag tror det kommer visa sig att centrarna kommer göra det RIKTIGT bra. Kanske vinner de inte poängligan, men de bör göra en roll som nav i respektive kedja riktigt bra. Det är min ärliga känsla iaf. Återstår att se om känslan är rätt… Spännande!

 4. Bozo skriver:

  Is i magen, 2024.

  • Bozo skriver:

   Samtidigt är det allt ljus på Paananen. Tror han triggas av det efter sömnpillret förra säsongen.

 5. Peter T skriver:

  Jäkligt bra jobbat av Z:a gällande lagbygget måsta jag säga.
  Nu är det upp till tränarna att bygga ett lag, som även vinner matcher.
  Men så här tidigt i juni, ser det väldigt bra ut.

 6. Alexander skriver:

  Som utomstående är Västerås centrar inget som skrämmer om jag ska vara ärlig. Att gå in med Frycklund som första, som bara presterat en säsong samt varit mycket skadad, känns väldiigt våghalsigt.

  • Peter T skriver:

   Vilket lag ser du då som har bättre centrar??

   • Alexander skriver:

    Mhm, många lag är långt ifrån färdigbyggda. Men skulle säga att Björklöven har ett väldigt bra utgångsläge för att gå om er. De sitter just nu på Ottosson o Andersson. Mora har bland annat Ljunggren, Carlsson och Miketinac. SSK har Smith o Olsson. Sen har HV Vesel i en toppkedja än så länge, där pratas det även om Ullström o Taylor Matson.

    Så på centerpositionen tycker jag många andra lag ser bättre ut. Dock har ni många bra yttrar, men centerns värde i en kedja ska inte underskattas.