McArdle & Romano hade liten förfest då Södertälje besegrades i ABB Arena

Kenndal McArdle vann nog många VIK-hjärtan med sin fina mix av styrka, fart, teknik och spelsinne under tisdagskvällen. Sådana powerforwards har vi knappt sett i VIK… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På tisdagskvällen fick VIK-fansen ett fint litet förhandsbesked från Tony Romano och Kenndal McArdle. Beskedet är att med stor sannolikhet blir detta en dynamisk duo kommande vinter. Detta trots att ingen av de spelskickliga fartfantomerna nätade då Södertälje slogs tillbaka med 3-0 inför runt 1700 åskådare i ABB Arena.

Istället var det en pånyttfödd Markus Kinisjärvi som påpassligt styrde in första målet, viktigt i processen för ”Kinis” att återskapa det fina spelet från rookiesäsongen. Målade gjorde också Linus Svedlund som elegant lade in trissan under benskydden på annars utmärkte förre detta JVM-stjärnan Niklas Lundström. Det fina förarbetet stod Oscar Pettersson för och genast blev det svårare för VIK-ledningen att besluta vilka som ska lånas ut…

***

VIK inledde annars bäst i den mållösa första perioden, dock jämnade SSK ut spelet efterhand och gästerna var inte ofarliga. Lika var det i andra perioden; VIK började bäst men i andra perioden kom SSK än starkare i slutet och tvingade suveräne Jonas Fransson till några vassa räddningar. Det var också i andra som VIK målade genom Kinisjärvi och Svedlund.

En Kinisjärvi på väg tillbaka ledde en intressant ungdomskedja med Oscar Pettersson (höger) och Linus Svedlund. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sista perioden höll VIK i taktpinnen rakt igenom och stundtals var det riktigt fint spel, mycket tack vare att VIK denna säsong har en mycket spelskicklig backsida där minst fyra av sex backar verkligen kan hantera och leverera pucken. Marcus Söderkvist, som likt ett årgångsvin bara blir bättre med åren, visade kyla då han satte 3-0 i tom kasse.

***

McArdle och Romano då? Jo, Niklas Johansson har gjort det igen. Så bra som de lirade med och utan puck så måste det bara bli succé. Tänk också på att i deras kedja lirar en just nu obekväm Giancarlo Iuorio som inte alls får spelet att stämma. På ett sätt är det nästan lite otacksamt att Iuorio får spela med dessa två snabbskrinnare, de får ju de flesta att se långsamma ut. Tänk om man skulle sätta in en topptränad Jeremy Williams i denna kedja?

 Tony Romano blir en stor attraktion i vinter. Ständigt på språng med pucken limmad på klubban. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

McArdle var otroligt stark med pucken och visade på fin teknik, utmärkt spelsinne och skridskoåkningen kan vara det vassaste i VIK sedan, ja när? Johan Tornberg var ju också en extremt bra skridskoåkare. McArdle vann pucken i nästan alla dueller. Det enda oklara är hur bra skytt kanadenseraren är, då det hittills blivit uteslutande bom.

Romano är också en första klassens skridskoåkare men har inte den styrka som den betydligt större McArdle har. New York-sonen höll i slutet på att göra ett riktigt solomål då han fintade sig förbi flera SSK:are, men liksom för McArdle har det inte ramlat in någon puck än.

***

Riktigt trevligt var också att se hur Linus Svedlund har utvecklats, inte bara för att det blev ett fint mål. Påminner om en Markus Ljungh i god VIK-form. Även Oscar Pettersson är en intressant påläggskalv som breddar forwardsuppsättningen. Det ska bli mycket intressant att se vilka som kommer lånas ut av de unga spelarna.

***

Thomas Mitell gjorde några sådana otroliga uppspel som nästan bara han kan. Lobbpassarna som öppnar upp försvar gör VIK till ett mer svårläst lag.

***

Brady Leisenring var pigg men åkte på en rejäl smäll i andra perioden och utgick. Det är oroväckande med historiken med hjärnskakning. På något sätt känns det som Brady måste börja hushålla lite med kroppen och inte kasta sig in i varenda duell. Fredrik Johansson startade inte matchen.

***

Bra att Fagervall & Hellenberg från början satt ihop en riktig ”crashline” med Jonsson-Söderkvist-Mårtensson. Denna trio suger mycket energi ut motståndarna och alla tre blir hela tiden lite bättre. Nu är också rollerna solklara när de spelar tillsammans.

***

Södertälje då? Det var inga milsvida skillnader mot AIK rent spelmässigt. Förutom på en punkt. Skyttet. Där AIK satte tre av sina sex heta lägen distinkt i krysset satte SSK sina cirka sex heta chanser på Fransson eller i plexit.

Dock tappade SSK kvalitet i sista perioden. Men det är försäsong och lagen ligger i olika fas träningsmässigt.

Nya transatlanten Jason Gregoire inledde mycket vasst och dribblade sig igenom vid något tillfälle. Dock verkade Winnipegsonen tröttna en aning efterhand. Men klassen verkar finnas där.

3 svar

  1. Lillgurkan skriver:

    Re: Lars – Tycker att det är ointressant att jämföra deras statistik. Allt som spelar roll är hur de presterar just nu. Båda var riktigt bra idag!

  2. Lars skriver:

    ”OP” är en bättre hockeyspelare än Svedlund. OP har 3 poäng på 4 A-lagsmatcher. Spelade +4 förra året samt gjorde många mer poäng. Svedlund hade typ -26 enl elitprospect

  3. dennis skriver:

    linus Svedlund var bra, ”op” bra men lite ojämn och slog några farliga passningar i egen zon.. som du sa var romano och mcardle mycket bra, oroväckande att iourio faktiskt ser riktigt dålig ut, han har inte många rätt. hoppas det beror på fötterna som det pratas om! och fransson var fruktansvärt bra i målet.