Med kniven mot strupen plockade VIK fram sitt “A-game” och SHL-drömmen lever i högsta grad efter seger mot Djurgården

Bengtsson jublar vid det märkliga 2-0-målet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det var lite av en “do-or-die-game” för VIK på fredagskvällen då Djurgården gästade. Och VIK visade sig vara bäst när det gäller. Gulsvart tog en rättvis seger med 3-1 mot Djurgården inför nästan 5000 och utsålt. Stämningen var fantastisk.

VIK Support bjöd som vanligt på ett fantastiskt TIFO. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Första tio minuterna var heta men båda lagen var väldigt täta bakåt och målchanserna var få. VIK kom allt mer och tog över spelet sista halvan på perioden.

1-0 kom också efter 18.02 av succélånet Hyka (tack för denna lirare NJ!) som utnyttjade sin makalösa skridskoåkning och smekte sedan in pucken.

Hyka gör det viktiga första målet efter att ha stekt Robin Norell. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

2-0 kom något turligt och märkligt sedan Reideborn i DIF-kassen släppt ut pucken varpå alla förutom Rasmus Bengtsson nästan slutade spela. Den gänglige pågen utnyttjade sin räckvidd och stötte pucken i nät i en båge över Reideborn med endast sex sekunder kvar fram till 2-0.

Direkt i början på andra reducerade DIF efter en misstänkt påkörning av Fransson, som blev vansinnig. 2-1-reduceringen föregicks av slarv i egen zon och VIK kunde inte trots kontroll få trissan ur zon.

DIF tryckte på lite i andra, men samtidigt var VIK bra offensivt hela tiden och det var skottglatt med fördel 17-13 DIF. Fransson stod för några fina räddningar. DIF föreföll tröttna efterhand, dock.

I slutet på andra utökade VIK till 3-1 efter en ljuvlig tekningsvariant. Nye tekningskungen Marklund (63 % vunna totalt nu) låg bakom och McArdle spelade snabbt till Romano som hittade en framsmygandes Mitell som lirkade in pucken efter 38.33. Så vacker variant.

Efter tekningsvarianten lirkade Mitell in 3-1. Var är DIF:s backar? Korvkiosken? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tredje fick VIK inleda i powerplay men direkt slarvade man så att Markus Ljungh blev helt fri, men Fransson stod upp.

VIK hade sedan ganska bra kontroll framlyfta av hela ena kortsidan där VIK-Support trummade fram publiken. Ridå DIF.

Hyka var ständigt på språng. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Detta var ett elddop för NJ:s och Fagervall/Hellenbergs lagbygge. Efter två “halv-haverier” var frågan om laget inte var bättre och ett misslyckat ihopplock? VIK-ledningen kunde dock pusta ut då adepterna visade all klass man önskat denna så avgörande afton.

Man kan säga att NJ chansat lite med att ta in skickligare spelare på bekostnad av kemi, men nu verkar den strategin funka då laget köpte sig lite mer tid att spela ihop sig framöver tack vare tre poäng.

Innan match hade Fagervall rättat till ytterligare två “fel”, Emmerdahl fick äntligen spela igen och Marcus Jonsson fick starta. Bergquist och Legein satt på läktaren.

35-årige Lindh gjorde en kanonmatch. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Emmerdahls rörlighet och fina skridskoåkning lyfte direkt VIK-defensiven och Andreas Lindh. Lindh gjorde en monstermatch och knappast en slump att det var tillsammans med något underskattade Emmerdahl. Eftersom Jonas är så snabb med god räckvidd löser det många situationer i ett annars inte supersnabbt VIK-försvar.

Luca Caputi var verkligen kung runt kassen och mycket bättre än de tidigare matcherna. Hoppas Lucas ljumskproblem fortsätter lindras. Luca sköt hela åtta skott på mål!

Lucas kedjekamrater Williams var som alltid mycket bra och McGrath såg piggare ut desto längre matchen led. I tredje perioden var Evan riktigt bra och skapade mycket. Snacka om sparkapital, när Evan är matchtränad så…

Williams var åter mycket bra med en massa klokheter och finesser över hela isen. Vilken värvning av NJ! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Tomas Hyka fortsätter att imponera! Vilken lirare NJ lyckades lura FBK på! Så snabb och skicklig. Iskallt mål också. Hyka är intressant för en fortsättning oavsett om VIK lirar i SHL eller Allsvenskan nästa år. Arbetar dessutom hårt.

Kedjan med Marklund mellan Romano och McArdle var fortsatt mycket bra och kanske den bästa tredjekedja laget haft på sisådär 20 år. Marklund är viktig med sitt mod och förmåga att vinna tekningar. Snacka om utveckling på Marklund som center under bara denna säsong.

Den totala känslan är plötsligt mycket god efter att ha få se VIK spela så bra under press. Ändå finns det sparkapital. McGrath och Fornataro (gjorde en bra match defensivt och vann många puckar och 60 % vunna tek.) kommer troligen bara bli bättre.

En nyckel var att Franssons tog västeråsarens Ljunghs frliäge i box play i början på tredje. Om VIK går upp ångrar nog Markus sitt klubbval. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hyka – Fornataro – Lindhagen kommer som enhet bara bli bättre allteftersom de bygger upp kemi. Så lagets två toppkedjor har bara börjat där även Williams bara kommer in i det mer och mer efter skadan.

SHL-drömmen lever i allra högsta grad. Alla lagen är extremt jämna men spelar VIK som i afton ska det mycket till för de andra lagen att slå Fagervalls och NJ:s adepter.

Västerås tre stjärnor:

1. Fransson – Tog 34 av 35 skott varav friläget direkt i tredje där Ljungh kanske längtade tillbaka till den rätta staden.

2. Lindh – Gjorde en mycket stark match där veteranen på ett disciplinerat sätt utnyttjade sin fantastiska fysik. Var det bara en slump att Lindh var så bra direkt när gamle parhästen Emmerdahl var tillbaka?

3. Caputi – Gjorde ett mycket stort arbete runt kassen. Sög in pucken och var ständigt ett orosmoment framför DIF-kassen. Sköt hela åtta skott på mål. Så viktig som komplement till McGrath & Williams.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://25.media.tumblr.com/0cdc1b2f55e1483051628a7930f0b411/tumblr_n2t31uWQ1X1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

3 Kommentarer

  1. Gurk-Hawkmoon

    Var så lite så! Och kontrakt har nog hindrat en och annan från att byta klubb har jag en känsla av tyvärr. 😉 Men visst finns det alltid en möjlighet! Något som talar emot är dock att Hyka är draftad och dessutom en stor talang. NHL-pengar kan ju vara ett gott skäl att behålla en spelare om nu talangen inte ses som stor nog etc… Keep up the good work! 🙂

  2. Mikael Norén

    Tack för uppmärksamheten Gurk-Hawkmoon! Korrekt, skrev detta med ringande öron och uppenbarligen begränsat förstånd. Hyka blir nog tongivande i FBK nästa säsong tyvärr. Men kontrakt har väl inte hindrat folk förr? 😉

  3. Gurk-Hawkmoon

    Angående att lura FBK på Tomas Hyka och skriva kontrakt med honom nästa säsong… Så vitt jag vet så har han kontrakt även nästa säsong med FBK och är bara utlånad till VIK. Men jag kanske har missat något?

Tweets

Martin - Avatarmartin_park021Martin

VIK som högst 4:a i upptaktsträffen, passar oss perfekt!! @vasterasik @VIKFanCentral @henke778

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@VIKFanCentral Oerhört glädjande. Kanske bli slutspel för J20 sen, de har man ju inte direkt vart bortskämd med senaste åren

SvaraRetweetFavorit
Svensk Hockey - AvatarHockeySvenskSvensk Hockey

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/VLIOOEtvJl

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

J20-extra: Dominante Thorwalls & Co. i VIK:s juniorer tog ytterligare en fin skalp mot Mora (efter 8-2 mot Leksand… https://t.co/qseLhUeKoh

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto