Modos rutinerade topp-4-backar blev för mycket för formsvagt VIK

Västerås föll med 0-2 hemma mot Modo på söndagseftermiddagen. Detta trots bra läktarstöd av drygt 3600.

Modo började bäst. Toppcentern Kalle Östman saknades även denna match och det märktes direkt. 0-1 kom rättvist efter bra sargspel av Tobias Ericsson och Anton Karlström satte trissan under ett illa tajmat VIK-byte.

Hetta skapade en chans men Younan sköt rejäl bom och träffade nästan sarghörnet. Ett stillastående och icke fysiskt VIK började svagt och 5-13 i skott var talande efter 20 minuter.

Dock mycket bättre VIK i 2:a. Fredrik Johansson tröttnade uppenbarligen på ”titta-på-hockeyn” och gjorde ett tjurigt och bra första byte, som satte tonen för resten av perioden. William Wikman fixade även ett PP.

Men när Lukas Zetterberg skjuter PP-bom och medspelarna samtidigt inte är med på Zätas fina passningar blir det inga PP-mål. Zäta dukade upp för Frycklund men likt Wikman senast var inte passningsmottagaren tillräckligt alert, och Kalle Östman saknades än mer då den senare faktiskt även kan skjuta direkt med ackuratess.

VIK lyfte rejält i andra perioden men var lite uddlöst. Alltid lika aktive Wikman brände bland annat en bra 2-mot-1 med Skedung där pucken sköts över. Men mer vilja och tekningsvinster fick vi se. Modo hade inte mycket i andra. 0-1 inför sista.

Sista perioden var ganska jämn. VIK hade kanske lite otur med dömeriet då mannen i randigt letade upp två utvisningar på VIK där Modo cyniskt förstärkte situationerna och Frycklund och F. Johansson åkte ut.

Dessutom var VIK odisciplinerat och oturligt då även Jesper Johansson och FJ åkte ut en gång till för märkliga situationer. Dessa PP gav Modo extra vind igen efter deras skakiga andraperiod.

Modo saknade fyra backar, men vad gjorde det då man hade Tobias Enström, Tom Hedberg, Oscar Hedman och Tobias Ericsson som alla spelade mellan 20-30 minuter ikväll. Denna kvartett har totalt 946 SHL-matcher, 719 NHL-matcher och 64 A-landskamper.

De imponerade stort och de bjöd verkligen inte VIK på någonting. De skötte också uppspelen på ett imponerande sätt med små nätta pass då de kom i trångmål och Modo kunde spelvända.

Sista pucken i tom kasse och ridå.

SAMMANFATTNING

Modos skickliga och välmeriterade topp-4-backar ställde en rejäl fråga till VIKs Östmanlösa offensiv.

Mot detta täta, smarta och puckskickliga försvar hade inte VIK något svar i afton. Laget saknade kreativitet för att kunna låsa upp Modos starka försvarslås.

Nu låter det som en dålig ursäkt, men mot ett så bra försvar som uppenbarligen var tokladdade just idag, hade VIK behövt en riktig topprestation från sina tunga kanoner.

I frånvaro av Kalle Östman låg det offensiva ansvaret tungt på Frycklund, Benker och Freddan Johansson. Ingen av dessa tre har varit direkt stekheta på sistone (förutom Fryck mot VVik) och inte så heller idag.

Lukas Zetterberg saknade också Östman som den ganska renodlade sniper/hård-precis-passare Zäta är. Lägg till rinkrostiga Marcus Bergman och Fredrik Hetta mot Modos tunga NHL-, SHL- och landslagsrutin defensiv förstår man att det blev svårt.

Skyttet var i allmänhet svagt och många skott ven över skicklige Erik Hanses och hans mål. Det är små marginaler, och tänk om Wikman & Frycklund skulle ha lite bättre skottprecision, då skulle de göra många mål. Younan som i klipp kan ses panga in några fina SHL-mål har märkbart svårt att träffa mål i VIK av någon märklig anledning.

Hårt arbetande Isac Skedung fortsatte sitt energiska men ineffektiva spel och har nu bara 1+3 de senaste 22 matcherna. Skedung har helt enkelt svårt att skapa lägen för både sig själv och kedjepolarna. Annars gjorde han en stark match.

Smarte Johan Skinnars har också svårt att producera regelbundet och har just nu 4+4 de senaste 23 matcherna som främst center, och Paananen sa ju att man räknar Skinnars som en producerande spelare.

Jesper Cederberg gjorde en av sina bästa insatser för säsongen men utan att kunna producera och är poänglös i 14 raka matcher.

Med andra ord har VIK bara två centrar (idag 1 st.) som kan producera regelbundet. Dessutom är det bara Fryck & Östman som kan teka bra. I afton vann Frycklund 9 av 16 (56 %), resten vann 14 av 39 (usla 35 %).

Morgan Hassel var tillbaka på backsidan vilket omgående stabiliserade de bakre leden. Där laget alltså bara har sex riktigt bra backar.

Det är ju enkelt att se att VIK verkligen behöver förstärka vissa positioner i laget om det ska bli en rolig vår. Sample sizen är så stor nu att det inte går att missa.

PUCKLIGAN

5 Samuel Ersson

4 Alex Lindelöf

3 William Wikman

2 Isac Skedung

1 Jimmie Jansson


2 Responses

  1. Malmöbo i Södra Spanien skriver:

    Skönt med 10 dagars uppehåll!

  2. Gurkan 63 skriver:

    Den ändå som håller klass i vik för tillfället är Ersson. Man kan annysera hör och dit men vik har tappat formen totalt , verkar som soppatorsk helt enkelt. Nu blir det ett längre uppehåll för vik bra eller dåligt det lär visa sig . Vik har värkat trötta ingen forchecking varför ? Nu kommer det fyra raka matcher och alla är bortamatcher och där kommer mycket att avgöras. Hoppas hon hittar tillbaks till sin fina form .