Morgan Hassel om sin frånvaro och nycklarna till att så många spelare tar steg i VIK: ”Få förunnat och stor skillnad mot alla jag haft tidigare”

Morgan Hassel efter sin hjälteroll i kvalet våren 2018. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bloggen fick en intervju med defensivspecialisten, kvalhjälten och viktige ledarbacken Morgan Hassel som missat tre matcher på grund av sjukdom.

Hur mår du, Morgan?

– Jo, tack, nu mår jag bra igen. Har kunnat köra på lite hårdare i slutet på veckan här, så nu har man fått tillbaka lite tryck i kroppen.

Många reagerade på att du inte var med mot Karlskoga senast…

– Jag har inte tränat ordentligt förrän i fredags egentligen. Sen har laget spelat fantastiskt så det är självklart att coacherna vill ge alla chansen igen, säger den assisterande kaptenen storsint och man förstår att laget går för jaget här.

Hur ser du på lagets spel på sistone mot AIK, Leksand och Karlskoga?

– Senaste veckan har ju varit helt fantastisk med tre kanonmatcher och full pott nio poäng. Vi har pratat om helt rätt saker hela tiden och efter en lite tyngre period så har hela laget verkligen hittat formen igen. Spurten in blir riktigt spännande.

Om vi trots framgångarna ska leta lite förbättringspotential, hur vill ni markera framför Samuel Ersson i box play bland annat – hur är balansen mellan att ni rensar där framme eller håller er undan för att minska risken att även ni skymmer Ersson?

– Vi har släppt in för mycket mål i box play på slutet, helt klart. Där har vi något att jobba på. Tidigare på säsongen hade vi riktigt bra självförtroende där och var riktigt svåra att göra mål på.

– Vi gör egentligen inget annat rent taktiskt nu, utan för stunden tror jag det handlar mer om en självförtroendefråga. Självklart går det ner lite när man släpper några puckar i BP.

– Balansen mellan att gå in och ”böka” med motståndare framför egen målvakt och riskera att skymma själv också, eller försöka att enbart ta bort motståndarens klubba så han inte kan styra, och då ge målvakten bättre synfält är alltid en avvägning från situation till situation.

Hur ser dialogen ut med Ersson/respektive målvakt ut där?

– Vi pratar då och då om specifika situationer som uppstår. Att man exempelvis försöker ge skytten en sida att skjuta på. Då vet målvakten det och kan koncentrera sig på den sidan.

Fler har tagit rygg på Morgan Hassels karaktär. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vad är er  strategi då möter storstjärnor som tex Meyer/Dyk i Södertälje? 

– Man måste vara vaksam när den typen av spets är inne. Är man inte det blir det målchans eller mål direkt, så det är klart vissa spelare behöver mer bevakning. Alla poängspelare vill ha tid, så den får man försöka ta bort från dem.

Hur rankar du själv din egen säsong? Toppback i ett topp-3-lag…

– Jo, men jag tycker jag spelat bra och ganska stadigt såhär 48 matcher in. Jag har fått den rollen jag vill ha av Thomas och Lasse och fokuserar på att hjälpa laget i de defensiva delarna. Jag tycker backsidan i stort har spelat bra i princip hela säsongen med mycket fin utveckling på många spelare.

Ja, vad är nyckeln bakom att många verkar göra sina bästa säsonger tror du?

– Tror det är våra coacher Thomas och Lasse som är nyckeln i det. De är otroligt duktiga på att få ihop gruppen. Sen har vi gemensamt skapat en harmonisk arbetsmiljö kring träningar och matcher. Spelare i harmoni utvecklas.

Hur skiljer sig Lasse och Thomas mot andra coacher du haft?

– Stor skillnad mot alla jag haft tidigare. Jag tror på deras sätt att vara, med mycket positivt och hela tiden hitta vägar framåt. Det är få förunnat att få ha den typen av ledarskap. Tror inte många spelare får ha det under hela sin karriär.

– För mig passar det väldigt bra, sen är det min åsikt och frågar du någon annan så kanske den spelaren vill ha ett annat ledarskap.

Morgan Hassel hyllar ledarskapet i VIK med Thomas Paananen och Lars Ivarsson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vad är det andra coacher ofta ”missar” i sitt ledarskap? 

– Tycker inte jag sitta här och säga att alla tidigare tränare jag haft har gjort fel. De har självklart gjort det de har trott på och det som de tyckt var bäst för laget just då. Men Thomas och Lasses ledarskap passar mig bra, det vet jag idag.

Hur ser ni nu på fortsättningen i kval mot SHL? Hur skulle ni stå er mot Mora/Timrå? Måste man inte våga tro på det?

– Känns ju givetvis otroligt spännande att se hur långt vi kan gå. Först ska vi avsluta grundserien bra och ge oss bästa förutsättningar att ta oss vidare.

– Jag vet att alla i vårat lag tror på det, så där är det ingen tvekan, säger kvalhjälten avslutningsvis, och undertecknad får för sig att Morgan själv kommer bli en framgångsrik hockeycoach en vacker dag…