Styrkebesked då VIK slog tillbaka Karlskoga med hjälp av urstarka toppar som Frycklund med ett extremt hårt arbetandes kollektiv i ryggen

Frycklund är mycket att hantera för motståndarbackarna... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog sin tredje raka seger mot ett formstarkt topplag då Karlskoga slogs tillbaka med 4-2 inför 4000 mycket högljudda fans i ABB Arena på lördagseftermiddagen. Tack vare Karlskronas seger mot Modo har VIK nu ett litet grepp om den åtråvärda tredjeplatsen.

Årets bästa stämning från start tack vare VIK-klacken och många andra? VIK började bäst första tio. Dock kanske utan att skapa de riktigt heta lägena framför utmärkte Henrik Lundberg i BIK-kassen.

Kalle Östman hade som vanligt ögon i nacken och serverade Alex Younan ett bra läge, men bom.

Misstänkt passivt igen framför Samuel Ersson och 0-1 i box play efter att Fredrik Forsberg placerade in pucken. Jimmie Jansson och Acke Ringström lät två (!) gäster stå totalt soprena och helt ostört få skymma Ersson, mycket märkligt, undrar varför det blir så relativt många gånger?

Efter målet mer BIK och första perioden var relativt jämn. Avvaktande start på andra men VIK kom mer och mer.

VIK började faktiskt dominera mot ett BIK som såg allt mer tröttkört ut då gästerna naglades fast i egen zon var och vartannat byte. Lundberg var dock lika bra i BIK-kassen som många gånger i VIK och helt klart är Lundberg en av de bästa målvakterna i HA.

Det krävdes 5-mot-3 och en patenterad Zätakanon för att få hål på Lundberg denna eftermiddag. Återigen bra förarbete av Lindelöf och en för kvällens magiskt bra Mikael Frycklund. Lindelöfs fina förmåga att direktpassa precist till Zäta gör att det blir oerhört svårt för motståndet att hänga på dessa direktskott/pass.

I samma PP visade sedan Benker och Bergman bra nätnärvaro då bägge sluggade mot pucken, men tydligen var Benker sist på den.

En av de få kvarvarande Boforsrelikerna, Carl Berglund, gnällde på Wessnermanér väldigt länge på domaren, och av någon anledningen tillät mannen i randigt Berglund att stoppa spelet i flera minuter för att gnälla och gnälla på Benkers mål.

VIK dominerade i andra och 16-4 i skott var talande. Dock billig slumppuck och 2-2 precis i slutet av andra via Blidstrand, som tidigt fick foten av VIK för många år sedan.

Acke Ringström hade fått skjuta in sig under matchen och undertecknad krävde bättre backskott på Twitter. I början på tredje tystade underbart nog Acke min breda trut med en riktig direktskottskanon fram till 3-2. Mycket bra förarbete av William Wikman och viktigt att Skedung stack mot mål och skymde Lundberg.

VIK hade kontroll även i tredje perioden. Skedung fortsatte att leverera som en ny spelare och dukade upp för 4-2 i PP och Fredrik Johansson visade åter sitt vassa skott efter 52.25.

I slutsekunden levererade Oliver Eklind ett rejält lågt yxhugg mot Anthon Eriksson, men Anthon svarade med en nacksving och Eklind lugnade ner sig.

VIK stängde sedan ner BIK ganska bra och Gulsvart var klart starkare än BIK de sista 40 minuterna av matchen. Ett styrkebesked. Igen.

SAMMANFATTNING

VIK har verkligen varvat upp nu. VIK var helt enkelt klassen bättre än Karlskoga denna match. Gästerna hängde med skapligt i första perioden, men sedan tog Gulsvart över med eftertryck.

Som någon Leksandsspelare sa efter förra matchen verkar VIK vara ett extremt jobbigt lag att möta. Alla fyra kedjor bara kör och de har ork för att pumpa på i 60 minuter.

Dessutom har laget två av hela seriens absolut bästa centrar i Östman/Frycklund som driver sin kedjor på ett förnämligt ett, plus en drivande tredjecenter i Skedung som nu plötsligt hittat rätt i allt. Just ordet driv kännetecknar detta lag.

Det verkar som ett extremt energiknippe som William Wikman satt standarden för hur man ska jobba i Västerås IK. Wikman har ju från dag 1 jobbat som om varje byte verkligen, på riktigt, var hans sista.

På något sätt blir det då svårt för resten av spelarna att ta det lite lugnt. Hatten av, då i princip varje spelare numera jobbar som W.W. Kanske lite förenklat, men lite ligger det nog i det.

VIK:s tremanna-forecheck fortsatta att fungera bra och BIK fick inte mycket tid för sina annars så fina uppspel. VIK neutraliserade många av BIK:s stjärnor.

VIK spelar ju faktiskt lite nuförtiden på det sätt som Karlskoga gjort där man försöker undvika burskydd och istället vända spelet så snabbt som möjligt. Det gulsvarta pianot verkar bli allt mer finstämt.

Mikael Frycklund måste gjort en av sina bästa matcher någonsin. Nu när Frycken även har utvecklat själva känslan för spelet och förmågan att läsa situationer och hitta passningar blir han en ruskigt komplett toppcenter i HA.

Efter en något blek start med 5+9 för 14 poäng första 23 matcherna, har Frycken nu på de 23 senaste matcherna gjort 4+22 för 26 poäng. Frycklund har blivit en assistmaskin.

Frycklund tillsammans med Benker har också fått fart på Zätas spel i 5-mot-5. Idag var Zäta mer involverad och var nära att forechecka fram ett bra läge då han låg på som en igel på sista BIK-back med puck.

Anthon Eriksson är också en fortsatt intressant tuffing som träffade insida ribba med ett nytt stenhårt handledsskott. Lite som med Frycklund, kan Anthon fortsätta utveckla sin känsla för spelet finns ju så många andra verktyg där.

Sedan har vi Jonas Liwing som är så säker på blålinjen i PP. Liwing har inte tappat ut eller slagit bort många passningar där denna säsong. Kul också att se att Lindelöf numera är en given PP-spelare som verkligen vill och kan göra saker.

Isac Skedung. Wow. Sällan har undertecknad sett en så plötslig utveckling från att egentligen vara en god fjärdecenter till att vara en oerhört stark och kreativ tredjecenter på bara några matcher.

Skedung slog en ny fantastisk instickspassning till Freddan J. och har nu 1+5 senaste tre matcherna. Idag vann Skedung dessutom åtta av tio tek. Paananens spelarutvecklingsakademi har gjort det igen. Lagom till slutspelet har VIK fått ett nyförvärv i Isac Skedung 2.0, playmakern (och kanske) tekaren.

Jesper Appel gjorde en ny bra match i spelet med pucken och 25-åringen har förmågan att snabbt hitta bra förstapass, en mycket god och viktigt egenskap i ett lag som VIK där mycket bygger på snabba spelvändningar.

Viktigt för Ringströms självförtroende att få bomba in ett matchavgörande inför storpubliken idag. Tror Acke kommer växa av det. Kenny Källström gjorde också en solid insats och är ofta klok med sitt ”puckmanagement”.

Jimmie Jansson är backsidans svar på William Wikman och Jansson spelar med en smittsam och extrem glöd över hela isen varje byte.

Kan man bara täta till framför Ersson i box play kan detta lag nå väldigt långt denna säsong (om man undviker för mycket skador). Sällan har undertecknad varit så imponerad av VIK som under de tre senaste matcherna.

Var ska detta sluta? På allvar tror jag inte Timrå hade fått en alltför enkel resa i ABB Arena denna kväll heller…

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Isac Skedung

3 William Wikman

2 Kalle Östman

1 Lukas Zetterberg

4 svar

  1. Miko skriver:

    Fantastisk rolig vecka med tre segrar på lika många matcher, varav två på bortaplan mot topplag. Just att man nu lagom till grundserien skall avslutas och slutspelsserie ta vid har hittat formen även på bortaplan kan bli avgörande dels för att knipa den viktiga tredjeplatsen då man möter Karlskoga och Modo i de två sista omgångar, två lag som är direktkonkurrenter om den tredje platsen, men dels också för att man kommer att behöva vinna åtminstone en match på bortaplan i slutspelsserien för att ha en chans att vinna densamma. Kan man bara bibehålla denna form över de kommande nio omgångar, fyra i grundserien och fem i slutspelsserien finns stor chans att man möter förloraren i den allsvenska finalen.

  2. gns skriver:

    Synd att Wikman inte fick hänga en kasse där på slutet. Bra match av honom och för att inte förglömma Frycklund. Bra kämpat hela laget – topp 3 igen.

  3. Olle skriver:

    Tror du behöver läsa på vilka som var inne på 0-1 I box