Tankar inför Karlskoga och efter Leksand: Dags att gå in i slutspelsbubblan a´la Växjö & VIK 17/18 – ”lägg kontraktsförhandlingar/personliga problem åt sidan”

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Slutspelet börjar i princip nästan redan under lördagen då Karlskoga gästar. Fyra av de fem avslutande matcherna är mot lag man kommer få möta i playoffserien (Karlskoga x 2(!), Karlskrona och Modo). Plus en hemmamatch mot Vita Hästen.

I potten ligger tre, två eller en extrapoäng och hemmaplansfördel. Playoffserien är kort med bara fem matcher. Något säger att särskilt hemmafördelen blir viktig för VIK.

Ta tex. om man får möta Karlskoga borta eller hemma i playoff. På hemmaplan ökar vinstchansen rejält jämfört med bortaplan mot ett sånt lag som BIK.

Tidigare har bloggen tittat på just sådan hemma-bortastatistik, och mot BIK har VIK bara vunnit 11 av de senaste 28 borta (39 %), men 19 av 29 hemma (66 %)…

***

VIK börjar nu gå in den här slutspelsbubblan som man så framgångsrikt gjorde ifjol. Tanken kittlar lite om Paananens och Zetterbergs lagbygge kan ha samma fokus och vinnarskalle när det gäller nu igen.

Segrarna mot AIK och Leksand på bortaplan kan vara ett tecken på att laget börjat komma in i ”slutspelsbubblan” redan.

Gillade att sportchef Zetterberg sa till Inside VIK på VLT.se, utan att blinka, att hans mål är att helt enkelt ta VIK till SHL under sin tid som sportchef.

Bra avsnitt förresten av Inside VIK. Där vi fick se hur Anton Svensson togs emot sin första träning och hur Zäta tackade nej till kvalhjältar som Johan Skiöld, Niclas Lehmann och Conny Strömberg under en och samma skogspromenad.

***

Apropå ordet slutspelsbubbla sökte jag på det i bloggens sökfunktion, och i det allt mer digra arkivet hittades detta citat från David Lundbohm om då han var med och spelade upp Växjö i SHL, resten är historia:

Jag kände att i Växjö var vår framgångsnyckel till att nå SHL lagsammanhållningen. Vi lade kontraktsförhandlingar och personliga problem åt sidan och gick in i en ”bubbla” för att nå SHL. Vi hade alla en roll och även om en spelare inte var nöjd med sin roll spelade man för laget. Vi hade också en fantastisk målvakt. Och ärligt talat hade vi lite tur.

***

Det verkar bli så att Samuel Ersson får stå resten av matcherna denna säsong om inget oförutsett händer. Bära eller brista. Samtidigt finns ju store talangen Jesper Myrenberg i faggorna som en lugnande faktor.

Men man verkar inte ha en tanke på att hålla Marcus Dahlbom varken glad eller i matchform.

Det verkar inte direkt som VIK-ledningen grundar för att behålla Dahlbom över nästa säsong, trots ett rakt och bra kontrakt utan klausuler…

***

Tredjeplacerade Karlskoga (en poäng före VIK) är i bra form med fyra segrar på de sex senaste. VIK vann senast i ABB Arena med 3-2 efter ett drömmål 59.53 av Zetterberg, Frycklund och Östman, där den sistnämnde var sist på pucken.

BIK har dock fått in två mycket starka spelare sedan dess: Tor Immo från Leksand (2+4 på fem matcher i BIK) och tidigare skadade stjärnan Fredrik Forsberg (16+13 på 37 matcher).

Man har även starka spelare som eminente pucktransportören Oliver Eklind och store Jesper Kokkonen som var mycket skickliga och skapade mest för gästerna senast i ABB Arena.

Plus poängkungen Gustaf Thorell och backstjärnan Henrik Larsson som hämtades från Brynäs under säsongen.

BIK blir något att bita i för VIKs lagmaskin.

***

Några hade reagerat på att bloggen skrev att VIK kanske inte är det snabbaste laget på skridskorna efter Leksandsmatchen.

Backsidan är ju definitivt inte överdrivet rörlig och snabb, det kan nog vem som helst se, men hockey handlar ju om så oerhört mycket annat också.

Framåt finns ju en del riktiga snabba spelare som Bergman, Benker, F. Johansson, Wikman, Eriksson och några med bra skridskoåkning och några med mindre bra fötter.

***

VIK verkar fundera på att peta Morgan Hassel som varit borta efter sjukdom. Detta trots att nyckelbacken tränade för fullt med laget under fredagen.

På något sätt kan det ju vara en signal att ingen går säker från att petas, men samtidigt en risk att Hassel blir lite sne, då han ju varit genomgående bra hela säsongen, till skillnad från en del andra backar…

***

Vem hade trott att Anton Svenssons inträde i laget skulle göra poängmaskin av – trumvirvel – Kenny Källström? efter 0+0 första 35 matcherna har Källström 0+2 senaste två…

2 svar

  1. Påsen skriver:

    Känns som Hassel spelar idag. Går på magkänslan..👍