VIK kopierade AIK-vändningen med urstark tredjeperiod i Leksand och nya fina kombinationer i anfallszon

Får VIK åter jubla mot Leksand? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås stod för en ny stor vändning på bortaplan mot ett namnkunnigt lag. Detta efter att VIK vände underläge 3-2 till seger 3-6 i sista perioden i Leksand.

Starten på matchen var ganska jämn. VIK fick kämpa en del mot Leksands många skridskoskickliga spelare. VIK hade en bra start men något orörligt försvarsspel.

0-1 kom efter ett nytt kanonskott av Lukas Zetterberg i 5-mot-3. Fredrik Johansson vann tekningen och Lindelöf och Frycklund kunde efter ett gott tålamod till slut duka upp för Zetterberg.

Frycklund och sedan Ritola var smarta och lade sig misstänkt ner för att få PP. Jesper Appel var också misstänkt snäll och passiv framför kassen och 1-1 i PP efter en fin pass av NHL-meriterade Ritola.

Svagt och orörligt backspel igen då främst Frycklund, men även kanske Jansson slarvade och Ringström blev rundad och 2-1 i slutet av första.

I andra perioden var det fortsatt ganska jämnt. Wikman två feta målchanser men det vill sig inte. Ersson rånade Ritola i PP med en magisk sidledsförflyttning.

Östman visade att han kan skjuta efter att ha flygande vickat och vänt i mittzon och skickade in 2-2 i bortre krysset från lite distans.

Ganska jämnt efter 30 min. VIK ny bra bortamatch. En av extremt få suspekta softies av Ersson och 3-2 efter direktskott långt utifrån av Porsberger i PP.

VIK började omgående bra i 3:e, precis som mot AIK. Johan Skinnars fick hoppa in och var mer energisk än tidigare och slog en oerhört fin pass till Wikman som gav ett PP.

Leksand hängde inte riktigt med i tredje och Östman fixade ett nytt PP, dock fruktlöst.

Ständigt denna Östman och #13 låg bakom även 3-3 med en fin djupledschip som friställde Younan, returen forcerade en allt hetare Bergman in efter 48.21.

VIK fortsatte att spela riktigt bra. Fin pass av Benker och Zäta bombade in 3-4 efter 51.44.

Ny macka av ”nye” Skedung och 3-5 Jansson efter 55.39 efter skolboksexempel på spelvändning. Janssons vilja och rusch var fantastisk och Skedungs flippmacka likaså.

Wikman slet hårt hela matchen och skapade, och hur rättvist som helst fick just W.W. sätta 3-6 i tom kasse.

SAMMANFATTNING

För tredje gången den här säsongen jobbade VIK ner LIF fullständigt. VIK är hastigt och lustigt plötsligt tillbaka i topp-3-racet på allvar. Man fortsätter också att göra sina bästa matcher i de bataljer som gäller mest mot bra lag.

Det är ju en oerhörd styrka att kunna maxa sig när det gäller. Någon sa till mig tidigare att Freddan Johansson sagt att detta VIK är ett slutspelslag. Kanske är det så då mycket tyder på det.

Någonstans ska det väl inte gå att vinna mot Leksand borta som har så mycket större spelarbudget och rutin från SHL, NHL och landslag än lågbudgetlaget VIK.

Och som mot typ Löven märks det att Leksand har haft råd att fylla hela laget med goda skridskoåkare, till skillnad mot Gulsvart där inte alla direkt är skridskovirtuoser. Annars gör VIK det otroligt bra i kompensera för sina brister – hatten av för Paananen/Ivarsson.

Faktum är att Paananens nya kedjor har inneburit ett lyft de senaste två matcherna.

Fjärdekedjan kom allt mer under matchen och skapade faktiskt tryck några gånger i LIFs zon. En fortsatt lite formsvag Hetta ersattes dock av en mer energisk Johan Skinnars halvvägs in i matchen, och man rullade länge på fyra kedjor och sju backar även i tredje.

Svensson, Skedung och Wikman var alla tre fortsatt mycket involverade i en ny klart bättre tredjekedja än tidigare. Åter producerade Skedung och Svensson en varsin assist, och Wikman fick sätta en i tom kasse.

Svensson har verkligen lyft tredje på ett högst anmärkningsvärt sätt, snacka om superfynd! Om man ska försöka ge sig på ett tidigt utlåtande verkar Svensson vara mer av en skytt och dribbler som är stark, orädd, påhittig och snabb runt kassen, än kanske någon utpräglad playmaker. Men spännande att följa vidare.

Lukas Zetterberg hade en svag match mot AIK men såg nu mycket fräschare ut och åkte skridskor som aldrig förr. Dessutom visade Lukas åter sitt sanslösa skott två gånger och nu har Lukas 22 mål – bara en viss Meyer har gjort fler i hela serien.

Kul att se att Benker och Frycklund verkar passa Zäta bra och bägge dukade upp för Zäta vid varsitt av Zätas mål.

Kalle Östman var åter överallt och fixade 1+1 och åter en massa fina passningar. Dock kan även Bergman hitta fram med passningar och Östman missade faktiskt några uppdukningar han fick ta emot som ombyte. Fredrik Johansson gjorde en stark insats som vanligt i de matcher som gäller något nuförtiden.

Jesper Appel fick åter mycket förtroende och verkar vara på uppgång. Dock var backen reaktiv framför kassen vid LIF:s PP-mål. Kan bara Appel bli tuffare där och proaktivt rensa framför Ersson kan det bli bra.

Istid backar:

 1. LIWING 19:25
 2. YOUNAN 17:03
 3. RINGSTRÖM 16:30
 4. JANSSON 16:09
 5. APPEL15:18
 6. LINDELÖF 15:00
 7. KÄLLSTRÖM 09:52

Appel tog bland annat ett initiativ (som undertecknad inte sett tidigare i HA) vid ett tillfälle där full fart sattes med pucken varpå den hamnade hos Frycklund som sedan gav Appel ett öppet läge, dock sköt backen bom. Att Appel verkar vara på G visades åter i istiden, 16:25 mot AIK och 15:18 idag.

Nu väntar Karlskoga på lördag. Äntligen hockeyfest på hemmaplan!

PUCKLIGAN

5 Kalle Östman

4 Lukas Zetterberg

3 Mikael Frycklund

2 Fredrik Johansson

1 Isac Skedung

2 svar

 1. Bozo skriver:

  https://www.flickr.com/photos/daveartmaskgallery/32227080567/

  Intressant att Ersson målat hjälmen. Betyder att han vill spela länge med VIK, åtminstone denna säsong.

 2. Gurkan 63 skriver:

  Alltid lika trevligt att slå Leksand och på deras hemmais. Kollektivet är viktigare än iindividen. Formen värkar vara tillbaka i vik och lagom till slutspelet. Bara att bocka och buga för kvällens prestation . Nya tag på Lördag.