Mer inför Leksand med LIF-experten: ”Höjt tempot, försvarsspelet och tror inte LIF är jättenöjda med att ha 2-7 i poängfördelning mot VIK”

Kan Lindelöf & Co. få stopp på stekhett Leksand? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Anton Svensson kan inte klaga på halten klassiska lag att möta under sin första tid i VIK. Hyfsad kontrast mot Köping då Leksand borta väntar i Svenssons andra allsvenska match. Detta efter segern i Stockholm mot AIK senast.

Bloggen fick tala med LIF-experten Markus Bäckström (tidigare VLT) som är reporter på Dalarnas Tidningar:

– LIF har lyft sig en hel del sedan lagen möttes senast. Stora skillnaden ligger i försvarsspelet. Individerna är bättre synkade, gör saker momentant plötsligt och jobbar mer som en enhet, menar Markus

– Det syns i antalet insläppta med 22 mål på de 12 senaste (1,83 i snitt). Sedan har Leksand höjt tempot både med och utan puck. Man har ett snabbare förstapass, och sätter högre press på motståndet i styrspelet.

– Om det räcker till SHL? Nej, det gör det inte. Det här bygget är inte redo att utmana. Målvaktsdelen är för svag, plus att det hade behövts en defensiv stabil pjäs till i försvarsspelet. Några av de många unga spelarna behöver ett år till.

– Tror inte LIF är jättenöjda med att ha 2-7 i poängfördelning mot VIK den här säsongen, säger Markus, som tror att LIF vinner med några mål.

***

Leksand, som hade en vådligt jobbig start, är väldigt formstarka både på kort och lång sikt. LIF är seriens bästa lag sett till de 20 senaste omgångarna och man har vunnit åtta av de nio senaste.

Matchen är viktig inför slutspelsserien då LIF just nu sitter som femma vilket innebär en extrapoäng och hemmaplansfördel. VIK två poäng bakom. Vid seger går LIF också upp som trea.

Känslan är att vändningen borta mot AIK gav VIK en oerhört välkommen påfyllning av energi och självförtroende. Att man fick in Anton Svensson bidrar till fräschören och omstartskänslan.

***

Kan Jesper Appel följa upp sin solida insats mot AIK senast då backen fick spela hela 16.25 och bidrog till att stänga ner AIK sista 40? Morgan Hassel saknas fortfarande.

Och kan Isac Skedung (1+3 mot AIK plus 69 % vunna tek) fortsätta som Isac Skedung 2.0?

2 svar

  1. Bäckman skriver:

    I en sån här match vill man ju att Skedung och Wikman är extra taggade. Knäppa Lif på näsan genom att visa vad dem gick miste om 😋

  2. Bozo skriver:

    AIK har haft problem med VIKs höga press hela säsongen. Det har även Leksand haft. Fortsätt spela så och trenden håller i sig. Tycker AIK och Leksand påminner väldigt mycket om varandra. Oerhörd bredd, men ingen SHL-spets och mediokert målvaktspel. Få se om Melin fått in tillräckligt med kämpaglöd.