Isbitar efter AIK och inför Leksand: Hur maximera Kalle Östmans magi & fenomenet Anthon Eriksson – så rätt Mathias Bromé hade om sin förre lagkamrat

Kalle Östman och Oscar Nord med nr. 26. Bättre bild än så fanns i databasen på Nord. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vände alltså underläge 1-3 till seger 5-3 borta mot serieledaren AIK på tisdagskvällen. Några isbitar från den matchen:

Efter 3+2 på 34 matcher totalt för VIK i Ettan ifjol har alltså Anthon Eriksson coola 9+0 på bara 32 matcher efter ett nytt lysande avslut i hög fart mot AIK.

Prestationen att göra nio kanonmål (ja, så är det) blir inte sämre av att Eriksson bara fått spela 7:09 per match. Bara inhoppande juniorer har fått mindre istid. Eriksson var också helt petad ur truppen inledningsvis på säsongen men bet ihop.

Undertecknad ska erkänna att i början var känslan att Erikssons första tre-fyra kanonmål trots allt var lite av slumpens skördar. Och i ärlighetens namn syns inte Eriksson jättemycket i det offensiva spelet förutom sina tacklingar, fart och skott.

Men nu går det inte att snacka bort det längre. Erikssons fart och förmåga att kunna prickskjuta knallhårda skott i skäret är ett offensivt vapen VIK måste försöka maximera än mer.

Moras ex-VIK:are Mathias Bromé fick rätt i sin scoutingrapport gällande Anthon Eriksson då VIK plockade över honom från Arboga:

Anthon Eriksson var en målskytt när vi spelade tillsammans i Asplöven i HA. Han fick dock begränsat med istid. Men han gjorde mål på sina lägen. Grovjobbare med näsa för mål. Bra skott.

Bromé en framtida sportchef?

***

Det finns olika typer av målskyttar. Anton Eriksson är alltså en som gör mål på sina ruscher och förmåga att prickskjuta hårt och precist i skäret.

Lukas Zetterberg är en annan typ av målskytt som kan få otrolig fart på pucken från stillastående läge. Det blir ett ständigt pusslande för att få kemin att stämma och maskera brister och framhäva styrkor.

En viktig fråga nu är hur man ska kunna maximera Kalle Östmans fullständigt briljanta passningar med rätt typ av målskyttar. Östman hittar instick, ofta från position bakom kassen, som Faluns egen Wayne Gretzky.

Undertecknad tappade hakan flera gånger under matchen mot AIK då Östmans passningar öppnade AIK:s försvar vidöppet via små nätta precisa instick.

Frågan är vilka spelare i VIK som är bäst på att skyffla in sådana passningar i väldigt tät trafik? Där gör det ju riktigt ont att stå. Zetterberg är ju mer av distansskytt och Eriksson och kanske även Bergman/Benker vill gärna ha pucken lite mer själva och komma med fart för att skjuta.

Mot AIK spelade Bergman och Fredrik Johansson med Östman. Johansson har ju ett underskattat skott och gjorde ett närmål efter en ”Östmanpass” av Isac Skedung.

Hoppas verkligen alla runt Östman kan steppa upp och ta till vara på dessa magiska pass i lite större omfattning. Då blir VIK riktigt farliga i slutet.

Plus såklart att Isac Skedung fortsätter påminna allt mer om just denne Östman…

***

Åter verkar Patrik Zetterberg gjort ett jättefynd i form av Köpings Anton Svensson. Svensson fick för övrigt i efterhand en assist till Isac Skedungs 3-3-mål mot AIK. Poängmakandet fortsatte således välförtjänt direkt en trappa upp.

Kanske kan rent utav Svensson vara en spelare som kan ta tillvara Östmans passningar över tid då den lille liraren verkar ha både fina händer och vilja att befinna sig i den täta trafiken framför kassen?

***

Med tanke på att båda toppbackarna Alex Lindelöf (matchstraff för fight) och Morgan Hassel (sjuk) saknades var det ännu mer imponerande hur VIK stängde ner AIK i slutet av matchen.

Forceringen uteblev och Ersson behövde inte spränga sig totalt. Kan man spela sådant försvarsspel från start i Leksand med bibehållen skärpa framåt finns alla chanser till en ny bortasuccé.

1 Response

  1. Påsen skriver:

    Tycker man skulle prova Skinnars ihop med Östman. Bara en känsla jag har att det skulle funka.