Skedung show då VIK vände 3-1 till seger 3-5 borta mot AIK och många sköna besked inför vårsatsningen

Isac Skedung gjorde lika många poäng mot AIK som under sina 20 senaste matcher. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås vann med 5-3 borta mot AIK på tisdagskvällen. För Isac Skedung lossnade precis allt med fyra poäng tillsammans med nye kedjekamraten Anton Svensson och trotjänaren William Wikman.

VIK var bra i första perioden – anfallsmässigt. Östman snurrade friskt på små ytor och låg bakom 1-1 där Bergman påpassligt styrde in Ringströms direktskott. Dessförinnan 1-0 AIK efter väldig passiv ny fjärdeline.

Skedung och Svensson fick en 2-mot-1:a men Skedung fick inte till någon flippmacka. Svensson tog annars initiativ direkt och föreföll inte nervös i sin största match i karriären.

Zetterberg slarvade med en bakomryggenpass i egen zon och 2-1 AIK. Frycklund och Zäta var kanske lite mjuka i egen zon och också 3-1 sent i första perioden. Inte otagbart kanske för Ersson.

Väntat att AIK bara behövde ställa ut skridskorna i anfallszon för mål. Men Östman, Skedung, Benker och Svensson och några till oväntat bra framåt. Spelet i egen zon dock fortsatt svagt.

Skedungs första (?) riktiga macka i PP och 3-2 efter bra avslut av Fredrik J – klapp-klapp. Bra chanser innan: Frycklund ren och 2-m-1 Jansson och Freddan. Bergman fixade PP:et med en bra rusch, men dundrade otäckt in i sargen och fick ont, men kunde spela vidare. Pust.

Younan slog en mycket fin långpass som friställde Frycklund vilket gav ett nytt fruktlöst PP. Ersson tillbaka i form i andra och VIK gjorde en bra bortaperiod. 3-2 inför sista.

Skedung gjorde sin bästa match i VIK-tröjan och forcerade in 3-3 via sin tredje retur. Dessförinnan ny otrolig pass av Östman till Lindelöf. VIK var riktigt bra i tredje.

Östman slog ny helt fantastisk instickspass från position bakom mål men Zäta ur slag denna afton tyvärr. Benker sköt utsida stolpe som man ringde länge på.

Fredrik J satte distinkt 3-4 efter bra återtagande av pucken. Freddan J har verkligen ett underskattat skott och borde skjuta mycket mer.

Skedung avrundade sin magiska kväll med ny fin assist i karriärens bästa match (?) och 3-5 kom då kliniske Eriksson satte sitt nionde på sitt 28e skott i år (!). Den skottprocenten (32) lattjar man inte med…

SAMMANFATTNING

Riktigt fin debut för nye forwarden Anton Svensson. Tack Köping! Blir helt klart en injektion och klasshöjare. Orädd och företagsam. Gav sig in i trafiken. Nära flera mål. +2 och sköt fyra skott på mål. Borde nog fått en assist på 3-3-målet. Blockade två skott.

Är det bara slumpen att Skedung plötsligt gjorde en supermatch direkt då han fick spela med puckskicklige och initiativrike Svensson? Tiden får utvisa det. Skedung gjorde lika många poäng mot AIK som under sina 20 senaste matcher (1+3).

Skedung gjorde alltså 1+3, var +3 och vann 9 av 13 tek (69 %). Vågar man hoppas att detta var något av en liten genombrottsmatch för Skedung? Det var ju inga dåliga eller tursamma poäng som Skedung levererade heller.

Detta visar vad tålamod och förtroende med unga spelare kan ge. Plötsligt tar de ett kliv framåt, men det återstår att se om Skedung nu kan växa av denna monstermatch och fortsatt få en boost bredvid Svensson och Wikman. Det skulle betyda så mycket för lagets offensiva bredd och göra VIK till ett så mycket svårare lag för motståndarna att stänga ner.

Östman var vass med bland annat fin instick och nära för Bergman. Samma med ljuvliga instick till Lindelöf och Zetterberg senare i matchen. Östman är en sanslöst bra passningsspelare/playmaker. Men medspelarna kan nog vara lite mer vakna. Skulle de bli det kunde Östman lätt snitta 1-1,5 assist per match.

Det som imponerade mest lagmässigt var VIK:s presspel som verkligen störde seriens bästa lag. AIK stressades till många pucktapp i egen zon vilket gav spelvändningar och mål. Imponerande att se.

Den nya fjärdekedjan med Hetta, Jesper J. och Eriksson var kanske ingen megahit direkt och man såg osamlade ut vid AIK:s första mål. Jesper J vann bara tre av nio tek och har bara vunnit 28 av 73 under säsongen (38 %), det håller ju inte riktigt i längden för en center.

Nu jagade man också iväg bortaspöket en bit. Man vann åter på Hovet men VIK spelade bättre i denna seger än den förra här.

Försvarsspelet var inledningsvis fortsatt svajigt, främst i första perioden. Men sedan växte kvaliteten på backarnas och forwards svåra avvägningar (backa hem eller gå på?) och AIK fick allt mindre utrymme att operera på framför Ersson.

Smarte backen Jesper Appel fick spela hela 16.25 och gjorde inte bort sig, bra om han också kan steppa upp nu och verkligen skärpa konkurrensen på backsidan.

Särskilt imponerande var att VIK sista halvan på tredje ganska totalt stängde ner AIK:s försök till att komma tillbaka i matchen. Man tråkade ut AIK som slog en del icings och knappt fick några långa anfall på VIK.

Var detta startskottet på en stark vår för VIK? Så kan det nog vara. Vi kan alltid hoppas då mycket bra fanns att gotta sig åt.

PUCKLIGAN

5 Isac Skedung

4 Kalle Östman

3 Fredrik Johansson

2 Anton Svensson

1 Marcus Bergman

5 svar

 1. Bozo skriver:

  VIKs toppar är oerhört höga. Nu stämde ju inte riktigt allt på den nivån som vi sett tidigare och då tänker jag på slarvet i egen zon. BP var dock bra, vilket jag var orolig inför pga av Hassel borta. Får man även till det samtidigt med detta målvaktspel och offensiv så håller man SHL-klass helt klart sina stunder i samtliga lagdelar. När VIK varit helt påslaget är det inget lag hitills som kommit åt hos på hemmais, bortais är det typ IKO (även om vi var nära senast) och Modo tidigt i serien (också nära) som lyckades bemästra oss.

  Samtidigt kan ju även bottnarna vara avgrundsdjupa där knappt någon spelare kommer upp i normal nivå och då tar vi inga poäng i den här serien. Men VIK blir livsfarliga om man kopplar på under längre period. Positivt också att VIK kopplar på bättre i toppmatcherna på bortais. Blir spännande med en ny toppfight på bortais direkt här.

 2. Miko skriver:

  Imponerande att efter fyra raka förluster och ett håglöst spel senast borta Vita Hästen vinna mot serieledarna på bortaplan efter ett 1-3 underläge. Hatten av för denna insats. Hoppas att denna seger kan ge en positiv effekt i kommande två matcher där det blir viktigt att plocka poäng för att in i den sista vara med och slåss om placeringar 3-5. När man kommer upp i prestationer likt denna så går inget lag säker ens på bortaplan. Saken är att man denna säsong inte har gjort det tillräckligt ofta på bortaplat men tänk om det helt plötsligt lossnar nu lagom tills slutet av grundserien. Vi får en bra indikation på det redan imorgon. För övrigt, riktigt spännande avslutning på serien både i toppen om vem som skall vinna serien, botten om vem som får kvala och sen vilka som kniper de sista platserna till slutspelsserien samt hur placeringarna 3-5 kommer att se ut. Kul att det är mycket att spela om för alla lag. Vita Hästen ser jag inte än som avsågade heller.

 3. Patrik skriver:

  Känns som om VIK har varit en sådan motståndare för AIK som Björklöven har varit för VIK denna säsong.
  Bra kämpat av killarna!

 4. Jan Malmberg skriver:

  AIK -VIK 🏑🏑🏑-🏒🏒🏒🏒🏒👍ÄNTLIGEN

 5. Gurkan 63 skriver:

  Oavsett hur det går på Torsdag så var kvällens vinns mycket viktig innför frammtiden .