Myrenberg satsar på att stanna och Zäta indikerar ännu större förtroende – vad händer med Kruse i den svåra sitsen med det bedrövliga SHL-avtalet?

Emil Kruse var riktigt vass mot sitt gamla lag i Karlskoga. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Jesper Myrenberg är alltså inställd på att fullfölja kontraktet i VIK enligt uttalanden i VLT. Detta trots en säsong som utvecklades till succé då 19-åringen konkurrerade ut den välmeriterade Emil Kruse.

Detta går också i linje med vad bloggen hört gällande att Myrenberg ska ha en klok agent/rådgivare som tänker långsiktigt. Samtidigt är det en annan femma den dag ett fett SHL-kontrakt ligger på bordet.

Ty enligt den vansinniga ordning som råder idag, då stormrika SHL-lag har rätt att gnaga mer eller mindre fritt på fattiga allsvenska lags ben och ta kontrakterade spelare, kan det dröja långt in i juli innan vi vet om SHL roffat åt sig ännu mer av de fattiga. Det tål i sammanhanget påminnas att TV-pengfördelningen är ungefär 95-5 trots att publikfördelningen är typ 70-30 mellan SHL och HA.

– Jag tror att han är så pass smart och vill vara kvar i allsvenskan och ta en ännu större roll kommande säsong, säger Patrik Zetterberg till VLT, och skickar därmed, medvetet eller omedvetet, en indirekt passning att Kruse inte kommer få stå mycket. Samtidigt måste nog Zäta säga så för att övertyga Myrenberg om att inte hoppa på första bästa SHL-bud.

Med andra ord vore nog det bästa för alla inblandade om Kruse hittade en ny klubb. 25-åringen är nog med VIK-mått mätt relativt välbetald och det vore kapitalförstöring att ha en så bra backup.

Samtidigt är det en svår sits med rådande bedrövliga SHL-avtal då Myrenberg alltså kan plockas sent trots allt. Vågar Zäta släppa Kruse under de här patetiska förutsättningarna? Detta om nu Kruse vill lämna sitt avtal för att få mer speltid någon annanstans.

***

Frågan är också vem som kan vara en rimlig backup om Kruse lämnar och Myrenberg blir kvar?

13 svar

 1. VIKarn skriver:

  Hur fan kan löven satsa så mycket, är inte de i kontrollår?!?!

  • Bozo skriver:

   Kenttä-effekten. När han tillträde så ställde supportrar men framför allt näringslivet upp och pytsade in pengar direkt i spelarbudgeten. Löven har betydligt mer trogen fanbase även uti landet som är framgångstörstande. Men sådana extraordinära satsningar är inte hållbart, då fans och företagare inte har långt tålamod. Jag tror att hypen redan svalnar något till nästa säsong.

 2. Mikael Norén skriver:

  Ta tex Cooper nu som skrev på nytt med Löven. De skulle säkert ha råd att ge ett tillräckligt bra kontrakt för att en sådan back som Cooper skulle kunna avstå SHL-klausul. Men nu kan rivalen Skellefteå godtyckligt plocka vad de vill ha och sätta sena griller i huvudet. Sedan kan ju Leksand och Oskarshamn med fördel plocka nycklar ur tänkbara kvalmotståndare…

  • Bozo skriver:

   Tycker ändå många spelare visar omdöme och lämnar inte förväntande topplag i HA för förväntade slagpåsar i SHL. Inte kul att vara i ett förlorande lag.

 3. Ture sventon agent skriver:

  Ny säsong är en ny säsong om det blir någon, målvaktsvalet görs aldrig i april-👍

 4. Bozo skriver:

  Kan de helt enkelt inte bara förbjuda kontraktskrivningar till i mitten av juli, då kommer ju HA-avtal gälla. SHL kan då enbart signa spelare i HA utan kontrakt. Sedan får man kompensera i kontrakten för lönen maj till mitten av juli.

 5. mot SHL skriver:

  Tycker du det var bättre förr när alla spelare som inte var sämst hade en SHL klausul i sitt kontrakt? Som gav HA klubbarna mindre än de 350-250k som betalas ut idag. Även fast spelarna inte har kontrakt.

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, det var bättre eftersom HA-klubbarna då kunde styra och planera sin verksamhet mer själva. Nu mer att det ska vara en farmarliga. Rent patetiskt att SHL-lag kan ta en spelare som precis signat i ett nytt HA-lag som tex Ingman och ta spelare så sent.

   Vad tycker du om fördelningen av TV-pengar på 95-5? Trots att HA står för ca 30 % av publiken.

   • mot SHL skriver:

    Vet inte om jag tycker att det gav klubbarna enklare planering då minst halva laget satt på klausuler. Ersättning för spelare utan kontrakt och generellt högre ersättning per spelare tycker jag oavsett väger upp det. Sen håller jag med dig om att deadline för att plocka spelare är sen.

    Visste inte att någon fördelade TV-pengar men min åsikt är absolut att HAs avtal är extremt oproportionerligt mycket sämre än det avtal SHL har.

    • Mikael Norén skriver:

     Tack för kloka poänger! Men nu sitter ju hela laget på ”SHL-klausul”. Det var ju upp till varje klubb att utforma sina klausuler och sedan leva med det. Jag tycker varje steg mot att göra HA till en farmarliga av de med kortsiktigt vinstmaximerartänk är åt skogen. Det passar dåligt med vad som gjort Sverige till en stor hockeynation.

     Har du ngn tanke kring varför HA har så oerhört mkt sämre avtal?

     • Bozo skriver:

      Är det inte så att SHL fick så mycket bättre kontrakt senast. Tidigare var det inte oproportionerligt. Kan Cmore verkligen räkna hem sin investering i SHL? Cmore kanske kommer utlösa några klausuler nu när slutspelet inte genomfördes. Som jag förstod finns det frågetecken kring tv-pengarna.

     • mot SHL skriver:

      Tycker som sagt att ”trejden” att den dåliga halvan får klausuler mot 250-350k per spelare som lämnar oavsett kontraktsstatus måste vara värt det. Skillnaden mellan 0kr och tex 0.5-1 miljon för en klubb i HA är väldigt stor. Fanns det inga möjligheter för en HA spelare att bryta sitt kontrakt för spel i SHL skulle det skrivas mindre flerårsavtal osv. Finns tyvärr inget bra sätt att lösa det på. HA är en liga där varken spelare eller lag med ambitioner vill stanna.

      Gällande avtalen har jag inget bra svar på varför det ser ut som det gör. Bottenlagen i HA som väldigt få bryr sig om måste dra ner totalvärdet på ligan? Sen verkar det ju också som att SHLs nya avtal rent av är orimligt bra, snarare än att HAs är orimligt dåligt. Jörgen Lindgren måste ha varit en jävel på att förhandla…

     • mot SHL skriver:

      Tror tyvärr att enda lösningen på TV-pengarna är att förbundet tar tillbaka rättigheterna och sedan fördelar själva. En rimlig fördelning hade nog varit 25/75 men tror att lag som Tingsryd, Västervik, Kristianstad, Almtuna osv gör det svårt för HA att sälja in sig hos cmore.