Några kan bättre men har inte VIK samlat ihop till en seger mot Rögle efter fyra raka förluster?

Fredrik Johansson och några till kan lite bättre än vad de visat hittills i kvalet. Förhoppningsvis lossnar det och Freddan kan bättra på sitt kvalfacit i VIK (3+7 på 32 kvalmatcher nu). FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På fredagskvällen väntar match 2 i direktkvalet mot Rögle i Ängeholm. Den stora frågan är om VIK kan tända den falnade glöden hos fansen efter fyra raka förluster?

En nyckel för Filander är att försöka få in sina spelare i rätt mentala tillstånd (som Challe Berglund talade om i kvällens hockeykväll på SVT).

Roger Melin hyllades för sin förmåga till det, bland annat, i inslaget. Det gäller alltså att en framstående och framgångsrik coach har många strängar på sin lyra, däribland förmågan att balansera tändning med avspänning.

För om vi ska försöka analysera läget har det känts spänt och stressat för VIK i power play och i defensiven, där det sjabblats mer än någonsin under NJ:s tid i VIK.

Jonte Berg, däremot, har dubblat sin assistskörd i kvalet. Senast det var kval i Ängelholm med Jonte gjorde Kungsörssonen ett mycket snyggt solomål våren 2012. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det har varit för heta skallar och för kalla händer. Visst, nu har kanske inte VIK den mest tekniskt skickliga forwardsuppsättningen och backsidan dräller inte av pucksnidare med snabba fötter. Rögle har däremot kanske några fler mjuka handleder som tål mer stress och press utan att sjabbla, men VIK har några skickliga spelare som kan lite bättre.

SM-Guldvinnare Oscar Steén, som för bara några år sedan gjorde sju poäng på 11 matcher i SHL-slutspelet då AIK slog ut HV 71, har inte producerat tillräckligt hittills. Verkar sakna någon avslutare vid sin sida. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Oscar Steén behöver komma igång. Centern är fortsatt stark i tekningarna men behöver leda laget offensivt nu. En fattig assist på fem kvalmatcher duger inte och veteranen riskerar att hamna på den långa listan av tänkta producenter som floppat när det gällt.

Steén har dock fått spelat ganska mycket med svaga skyttar, vilket inte hjälpt då Steén själv inte direkt är någon Williams.

Det är nog bara en tidsfråga innan Urbas får utdelning på sitt fina slit efter bara en poäng hittills i kvalspelet. Förra våren gjorde slovenen tre poäng på tre matcher i DEL-slutspelet i Tyskland. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Janne Urbas såg mycket vass ut senast trots smällen tidigare. Men Urbas har också bara en fattig assist hittills. Men med tanke på slovenens spel måste det vara en tidsfråga innan produktionen lossnar.

Även Fredrik Johansson har sett lite tagen ut av stundens allvar efter en fantastiskt stark säsong med bara 1+0 på fem matcher. På 32 kvalmatcher genom åren har Freddan bara gjort tre mål.

Där finns mer att ta ut om Freddan hittar rätt ”mentalt tillstånd” även under knallhårda kvalmatcher.

Erik Andersson bjöd på ett riktigt klassavslut i högsta fart senast. Otroligt starkt att behålla kontrollen trots farten. Andersson lirar i SHL nästa år. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En som gladde ordentligt med ett riktigt klassmål i hög fart senast var Erik Andersson. Kanske blir det Andersson som blir hjälten som kliver fram nu när det behövs nya forwardshjältar?

2 svar

  1. knekten skriver:

    Det finns bara ett sätt att vinna den här serien mot Rögle. Håll tätt bakåt, dominera framåt i 60 min, skapa målchanser och gör mål på dessa. Hur svårt kan det vara.

  2. Freddan skriver:

    Hoppas och har inte gett upp men vi får hoppas att Filander inte kör samma Bagdad bob-snack internt mot laget som han gör i dagens Vlt. Kanonbra, självförtroende osv. känns löjligt. Laget är stukat, bygg därifrån men skippa amatör-psykologsnacket Martin!