Några viktiga fundament verkar börja sätta sig och VIK kunde jobba ner Södertälje efter några fina avslut av Hertzberg, F.J. & Bergman/Tessier

En vass Kruse lämnades ofta ensam i Uppsala. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås tog andra raka segern via 3-0 mot Södertälje hemma på måndagskvällen. Ett SSK som kom från en meriterande 6-2-seger mot Modo. Segern grundlades via ett mycket solitt målvaktsspel, hårt arbete och försvar utan puck, plus att offensiven tog sig allt eftersom.

Det var ganska tam ishockey i första perioden. Ingen kemi i VIK men man bände sig till några chanser för Tessier och Fredrik Johansson. Domarna var lika svaga tyvärr och det blåstes hit och dit. Passningar och puckontroll funkade inte riktigt i första perioden, ungefär som i Mora senast. VIK hade dock lite mer av spelet.

Andra perioden inleddes med en fin växel mellan Younan och Hertzberg som gav 1-0. Den sistnämnde visade där sina sniperegenskaper då pucken satt hårt och välplacerat i Sahlins högra kryss – ett klassavslut mot en bra målvakt som hade fri sikt.

VIK gjorde sedan många riktigt bra byten och tidig timeout SSK efter 25 minuters spel.

2-0 kom från kanten då Fredrik Johansson på något sätt hittade Sahlins vänstra kryss, kanske inte otagbart. 9-3 skott i andra perioden och VIK stängde ner SSK bra.

VIK inledde tredje perioden mycket slarvigt med flera farliga pucktapp. Kruse fick briljera. Efter några svaga byten hittade dock VIK rytmen och SSK hölls mestadels på utsidan. Gästerna tvingades mest till skott från distans som oerhört säkre Kruse lätt plockade.

I den 55:e minuten ”gav” SSK:s David Berg märkligt Marcus Bergman pucken i SSK:s zon. Fel gubbe att ge en gåva. Bergman tog pucken mot mål och serverade vackert Tessier som kunde raka in avgörande 3-0.

SAMMANFATTNING

Några viktiga grundstrommar börjar sätta sig; målvaktsspelet, spelet utan puck och det extremt hårda jobbet över hela banan. Saker som varit VIK:s signum under Paananen- och Zätatiden.

Emil Kruse har inlett säsongen strålande och ligger nu på Samuel Ersson-siffror med 93,26 i räddningsprocent efter fyra matcher (Ersson hade 93,30 över hela grundserien ifjol). Kruse fick välförtjänt dansa framför den fantastiska VIK-klacken där bägge höll högsta klass i 60 minuter.

Efter en något svajig försvarsmässig start på säsongen har VIK nu bara släppt in ett mål på två matcher. VIK-backarna har börjat stänga ytan framför Kruse på ett mycket bättre sätt.

Känslan var också att VIK jobbade lite hårdare än SSK denna kväll, ledda av den outtröttlige William Wikman som kanske är den hårdast arbetande VIK-aren någonsin (ja faktiskt!). VIK-forwarden hade några magiska byten då SSK stressades till misstag och utvisningar. Svenska Friidrottsförbundet måste gråta för att Wikman inte valde någon löpgren. Svårt att se att någon skulle kunna slå Wikman på t.ex. 800 meter…

Men Wikman är såklart inte ensam. Det finns många spelare som arbetar extremt hårt och nyförvärven börjar mer och mer inse vad som gäller i Västerås gällande den biten.

Det finns emellertid förbättringspotential i spelet med puck. Det var fortsatt några felpassningar för mycket. Samtidigt försöker VIK spela i hög fart och då blir det möjligen lite fel ibland innan det sitter.

Långsamt PP där tex. Tessier håller puck för länge och bägge PP-enheterna blir för statiska och stillastående. I dagsläget har VIK bara gjort två mål på 16 försök. Det ger svaga 12,5 % och en niondeplats i serien.

Kemin lär dock komma mer och mer. En sådan som Hertzberg blir allt bättre, men man behöver få loss den så begåvade forwarden till mer till röda avslut. Hertz har anammat Paananens spel utan puck och gjorde några bra backcheck. Även Marcus Bergman glänste i backchecken några gånger.

Erik de la Rose är en nyckel för att få igång den andra PP-enheten och bitvis gör backen bra saker och är förhoppningsvis på uppgång, stod för några bra och aggressiva saker i egen zon bland annat.

Jimmie Jansson gjorde också sin bästa match för säsongen och den eldige tvåvägsbacken får nu spela PP (på bekostnad av Gustav Lindberg som tyvärr hamnat utanför just nu). Även Alexander Younan är på gång på allvar.

Fundamenten i VIK-bygget börjar sätta sig och segrar som i afton skyndar på processen att försöka bli ett legitimt hot mot SHL-lagen i vår.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Emil Kruse

3 Jimmie Jansson

2 Viktor Hertzberg

1 Alexander Younan

2 svar

  1. Peter skriver:

    vi har väl två bra målvakter. Personligen skulle jag vilja se Jesper Myrenberg lite oftare men det kan vara svårt att motivera när Kruse är så bra…

  2. John skriver:

    Känns bra att vi har en bra målvakt!
    Men.. publiken, 1900 på plats och minst 150 som höll på södertälje (vissa satt utspridda+ dom på ståplats) Bedrövligt lite folk! Har själv Cmore men går på alla hemmamatcher och vissa bortamatcher. Kan Cmore vara en anledning,att somliga sitter hemma? Eller att vi börjat ostabilt och vissa vill att vi ska vinna för att komma och kolla? Biljettpriser?