Nedslag i NorrEttan med Östersundsexperten: ”Svårt att se vad något av norrlagen ska kunna sätta emot lag som Huddinge, Hudiksvall, Västerås & Kallinge”

Michal Zajkowski har gladare dagar än på bilden, nu som en toppmålvakt för Örnsköldsvik. Arkivbild: RUNE ÅHLÉN

 

Med så långt mellan VIK-matcherna hinner man reflektera över både det ena och andra. VIK kommer ju få möta topp 5 i denna serie i AllEttan senare:

Fick följande rapport från Rikard Dahlgren, som skrivit för Östersund på SvenskaFans.com och varit med i supportergruppen Presidenterna:

– Det har blivit ett litet ryck och Piteå är väl i alla fall helt klara, och Kalix blir det väl vilken dag som helst. Men överlag tror jag inte topp tre kommer vara några andra lag än Kalix, Piteå och Östersund.

– Örnsköldsvik har rest sig och spelar riktigt bra nu, men jag tror inte det räcker för att gå förbi oss, men till Allettan räcker det. Och man har nog seriens vassaste målvakt just nu när han är på spelhumör (Michal Zajkowski).

– Boden eller Asplöven som femma då. Asplöven har det bättre laget på pappret men det är någonting som verkligen inte stämmer där och jag tror inte de plockar in de där poängen på Boden. Det är nog seriens största flopp, att ett storlag som Asplöven missar Allettan.

– Piteå vinner nog serien, men jag måste säga att Kalix lite överraskande är seriens bästa lag. De spelar galet konsekvent och genomtänkt. Piteå vinner mycket på sitt vassa powerplay, men det är lite för mycket tuta och kör i övrigt för min smak. De har riktiga blottor bakåt och det är mer avsaknad av snipers i serien som gör att de inte släpper in mer mål tror jag. Men jag tror ändå de håller ihop nu på slutet och vinner serien före Kalix.

– Vår egen säsong i Östersund har varit lite upp och ner. Det började bra och det anades tendenser till saker som skulle kunna lyfta rejält efterhand, sen hamnade vi i en svacka ett tag, men det har börjat se bättre ut nu de sista matcherna. Lite svårt att göra mål dock. Kanske beroende på att vi har fått stuva om en del i femmorna pga. skador, vi åkte på en del riktigt fula smällar ett tag.

– Men som det ser ut nu tror jag vi kan göra bra ifrån oss i Allettan, och sen ryker vi i första playoff-omgången. Piteå och Kalix har störst chans att klara av mer än en PO-omgång, men jag tror det stannar där för samtliga norrlag i år. Jag hoppas så klart det lyfter för något av lagen, men det känns rent allmänt som att serien som helhet i år är bättre, men toppen är sämre. Har svårt att se vad något av norrlagen ska kunna sätta emot lag som Huddinge, Hudiksvall, Västerås och Kallinge.

Vilka spelare sticker ut i serien?

– De jag tycker har stuckit ut lite extra är Sebastian Fakt och Tony Söderman hos oss, Jesper Ylivainio i Boden och Bodens målis Krajcovic ser också jäkligt bra ut. Men Piteå har ju en hel del rävar som alltid brukar leverera, Isaksson, Högberg och Tornberg. Och Boden har ju också Tommy Wargh som man ser att han spelat på högre nivå, men att det kanske inte riktigt lossnat än. Men han kanske blir livsviktig i Allettan, säger Rikard avslutningsvis.