Sportchef Zetterberg om Leksands, Modos, SSK:s & AIK:s mfl. brev: ”45 kontra 2,3 är nästintill parodi”

Zäta på centerjakt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det är upprorsstämning i delar av Hockeysverige gällande pengafördelningen (45 miljoner kontra 2,3 i TV-pengar) mellan SHL och Allsvenskan. Detta sedan SHL inte (förrän i sista minuten) tydliggjort hur man tänker fördela, och med andra ord verkar man inte vilja fördela.

Leksand, AIK, Modo, Södertälje, Björklöven och Timrå har alltså tillsammans författat ett klagobrev till Svenska Ishockeyförbundet, som har det övergripande ansvaret över sportens utveckling helhetsmässigt.

– Min personliga uppfattning är att svensk hockey måste se över nuvarande ekonomiska fördelning av TV-pengar, med mera, säger VIK:s sportchef Patrik Zetterberg till bloggen. Just nu är det nästintill parodi när SHL får upp till 45 miljoner och HA bara 2,3?!

– Man bör även se över den sportsliga modellen, som inte heller känns okey. Jag hade gärna sett en liga med två divisioner, alltså en norr/syd med 12 lag i varje. Detta skulle ge fler derbyn som genererar mer publik. Exakt upplägg med antal matcher och möten med lag från andra divisioner måste man såklart se över. Att något måste göras för att behålla intresset för svensk hockey är jag helt övertygad om, menar Zäta, som själv var en tongivande SHL-spelare i flera klubbar.

– Skapa sedan en Allsvenska med samma upplägg med de lag som blir över från Allsvenskan samt de bästa division-1-lagen i norr/syd. Sedan måste man se över hur upplägget blir med upp/nedflyttning mellan serierna, säger Zäta avslutningsvis.

***

Det är två olika synsätt som kolliderar i detta. I grunden vill nog alla aktörer, oavsett division, maximera sina resultat och vinst. Detta kanske oavsett de riktigt långsiktiga konsekvenserna, särskilt med tanke på hela Hockeysverige.

Idrottsrörelsen handlar dock såklart även om andra, dock icke lika mätbara, ting. Som att skapa möjligheter för flera att drömma om att vara så högt upp som möjligt och på så sätt bevara en bra bredd som i sin tur ger en vassare topp. Ovärderligt. Plus bibehållet eller ökat publikintresse.

Svenska Ishockeyförbundet bör väl som idrottsrörelsens så viktiga representant orka se till de långsiktiga konsekvenserna av en i praktiken stängd SHL med Allsvenskan som en farmarliga? Har verkligen en rejäl analys gjorts på det? En mer balanserad syn på idrottsrörelse-vinstmaximering blir även rent ekonomiskt mer lönsamt i längden för ishockeyn som helhet då kakan blir större.

6 Responses

 1. Alkemisten skriver:

  Intäkterna som c more får in kommer från reklam och sportpaket som tittare köper, 33% av sportpaketsköparna köper ett paket för att i första hand se ett lag i HA. Om alla dom sa upp sina avtal, skulle nog cmore dra öronen åt sig sig och fördela om avtalen om dom inte hinner konka innan, för det är så pass mycket pengar som som HA anhängarna bidrar med genom sina avtal.
  Så säg upp cmore avtalen så blir den en förändring.

 2. Pelle skriver:

  Ja Marko, skatt var en bra idé. Förbundet kan ta in ”skatt” från SHL-klubbarna med 15 mille per klubb och sen dela ut till HA och Hockeyettan. 8 mille per klubb till HA så att de kommer upp i jämna 10 tillsammans med allmosan de redan får. Sen kan ettanklubbarna få 2 mille var.

 3. Marko skriver:

  Anser precis som de flesta att fördelningen är ojämn och innerst inne så tror jag att även SHL klubbarna håller med iaf rent moraliskt. Sen kan man ju fundera ifall det annars finns andra kompensationsmekanismer som hockeyförbundet kan ta till gällande föreningarna längre ner som sedan SHL blir utan el får mindre del av. Det är väl som att betala skatt, de som tjänar mest skattar också( el kör via något skatteparadis för att slippa) . Nä, skämt åsido, det behöver fördelas på ett eller annat sätt så att de mindre klubbarna får en lite större del iaf.

 4. Vimmerbyarn skriver:

  Allt detta styrs av egoism… ”Viktigast är att vi har det bra”….Typ. Att SHL skulle få lite mer än hälften av pengarna, typ fördelningen 60-40 vore rimligt.

 5. Gurkan 63 skriver:

  Ännu mera pengar , kommer bara höja lönerna. Fördel igen är helt horibelt dumt . Lagen i SHL håller käften så länge dom spelar kvar i SHL , se Leksand inte gnällde dom så länge dom var i SHL men nu går det bra att gnälla . Har finns solidariteten bland klubbarna i Sverige? Hur många bra spelare producerar SHL lagen? Hela modellen är urvattnat.Spelare i Allsvenskan har klasuler i kontrakten som ger dom rätt att bryta kontrakt om något lag i högre division vill ha dom bara det är helt galet .Det finns många åsikter om deta ämne dags att alla klubbar går samman och sätter ner foten , det är klubbarna som bjuder på underhållningen det är lagen som äger produkten så sätt hårt mot hårt eller skapa en egen liga och eget förbund som jobbar för allas klubbars intressen oci inte bara för SHL….

 6. Börje Andersson ishockeyarbetare sedan 49 år skriver:

  SHL-lagen håller på att såga av den gren dem sitter på.Kolla bara på varifrån spelarna kommer.