NJ & VIK fortsätter med collegespåret och satsar stort på relativt okände Cody Murphy: ”Har ett riktigt bra skott”

Under tisdagen kom äntligen en ny pusselbit till VIK-laget som ska ta revansch kommande säsong. 24-årige collegespelaren Cody Murphy plockas in och räknas som en topp-6-forward av NJ på VIK.se.

0,47 poäng per match totalt i NCAA skrämmer inte direkt kanske, dock är det en av de absolut starkaste divisionerna i NCAA det rör sig om. Det bör vaccinera mot en ny Iuorio. Men det är ett sämre NCAA-snitt än Brock Montpetit (0,63), Jason Walters (0,80), Broc Little (1,08) och Matt Leitner (1,09).

Som tur är säger dock inte statistiken allt. Kikar vi på denna video ser Murphy ut att vara skottglad lirare med stark närvaro runt nätet där målen kommer både genom fina överraskande skott från distans och genom ett enträget grävande på returer, vilket är precis den orädde målskytt VIK behöver. Om nu Murphy kan ta med sig det till seniornivå.

Filander verkar inte utesluta en till forwardsvärvning och nedan tänkbara kedjor, grundat på att NJ tidigare uttalat Leitner och Johansson som centrar:

Williams –  Leitner/(Mr X?) – Urbas

(Leitner) – Lihagen – Murphy

Davidsson – Johansson – Zetterberg

Svedlund – Gråhns – Fish   Extra: Lantosi

Kommentar: Det är inte helt glasklart vad NJ och Filander kan tänkas vilja krydda anfallet med eventuellt ytterligare, men möjligen skulle det kännas tryggt med en riktigt beprövad toppcenter och därmed slippa pressa in offensivglade Matt Leitner i den ganska defensivkrävande rollen omedelbart.

***

Centralen fick tag i Martin Filander:

– Cody Murphy är en aggressiv spelare som är van att spela i ett topplag (vilket är en väldigt viktig erfarenhet). Har ett riktigt bra skott och trivs extra bra i trafik och fysiskt spel.

– Vi har haft honom på kornet ett ganska bra tag, men det tar tid att dels se tillräckligt mycket samt samla information om honom från andra källor, så det drog ut lite på tiden innan vi lyckades landa honom.

– Men scoutingen vi gjort är mycket noggrann och vi har stora förhoppningar att han kommer tillföra fysik, fart och målskytte i en producerande kedja. Vi har ju sedan tidigare mycket bra spelare och omgivning där den typen av spelare passar in.

Murphy är väl troligen inte så dyr, öppnar det för ytterligare en forwardsvärvning, förutom en toppback?

– Vad som händer i framtiden får vi se, men det är inte sista gubben in i truppen i alla fall, säger Filander och öppnar även på VLT.se för ytterligare någon forwardsvärvning.

Kan du jämföra med någon annan spelare? Brock Montpetit?

– Nja, fart och size är lik Montpetits men i övrigt inte så mycket. Detta är en mer rak spelare som har mer spets i sitt skott och som trivs mer runt och framför målet.

Murphy har ju relativt mager poängutdelning i karriären, hur ser du på det?

– Vet inte riktigt vilka föreställningar man har kring produktion i en av de bästa NCAA-serierna i USA. Det är väldigt många potenta U-23 spelare i den ligan.

– Spelar man sedan i ett topplag så är konkurrensen stenhård med många draftpicks osv. Vi har kollat på Codys specifika egenskaper och gjort bedömningen därefter.

– Ibland skulle man vilja slå ihop poäng och +\- för att sedan få ett index. Hockey går ju ut på att så många som möjligt vinner sin match i matchen.

– Vi hade inte så många som producerade så mycket bättre än Cody förra året och han kan sticka ut ännu mer i Europa med sin stil. Både Allsvenskan och NCAA är riktigt bra när man ser till topplagen, det får man inte glömma, menar Filander.