Ny klassisk ickeinsats av VIK på miGränby mot Almtuna med många frågetecken

Jonatan Bjurö gör i kväll debut i Vik-tröjan mot Almtuna

Bjurö gjorde en bra debut och den enda som var riktigt godkänd. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vilken migrän. Det är ju denna unika säsong som vi tror att VIK verkligen skulle kunna ta sig till SHL. Men på torsdagseftermiddagen fick vi se ett gäng gulsvarta som gled runt mot ett skapligt Almtuna. AIS vann rättvist med 2-0, segern hade varit större om inte Bjurö varit så bra.

Enda trösten är att det i princip alltid ser ut så här spelmässigt i Uppsala. VIK var faktiskt var lika dåliga här ifjol och lät Almtuna dominera som Sovjet då också (det omtalade 6-0-debaclet).

Almtuna fick storma fritt runt Bjurö och VIK var totalt stillastående. VIK fick till ett bra PP men resten dåliga. Forwardssidan är helt osynkad i VIK. Problem är att McGraths inte jobbar hårt hela tiden och att Fornataro troligen är för långsam att vara ytter.

Framåt var det bara Bromé som visade lite. Conny har problem i närkampsspelet, även om han åter slog några bra passningar till ingen nytta.

Johner har inte heller visat något alls offensivt hittills och saknar nog alla snabba vinthundar han hade runt sig i DIF. Kan Johner producera utan dem? Johner är tyvärr som Fornataro inte heller den snabbaste.

Frycklund har tappat efter en bra start, som alla andra hade den lovande centern svårt med tekniken att ta emot passningar ikväll, fina pass gled av bladenMontpetit skulle kanske kastas in i någon av toppkedjorna med en beprövad center.

På backsidan är det bara Angell (spelade hela 29 (!) minuter) som är en toppback, resten är femte-sjättebackar just nu i ett SHL-satsande lag.

Emmerdahl & Jonsson har trots att de nu varit med ett tag nu i Allsvenskan inte visat någon pondus och har -3 båda nu, inte varit inte på något framåt.

Filander har det hett om huvudet just nu i ett hav av frågetecken. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan verkar fegtaktiken att stå i mittzon och vicka på rumpan och vänta på motståndarna med baklängesåkning inte funka längre i dagens hockey. Tror man måste släppa lös mer.

Lika gäller box play, VIK är så oerhört passiva här och har hemska 69 % i box play, 12:a i ligan. Power play är lika uselt med 13 %.

Filander har alltså oerhört mycket att jobba med. Vilken prövning för den unge VIK-tränaren. Vi får helt enkelt hoppas att Filander kan upprepa Sven-Göran ”Svennis” Erikssons bravad, då ”Svennis” som ung tränare efter en mycket dålig start på tränarkarriären samma säsong vann SM-Guld…

För NJ:s del är det nu solklart att laget skriker efter en ledande back bredvid Angell och en tuff forward. Kommer inte dessa förstärkningar ser det mörkt ut. Förresten är det många matcher kvar också, bara att blicka framåt med rätt åtgärder.

Tycker definitivt Fornataro måste in som center nu och slippa dela puck med McGrath, lyft in Montpetit här istället. Sedan kan Fornataro lira center mellan Davidsson och Frycklund får gå ut på kanten och testa…

Västerås tre stjärnor:

1. Bjurö – Mycket stark och var nästan 94-procentig. 2-0-målet såg dock lite suspekt ut, då verkade inte Bjurö se när skottet avfyrades. Lugn målvakt.

2.

3. Bromé – Slet i första perioden innan även han tröttnade successivt.

7 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Vimmerbyarn, vi supportrar kan i arenan bara försöka ge positiv energi. Finns inget annat.
  ***
  Strindberg, jag tycker under 4 matcher har Angell varit en klassback, Helmer varit stark defensivt men resten inte tillräckligt bra ännu. Hoppas de repar sig.
  ***
  Patrick, intressant jämförelse med Skellefteå. VIK har inte ett så snabbt lag i år, kommer ta tid att hitta ett spel som funkar tror jag.

 2. Patrick skriver:

  Skellefteå svenska mästare spelar i djupled, Vik spelar i sidled, något ledningen i Vik skulle fundera på, sämre insats än den mot Almtuna var det länge sen jag såg av en Vik upplaga. Var är yrkes stoltheten? Dåliga dagar kan man ha, förlora kan man göra men som det såg ut sist är inte acceptabelt. Tittar på SSK nu, en helt annan inställning än Vik har visat på dem första matcherna. 1. Börja med att ha rätt inställning. 2. Jobba som ett lag. 3 Spela enkelt. 4 matcherna vinns av dem som vill mest. 5 Tro och lita på varandra. Jag har inte gett upp men det måste börja hända positiva saker i Vik annars tror jag folk tappar tron. Varför ser spelarna ut att lida på plan istället för att ha roligt, en ledar fråga tycker jag.

 3. Strindberg skriver:

  Angell presterar ju inte under de nästan 30 minuter han spelar, så varför kritisera resten av backarna? Sedan tycker jag att Filander borde rulla på med femmorna som vanligt när vi får PP.

 4. Vimmerbyarn skriver:

  Vad kan supporterklubben göra? Finns det några med kontakter på insidan av klubben? Eller är alla vi som tittar på maktlösa i den här situationen? Tror inte att brist på bra spelare är huvudproblemet här. Det här är något skit som sitter i väggarna på ABB Arena. Rent generellt har ju VIK haft samma problem i flera år. Att spelarna uppträder som de gör måste bero på någonting. Det måste finnas något dolt på insidan som vi utomstående inte känner till. Visst:Kanske spelarna inte pallar trycket av målsättningen, men
  jag tror att skon klämmer någon annanstans. Kan vi utomstående göra något eller är vi dömda att stå och titta på och hoppas på det bästa?

 5. coach skriver:

  Filander får gå snabbkurs hos HV71 och skaffa sig pondus att bänka de som inte levererar.

 6. Mikael Norén skriver:

  Missade det, tyckte han gjorde några missbedömningar och en grov indian. Men såklart en stor talang!

 7. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Nog var Rubins mycket bra de dryga 11 minuter som han fick spela och värd att nämna?