Ny rejäl lönesänkning för NHL-spelarna gör Europa än mer attraktivt?

Kanske kommer VIK-publiken få bevittna lite mer meriterade klasslirare som väljer Europa istället för allt sämre löner och villkor i Nordamerika…

Utan att vara någon expert verkar det som det kommer bli nya lönesänkningar i NHL. Vid den förra lockouten 2004-2005 slutade det med att spelarna fick minska sina löner med hela 24 % och lönetak infördes. Ägarnas andel av vinsten ökade.

Nu har det gamla avtalet redan gått ut och det pågår nya förhandlingar mellan spelare och ägare. Ägarnas förslag är nu att öka sin andel av kakan med 22 % och således ge ytterligare lönesänkningar för spelarna.

Om ägarna får igenom sin vilja ger det ringar på vattnet i hela hockeyvärlden. Visst kommer fortfarande de riktiga storstjärnorna få bra löner i NHL. Men för att få in marginalspelarna under den nya förmodat sänkta lönetaket måste de acceptera lägre löner.

Det kan också bli svårare att locka över marginalspelarna till NHL med klenare ekonomiska medel. Istället kanske de väljer Europa. Detta sipprar troligtvis ner på alla nivåer. Vilket gör att den allmänna klassen på de spelarna som kan tänka sig spela i VIK förmodligen kommer öka framöver.

Vi kanske alltså kommer få se fler riktiga meriterade storkanoner i VIK på lite sikt.

(Men om någon som kan detta bättre vill förtydliga/rätta är det tacksamt nedan i kommentatorsfältet. Det är inte helt lätt med all affärsengelska alla gånger…)