Ny stark laginsats på bortaplan kryddat med ”Mickis” bravader gav tre poäng i Mora

När Mikael Backlund skjuter står motståndarna stilla… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I sex raka matcher har nu Jocke Fagervalls VIK varit laddade och på plats mentalt, vilket gav den femte segern i den mycket svåra bortamatchen i Mora. VIK vann med 2-0 efter två fina prestationer av Mikael Backlund. Lasse Johansson stoppade alla 30 skott, varav åtta från Kopitarbröderna.

Första perioden var jämn, svängig och fartfylld. Det var mängder av goda chanser och utan två bra målvakter hade det kunnat vara 2-2 efter första.

I andra perioden kom VIK ut väldigt bra och tryckte tillbaka Anze Kopitar & Co.  Men en lite slarvig och övertänd hakning av Mikael Frycklund gav Mora initiativet liksom Brady Leisenrings första utvisning i Sverige.

Men VIK:s box play är fortsatt klart bäst i serien (hela 88,3 %) och red ut stormen med en på nytt fenomenal Lasse Johansson i kassen.

Efter 35 minuter visade Mikael Backlund världsklass och lurade bort sin gubbe med en ovanlig stoppfint och enhandsdragning i samma moment, samtidigt som ”Mickis” hade full koll på Patrik Berglund som han serverade öppet mål tiondelen senare. En av de vassaste framspelningara på mycket länge.

”Bulan” har nu 12 poäng på 14 matcher, +/- 0 och vinner hela 57 % av teken. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

2-0 kom efter ett vasst handledskott av Backlund igen i power play, en riktigt snipermål. Backlunds 15:e poäng på nio matcher, bäst snitt i serien.

I sista perioden tryckte Mora på bra och matchade Anze Kopitar stenhårt, men VIK:arna var som klistrade på fenomenet från Slovenien som trots det skapade några Morachanser. VIK-försvaret gjorde det oerhört bra och boxade ut Mora i hörnen och dalkarlarna sköt bara sex skott i sista perioden.

Sammanfattning

Lasse Johansson höll nollan för tredje gången denna säsong och klättrade nu över fantastiska 94 i räddningsprocent. Lasse visar inga tendenser på att tappa formen trots den höga arbetsbelastningen. Men är det inte dags för Gustav Lindvall att avlasta lite, så att inte Lasse blir sliten? Men nästa match mot Oskarshamn måste Lasse orka innan uppehållet för landslag.

Brendan Mikkelson och Rasmus Edström gjorde mycket solida intryck i sina första matcher i VIK. Mikkelson noterades för en assist och satsade främst på att var solid hemåt i sin första match i Europa. Edström visade prov på bra speluppfattning vid några tillfällen och kommer garanterat hjälpa power play om det blir fler matcher.

Mikael Backlund var matchens lirare med två riktigt bra offensiva prestationer. Jonas Emmerdahl var skärpt liksom resten av backarna. VIK bjuder numera inte motståndarna på något. Allt farligt som ska skapas måste motståndarna fixa själva.

Detta var en gruvlig revansch för 2-6-matchen hemma då VIK:arna stelnade av skräck då Anze Kopitar hade pucken. Nu var det ofta två spelare på Anze och resten koncentrerade sig på markering. Trots det skapade slovenen chanser, men i begränsad omfattning.

Kul att se Markus Kinisjärvi börjar få ordning grejerna efter en trög start på säsongen. Kinisjärvi gick 6-0 i sina tekningar och putsade något på den noterbart svaga tekningstatistiken totalt (41 %).

En annan som behöver lyfta teken är Matt Fornataro, kanadensaren vann bara fyra av 14 tekningar (42 % totalt) i afton och det kan vara en anledning till att Fornatarokedjan inte riktigt producerar som tidigare, även om de gör en del bra saker. Bradys fart skapar oreda för motståndarna i varje byte. Släng in Brady som tekare nu!

VIK gick nu åter upp på tredjeplats, bara en poäng upp till Karlskoga. Detta vara något av en sexpoängsmatch då VIK nu har hela sju poäng ner till Mora på sjundeplatsen, istället för en, om man förlorat.

Tabellen börjar sätta sig en aning nu och det är bra att VIK är med. Det ser onekligen ut som VIK är på väg att kunna nå en topp-7-placering även denna säsong. Kanske till och med topp-3 om VIK:arna fortsätter att vara på plats mentalt varje match.

Dave Lundbohm fick sitta på läktaren och det är inte alls kul för amerikanen. Kan det vara något dubbelpass på gång? Eller vad kommer hända med Dave? Hur tänker gentlemannen själv? Längtar nog till TuTo igen…

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Backlund– Två målgivande delikatesser räcker för att vara matchens stjärna.

2. Lasse Johansson– Elitserieklass är det som doftar i VIK-målet. Skuggar Fasth i målvaktsligan, har nu i princip identisk räddningsprocent som landslagsmålvakten.

3. Brendan Mikkelson– Solid och rejäl, som alla backar för dagen. Visade NHL-klass på urlägg och rensningar ur egen zon. Spännande att ser mer av Mikkelson i offensiven nästa match.

snap_isAutoPosted:
1
snapFB:
s:73:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";}}";
snapLI:
s:41:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:0:"";}}";
snapTW:
s:176:"a:1:{i:0;a:4:{s:13:"SNAPincludeTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";}}";
snapEdIT:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:64:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/11/Backlund.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

6 Kommentarer

 1. Läktarplats

  Jo Micke, här är vi helt överens. Det är det jag kallar ”värmen i omklädningsrummet”, att alla trivs å får vara med och bidra till utveckling å lagvinster även då man av olika anledningar inte kan/får spela. Så var det nog inte förra året.

 2. Mikael Norén

  Läktarplats, håller med. Att få spelare att prestera varje match kräver ju att man koll på en massa aspekter och helheten; balansgången mellan träning-vila för att ha fräscha ben, mental preparering, att spelarna har kul och vågar vara kreativa osv, att spelarna peppar varandra och att man självklart plockar in spelare som vill kämpa varje dag. Detta verkar Fagervall (med stöd av NJ) hittills lyckas mycket bättre med än tidigare VIK-tränare, eller vad säger du?

 3. Läktarplats

  Här ska oxå Sportchefen Niklas premieras för att Vik nu finns med i serietoppen. Utmärkta tillskott o inlån som han fixat. Men även värmen å glädjen i omklädningsrummet måste lyftas fram.  Den lagkänsla som Fagervall OCH spelarna skapat måste vara förklaringen till att nytillskotten och alla tillfälliga inlån högpresterar från första byte. Eller …..?

 4. GL

  Första målet är väldigt snyggt! Fyra pass i rad från egen zon innan Berglund gör målet (Berglund-Emmerdahl-Frycklund-Backlund-Berglund).

 5. Mikael Norén

  Läktarplats, håller med om att laginsatsen var nyckeln, alla sex backar och 12 forwards var på plats så att säga. Assisten till Mikkelson låg uppe på http://www.swehockey.se, men sedan ändrade de. Inte lätt för en stackars skribent då 🙂

 6. Läktarplats

  Bra sammfattning Micke av en gedigen laginsats av Vikarna. För egen del skulle jag än mer framhäva hela lagets insats, alla bjöd till! Bl.a. med en tät defensiv där man på ett tryggt sätt tog sig ur egen zon med tätt å offensivt kortpassningsspel. Ett signum för Mikkelson? Men varifrån fick du hans assist?

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto