Nytt fullständigt haveri då även superskickligt Björklöven fick en lugn allmänhetens åkning då VIK vägrade kriga, markera och försvara – vad blir konsekvenserna?

VIK spelade ej försvarsspel i Umeå.

 

Visst. Björklöven är såklart jättebra. Men ett oerhört mjukt VIK spelade åter inget försvarsspel (precis som mot Timrå och tidigare) och föll med 9-1 borta mot Björklöven. Nästan alla spelare skämde totalt ut klubbmärket denna afton. Frågan är om det blir några konsekvenser?

Under matchen hände inget, förutom att stackars Kruse plockades efter 3-0, men även Myrenberg lämnades totalt ensam.

Dock bra start första fem. Men Skedung markerade som en B-junior vid 1-0. När man även tidigt såg exempelvis Daniel Öhrn totalt strunta i att markera enligt bilden nedan förstod man att VIK inte alls var redo eller fokuserade på att spela försvarsspel denna kväll:

Vi tar samma bild igen: Fortsatt pinsamt försvarsspel. En bild säger mer än tusen ord. Det ser ofta ut så här. Lövenspelare fick står där ensam vid Myrenberg en ganska lång tid.

Öhrn och Younan petade vid sargen före 2-0. Såklart bra av Löven vid 3-0 men öppna landskap.

Kul start på andra då Younan plötsligt pinchade ofattbart ända ner till södra Skåne och 4-0. Hertzberg av alla fick lägga en straff, fel kille då han är för trött att lägga mer än pliktskyldiga straffar.

Öhrn släppte sin gubbe Steen och gled, gled och gled – och gled lite till i försvarsspelet. Steen styrde sedan fri in pucken. Parodi på försvarsspel. Dock bortdömt.

Vad krävs för att bli petad eller bänkad? Hur länge ska man få skita i att markera? Öhrn fick trots allt detta styra spelet i PP1 i sista perioden!

Denna säsongstart har dock givit Z tydliga besked. Det är inte bra om vissa spelare kan få loja på så här, det blir inget bra för gruppen. Man måste veta att om man inte levererar så tar någon annan din plats.

August Nilsson, Anton Mylläri, Marcus Bergman och Niclas Lundgren visade alla glöd. Nilsson försökte spela aggressivt och gjorde många bra saker. Övriga får rejält underkända betyg.

Är detta VIK på väg att bli en country club för inbördes beundran utan ansvarsutkrävande? Klistrar in det jag skrev i införrapporten:

Efter att detta VIK redan ha tappat flera ledningar (mot storheter som Almtuna och Kristianstad – samt utspelade mot Södertälje) denna säsong och efter att ha låtit Jonathan Dahlén & Co. få en glad allmänhetens åkning med vidöppna landskap senast borta mot Timrå, måste VIK börja fokusera på spelet i egen zon. (Lägg även till att detta VIK också släppte relativt mycket mål även förra säsongen…)

Så kommer man ut så här – utan tillstymmelse till glöd i försvarsspelet?

***

Enda positiva är att det är tidigt på säsongen. Men att Björklöven möter Timrå i den allsvenska finalen är nog redan klart. Resten av Allsvenskan blir i princip lite av en transportsträcka (om nu inte VIK blir inblandade i nedflyttning som säsongen 2016-17, risken finns faktiskt då vi redan sett att det absolut inte finns några givna slagpåsar).

Men VIK kan ju använda den sträckan till att helt bygga bort den mjukhet som smygit sig in i detta lagbygge. Detta för att på sikt få ett riktigt bra lag som har karaktär. VIK verkar vara på väg att glömma bort att ishockey är en kampsport.

Detta otroligt nog trots att Paananens och Zätas mantra är att ”tävla”. Om inte spelarna på isen lever upp till det blir det snart trovärdighetsproblem.

15 svar

 1. Roffe skriver:

  För i helvete! Sluta överanalysera matcherna mot Timrå och Björklöven. VIK möter två superboostade SHL-kandidater på bortaplan, är skadedrabbade och faller ihop i självförtroendet fem minuter in i båda matcherna.

  Det är verkligen inte dessa matcher VIK måste vinna och VIK kommer nå playoff, med eller utan NHL-proffs. Sitt ner och andas!

 2. Musse skriver:

  Konsekvenser, bestraffningar, Liston…..Jisses! Tur att det är Paananen som är tränare och inte tror på sånt. Klart att det inte var kul att se, men det rinner lätt iväg med en sån start. Började jättebra och sedan får de mål från ingenstans. Vi får hoppas att Asplund är helt återställd på lördag för han är jätteviktig att driva laget.

  • Miko skriver:

   Instämmer. Resultatet i sig lämnar mycket att önska och visst är det smärtsamt att förlora med så stora siffror. Det framstår alltmer väldigt tydligt att Björklöven blir den största favoriten att gå upp och att Vik i alla fall för närvarande inte kan betraktas som topplag. Säsongen är dock lång och man får hoppas att laget toppar formen när det behövs som mest. Det är det Pannanen eftersträvar, att vara som allra bäst när det gäller som mest. Huvudsaken nu är att hamna bland de 6 första så play-offen säkras, sen så kan allt hända där. Topp-6 tror jag fortfarande är realistiskt.

 3. Jan Malmberg skriver:

  Kruse föste ut pucken vid första målet sedan två mål till.Jag kollade andra perioden innan man slapp se skiten! Man vart inte gladare av att se Sverige spela som VIK i försvaret mot Portugal . Janne Andersson visade åtminstone känslor när han vart förbannad och utvisad. Paananen är så långt ifrån Liston (VSKfotboll)man kan komma. Detta är inget junior lag att GULLA med. Nu medan jag skriver visar tv4 ytterligare repriser på VIKs 1-9 samna som tv1 visade alldes nyss. DVS VIK skämmer ut sig inför hela svenska folket nu på torsdags morgonen🏒⚽️😡

 4. Kjell Jansson skriver:

  Lär av misstagen VIK , säsongen är lång. Men att förlora med 9-1 är inte snyggt , någon jävla stolthet måste finnas för klubbmärket.

 5. Jon skriver:

  Förvisso har säsongen nyss dragit igång och VIK har mött bra motstånd. Men! 9-1? Nio-ett! De var siffror som de kan bli i bandy! Med väldigt mycket större mål och lättare att göra mål. Vad vann VIK mot pantern gör 3-2 år sedan 10-3 va?
  De här är ju inte acceptabelt även om de var i början av säsongen ,VIK har som mål topp 6!

  Får spelarna betalt per timme ? Därför de lallas runt som de vore allmänheten åkning en fredagkväll med grabbgänget efter en pizza?

  Ja, jag kritiserar!

 6. Robert jonsson skriver:

  Tyvärr gör inte alla i laget sitt jobb. Granskar man baklängesmålen så visst kan man kräva mer inställning hos flera av backarna men påfallande ofta så tappar forwards sina markeringar i egna zonen. I defensiven skall alla medverka. Sedan verkar flera av spelarna vara håglösa o drivet o peppningen verkar saknas i laget. Sedan att det kan rasa iväg resultatmässigt när det rasat in fyra bakåt är inte så märkligt eftersom man känner att loppet är kört. Bara o ladda om till nästa match. Nu är denna match historia.

 7. Leffe skriver:

  Jo tjena,

  Lundgren -2, rörlig som ett kylskåp, långsam som en sköldpadda

  Mylläri -3, hänger inte med i egen zon och definitivt inte i spelvändningar men får spela PP som belöning? Obegripligt

  Nilsson -2, frejdig och spelar med hjärta det kan jag ge dig…….men vinner han pucken eller går den till motståndaren igen? Sätter han igång spelet?

  Ibland ljuger statistik men inte här….

  Sen är det 6 man som spelar försvarsspel…..eller rättare sagt borde vara det.

  • Pelle skriver:

   Lundgren och Mylläri gör sina första matcher på sju månader. Så där får man ha lite tålamod. Öhrn precis tillbaka efter skada. Hillding deltog bara i en träningsmatch, osv. Säsongen är lång.

   Men jag hoppas man tränar på försvarsspel nu. Det ser ju löjligt ut när man aldrig kan markera ordentligt. Det handlar ju trots allt om professionell hockey, eller?

 8. Musse skriver:

  Jag tycker inte Öhrn var sämre än nån annan ikväll, t om bättre än de flesta i passningspelet. Går att hitta fler fel i spelet än jag orkar skriva. Det jag inte kan förstå är att ingen blir förbannad och visar lite känslor, ligger på/över gränsen för att få dem ur rytmen. Ni som snackar om att utmana mot SHL är nog inte riktigt med i verkligheten…… Klasskillnad och bara gratulera Löven och Timrå till vilka skickliga spelare de har.

 9. Värmlänning skriver:

  Mycket bra skrivet, går inte med ett spel där man bygger på att spela ut motståndarna. Denna typen av matcher måste man lägga flippmackorna kvar i omklädningsrummet och bara kriga till tandköttet på insidan av motståndarna. Dagens match spelades bara på utsidan och då blir motståndarna väldigt bra. En läxa att lära;-) tur att säsongen är lång…

 10. UliH skriver:

  Svårt med konsekvenser med många skadade… Sedan har de förutom två bottennapp mot två solklara topplag faktiskt vunnit några matcher. Hade Mylläri/Lundgren spelat från start av säsong så hade det troligtvis varit enbart segrar inför Timrå/Björklöven.

  Så även om det sett ut som skit senaste två, lägg undan motorsågen några matcher till.

 11. PatrikH skriver:

  Intrycket av VIK denna säsong är att laget är en aning för bekvämt och mysigt. Det ska gå lätt och rulla på. Poäng och mål ska rulla in. När verkligheten ser annorlunda ut, finns ingen beredskap att hantera den. Det hårda jobbet utan puck, markeringen, rörligheten, kampen att vinna 50-50 lägen behöver dammas av!

 12. Örjan skriver:

  Dax att låta Oskar Hagman spela
  En som jobbig spelare för motståndarna att möta
  Byt in han istället för Lill Z
  Hela Allsvenskan vet nu hur han spelar och skjuter
  Visst nått skott går imål men sen då ??
  Enligt mig blir det inte mycket uträttat av han med så mycket istid

 13. Gurkan63 skriver:

  Konsekvenser förväntar jag mig att det blir och det ska vara kännbart och sända tydliga signaler till resten av truppen vad som väntar dom som har lojalitets problem. Känsla daggs att utse en förstamålvakt .