Operation omstart efter redan flera spelmässiga debacle mot bland annat Södertälje, Timrå & Björklöven: Alla vi kring VIK och laget får inte tro att VIK är bättre än vad VIK är

VIK behöver bli lite mer Andreas Lindh.

 

Ett litet försök, efter att vi VIK:are någorlunda kanske börjat orka resa oss efter gårdagens 9-1-debacle i norr mot formidabla Björklöven (och Timrå), till en ”reality check” och kontakt med verkligheten.

Dessa sex matcher har detta VIK avverkat:

 • Almtuna 3-4
 • Södertälje 3-2
 • Kristianstad 3-2 straffar
 • Tingsryd 4-2
 • Timrå 1-4
 • Björklöven 1-9

Sammanfattningsvis har VIK blivit utspelat av tänkta topplaget Södertälje, men framförallt av Timrå och Björklöven senast. Mot de tänkta bottenlagen Almtuna, Kristianstad och Tingsryd har VIK haft ganska fullt upp spelmässigt med bara fem inspelade poäng av nio möjliga.

Alla bör ställa om nu och inse att VIK just nu bara är ett vanligt ganska grått allsvenskt lag i mängden. Enda chansen att stå ut är via extremt bra defensiv, karaktär och hårt jobb precis varje dag. Detta då VIK som vanligt inte har spetsen som andra ”storlag” har.

Det gör inte så ont att möta VIK – trots att det är en kampsport. Mer skräckinjagande karaktärer, som Andreas Lindh, kan vara en billig och rimlig bidragande faktor till framgång då man möter talangmässigt överlägsna motståndare. Det är en stor charm med ishockeyn, då man kan vinna på flera sätt.

Alla, även vi på sidan, måste inse det och helt ställa om till att VIK är otroliga underdogs denna säsong. Den insikten gäller i allra högsta grad alla supportrar och sponsorer också.

Om vi och VIK-spelarna inte gör det och fortsätter tro att VIK är bättre än vad VIK är, då har vi ett beprövat recept på elände.

Undertecknad tänker på hur VIK som underdogs tidigare genom åren exempelvis ständigt totalt arbetade sönder och frustrerade ett stjärnspäckat Malmö så de länge de huserade i Allsvenskan. Ofta gav VIK också HA-rika Leksand rejäla kamper.

VIK måste hitta tillbaka till den industrihockeyn och inse att enda chansen är en extrem arbetsmoral och ”attention to detail”, som man säger i Nordamerika. Då kommer laget vinna VIK-fansens beundran även om det blir en och annan förlust.

***

Frågan är emellertid om denna lite finesslutande trupp kan spela industrihockey? Det blir en rejäl nöt att knäcka för Paananen i att omforma befintliga spelare och för Zäta att på marginalen försöka via övergångar att göra laget mer aggressivt, cyniskt och äregirigt.

Paananen har dock lyckats förr med att få mer finessorienterade spelare att börja ta kampen. Men hellre tämjer han nog en tiger än målar ränder på en kissekatt.

Det är bara att inse att det är den enda vägen till framgång för denna samling spelare. VIK kommer aldrig kunna spela ut Timrå eller Björklöven, troligen inte heller Södertälje eller många andra lag i en bra allsvenska.

***

Undrar förresten hur det gått med Niclas Lundgren. ”Outen” från kontraktet gick ju ut kl. 18.00 under torsdagskvällen. Vi borde väl hört om Niclas lämnat vid det här laget?

Det vore en välkommen positiv nyhet om Niclas blev kvar. I så fall kan Niclas börja installera hårdhet och defensivt tänk och klass. Detta hade uppenbarligen behövts från början.

Men bättre sent än aldrig.

6 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  ”Topplaget”? Timrå torskade sist och ligger just nu under mot vita hästen med 1-2 borta. Det var VIK som var ”hjärndöda” i början av matchen i Timrå . Har aldrig sett Paananen så glad som på bilden från dagens träning ? Och naturligtvis var det en gammal vikare som gjorde mål för vita hästen Fish. Paanan sa ju i grännbyhallen att VIK inte skulle få stryk av Almtuna något mera. Mycket snack och förhoppningsvis MYCKET verkstad imorgon!!!!

  • CD skriver:

   Ja, Timrå är ett topplag……….vad är problemet?…
   Onödigt svar kanske, men det var nödvändigt…:)

 2. Enskedelövare skriver:

  Mitt tips är att ha tålamod och att låta spelet sätta sig.
  Er tränare vet vad han gör,en allsvenskans bästa enligt mig.
  Det är tidigt på säsongen än och att det är viktigast att ta sig till ett slutspel och där finns inga(troligtvis)NHL-lån.
  Det är många matcher kvar…
  Mvh Björklövare

 3. Pelle skriver:

  Jag sänkte mina förväntningar på VIK direkt när jag insåg vilket NHL-rally det plötsligt blev. 28 stycken i ligan nu, och VIK har bara en. Nu blir VIK tvungna att ha tålamod och vänta in att NHL startar. Sen blir det helt andra förutsättningar. Men skulle NHL bli helt inställt så blir det besvärligt för VIK. Men det tror jag inte händer.

 4. VIKFAN skriver:

  Bra skrivet Micke, spot on. ”Industrihockey” och ”ränder på en kissekatt”😂😂 genialiskt uttryckt !

 5. Gurkan63 skriver:

  Man kan inte spela finhockey om man inte har materialet till den typ av spelare. Har du ett gäng defensiva spelare då måste du inrikta spelet till defensiv hockey . Du har rätt vi får kanske tona ned förväntningarna på vik.