Bra att undanflykter skippas & avstämning med J20-coachen Oskar Laurell: ”När vi spelar industrihockey blir vi svårslagna, vi har förbättrat defensiven och nu vill vi lyfta offensivt”

Paananen har lite att fundera på, men av uttalanden att döma är VIK rätt på det då självinsikten verkar finnas där. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bra svar i media från Thomas Paananen, Jimmie Jansson och Fredrik Johansson efter 1-9 mot Björklöven. Inga undanflykter, inget tycka synd om sig själv, utan som Paananen sa ”vi i laget är ännu mer förbannade än fansen”.

Gott så. Nu ser vi framåt och hoppas att de bra svaren backas upp av bra spel.

***

Oskar Laurell, tränare i VIK J20 SuperElit. FOTO: Oliver Szabo (stort tack till Oliver att vi fick använda bilden!)

Fick en avstämning med Oskar Laurell, som är assisterade coach i VIK J20. I skrivande stund spelar J20 match, så denna intervju är gjord efter nio omgångar.

Oskar, vad är din analys efter nio matcher?

– Till en början var vårt försvarsspel inte alls synkat. Det kan bitvis bero på individuella misstag, men jag anser att det i grunden beror på att vi inte arbetade som en enhet de första omgångarna avseende försvarsspelet.

– Dock har försvarsspelet höjt sig en nivå, om vi ser tillbaka på de tre senaste matcherna, där vi släpper i snitt 2,66 mål/match (efter 5,40 mål/match de första fem matcherna).

– Tre segrar och sex förluster resulterar i ett poängsnitt på en poäng per match. Vi är medvetna om att det inte är tillräckligt för att nå de högre placeringarna i tabellen.

– Jag vill dock påstå att det finns en enorm potential i gruppen. Vi har sett det i bland annat segrarna mot Timrå, Brynäs och Djurgården. Detta när samtliga accepterar sin roll för dagen, bidrar med energi och attityd samt att vi spelar den ”industrihockey” vi har kommit överens om. Då är vi tunga och svårslagna.

Vad är ni mest nöjda med?

– Om vi ser till de senaste två matcherna har vi definitivt steppat upp försvarsmässigt. Där vi agerar mycket mer resolut, bestämt och aggressivt.

– Försvarsspel handlar till stora delar om att vara aggressiv och vinna tillbaka puck så fort som möjligt. Både backar och forwards känns mer och mer trygga i sättet vi vill att spelarna ska agera i försvarszon.

Vad vill ni främst förbättra?

– Nu när försvarsspelet börjar att sätta sig, så fokuserar vi i nuläget mycket på spelvändningar och att etablera ett anfallsspel. Sett över nio omgångar har vi i flera matcher haft svårt att etablera något anfallsspel, och därmed inte fått spendera särskilt många minuter i anfallszon.

– Vi vill arbeta med ett anfallsspel som kombinerar kreativitet med något industriellt och som kan liknas vid en ”maskin”. Det finns inget värre som försvarande lag än att möta ett lag som får ned puckarna djupt och forecheckar fast gång på gång.

– Samtidigt vill vi uppmuntra spelarna till att bryta mönster i anfallsspelet och göra någonting oväntat och kreativt. Än är vi inte där, men jag och Hellas (huvudcoach Pär Hellenberg) är övertygade om att spelarna i J20 har alla verktyg i lådan för att kunna spela på det viset.

Vilka spelare har överraskat mest på dig?

– Svår fråga, jag tycker att flera spelare har presterat på en hyfsat förväntad nivå hittills, utan att för den sakens skull briljera. Men ju längre som säsongen kommer att pågå, desto bättre kommer varje individ prestera, förhoppningsvis.

– Än har ingen spelare presterat på en nivå som kan beskrivas som ”personbästa”, men vi ledare och spelare arbetar varje dag med feedback, video, is och teori för att varje spelare i truppen ska nå den nivån.

Ni möter ju många SHL-föreningar mm. Hur skiljer sig förutsättningarna?

– Denna fråga kan nog Hellas, ”Zäta” eller Patrik Sjöström svara bättre på. Men det vanliga man hör är att dessa föreningar kan erbjuda bättre villkor vad gäller spelarutrustning och sådana saker.

– Sedan är det naturligtvis ett häftigt skyltfönster att få representera en förening där A-laget håller till i den högsta ligan i Sverige. På så vis kan nog flertalet dra slutsatsen av att dessa föreningar får plocka från en högre hylla, så att säga, då det lockar att i framtiden eventuellt få komma upp och träna med ett SHL-lag.

Vilka mål är rimliga då för VIK J20? 

– Inför säsongen satte vi i ledar- och spelargruppen en målsättning att plocka minst 12 vinster, det vill säga 12 trepoängare.

– Med 18 matcher kvar att spela av grundserien krävs det att vi vinner nio av dessa matcher för att uppnå den målsättningen. Sedan hur långt det räcker tabellmässigt återstår att se.

– Men för egen del tycker jag att det man bör förvänta sig av denna spelargrupp är att vi bör vinna fler matcher än ifjol, vilket var fem stycken efter full tid, säger Oskar avslutningsvis.