Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

VIK plockade äntligen fram mer aggressivitet i defensiven och lyckades nog trötta ut Almtunas NHL-lån Söderlund/Södergran lite då det skulle avgöras i tredje

 

Västerås vann på lördagseftermiddagen med 3-2 hemma mot ett vasst Almtuna, som inför matchen låg trea i serien. Men VIK plockade fram en bättre attityd och mer aggressivitet än som varit fallet tidigare.

Redan från start kunde vi se små bra tecken på individnivå med mer fränhet och taggighet. Nilsson och Lundgren var bra där från första nedsläpp. VIK var kanske något bättre 5v5 i första, men AIS var sylvassa i PP.

Bra förarbete och pass av Hillding till Fredrik Johansson som direktsköt, och där Wikman kunde raka in returen som gav 1-0 redan efter 2.17.

I power play bombade sedan Harlestam in 1-1 med en direktrökare då Myrenberg hade fri sikt, men skottet var uppenbarligen för hårt efter 8.03.

AIS var verkligen bra i PP med snabbt pucktempo, men när Jesper Johansson snyggt läste NHL-lånet Gustav Lindströms bakåtpass slutade det med att Fredrik Johansson blev fri och snurrade då upp nästa Detroitlån i form av Filip Larsson i AIS-kassen efter 14.29 i BP fram till 2-1.

Även om VIK gjorde det bättre i spel utan puck tappade man folk några gånger framför Myrenberg. Men VIK-keepern briljerade då han lämnades ensam då NHL-lånen och nya succékedjan med Harlestam mellan Mellberg (från College i USA) och Norbäck (från Ettan) gjorde bra saker. Snacka om fynd AIS gjort i dessa två lirare!

Sportchef Patrik Zetterberg, längst till vänster, fick till slut jubla tillsammans med matglada gäster. LF-logen hade dessutom berikats med en tapper klack som gjorde ett fint jobb.

Det var ganska jämnt totalt sett i andra perioden, men AIS skapade flera heta lägen framför Myrenberg och försvarspelet kan fortsatt vässas, även om det var bättre och AIS har ju trots allt spets som gör bra saker.

Första halvan på andra gjorde VIK det bra fram till AIS mål efter 28.07. Det målet kom direkt på en tekning, där det såg ut som att Hetta möjligen styrde in pucken. Annars borde nog Myrenberg tagit Aronssons direktskott från blå. Att gå ner på ett knä och täcka skott, som Hetta gjorde här, brukar ju inte målvaktsgurun Erik Granqvist digga…

Andra perioden avslutades med att AIS skapade fyra riktigt heta lägen, men där Myrenberg briljerade. Frågan inför sista var vilket lag som hade bäst kondition i en jämn match?

Det skulle visa sig vara VIK som var fräschare i slutet av matchen. Skotten i tredje slutade också 9-4 till VIK. 3-2 kom efter en rejäl felpass av Karlström rakt i gapet på Zetterberg, vars erkänt snabba release verkade överraska inbytte Hanses i AIS-kassen efter 43.36.

VIK gjorde det sedan bra och det var alltså ett tuffare Gulsvart denna match. Både Tornberg och Mylläri gick schysst men hårt åt NHL-lånet och lille dynamon Söderlund så denna gick i isen och troligen tappade lite energi.

På något sätt lönades sig nog VIK:s lite mer fysiska spel sig i längden, då AIS bara fick iväg fyra skott på mål i sista. Detta då VIK blockade hela åtta skott i sista perioden (Younan hade hela fyra blockar, Mylläri tre). Hatten av för det.

Enormt offensivt lovande backen Gustav Berglund och Benker (ny bra pass Hillding) hade bra chanser för VIK. I slutet fick AIS ett sista PP där Gulsvart lyckades freda kassen efter mycket hårt jobb då Södergran & Co. i Almtuna glänste.

SAMMANFATTNING

AIS var som väntat bra. Man lurar bara sig själv om man tror att Almtuna har ett dåligt lag. NHL-lån i 1:a- och 3:e-kedjan, en NHL-back och en succétrio i andrakedjan med Mellberg, Norbäck och late-bloomern Harlestam. Det krävs 100 % fokus helt enkelt mot denna upplaga av Almtuna.

Rasmus Asplund var tillbaka efter skada, men var nog inte riktigt 100, även om ett gott dagsverke levererades.

Anthon Eriksson var fortsatt vass och William Wikman är äntligen på väg upp och WW fick äntligen näta.

Undertecknad har börjat notera ”plusprestationer” och ”minusprestationer” på spelarna genom hela matcherna. Detta för att verkligen få ett grepp om hur många bra och dåliga prestationer varje spelare gör. Noteringarna har sannerligen fått en att inse hur mycket nytta Eriksson gör (8-2 där i afton, klart bäst av alla VIK:are).

August Nilsson är på väg rejält uppåt efter en lite tyngre start på säsongen. Ifjol tog det lång tid innan Nilsson hittade denna nivå, men nu kan 22-åringen förhoppningsvis bygga vidare på detta aggressiva spel utan puck och fina beslut redan nu.

Niclas Lundgren gjorde också en stark match utan puck då han är som nitad vid sina motståndare. Dessutom tar den Tre Kronor-meriterade backen för sig i närkamperna och suger musten ur motståndarnas stjärnor – och #4 drar sig inte heller för ruffa upp motståndarforwards efter avblåsningar.

Fredrik Johansson gjorde 1+1. 36-åringen ligger trea i interna poängligan så här långt. Den bredden VIK har kommer löna sig i längden.

Även Henrik Hetta och Marcus Bergman gjorde bra insatser. De gör mycket nytta i skymundan i att vinna dueller och gräva fram puckar.

Även Hillding börjar mata fram allt mer fina passningar, som vid 1-0-målet i afton. Hillding är en förnämlig playmaker som behöver ha det bästa VIK har i ytterväg bredvid sig.

Men i power play hade exempelvis Benker svårt att förvalta flera av Hilldings fina passningar, och tidigare då de spelade i samma kedja. Benker är ju en förnämlig långdistansåkare och pucktransportör, snarare än någon som kan ta emot och lirka in fina instickspass på små ytor.

Så här kommer det se ut för VIK i vinter. Jämna matcher där detaljer, inställning och kondition avgör. VIK kan som sagt inte räkna med att kunna spela ut i princip något lag. Att kunna vara starkast i tredjeperioderna kommer bli en nyckel, något som VIK var i afton.

Detta var ett klart steg framåt mot tidigare matcher då VIK nu spelade mycket tuffare och mer bestämt utan puck. Och kan VIK:s storväxta backsida ta rygg på Lundgren & Mylläri i det defensiva kan det bli riktigt bra över tid. August Nilsson har redan gjort det.

PUCKLIGAN

5 Anthon Eriksson

4 August Nilsson

3 Niclas Lundgren

2 Jesper Myrenberg

1 Fredrik Johansson

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1602954137
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1317511263203823619";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1317511263203823619";s:5:"pDate";s:19:"2020-10-17 17:02:18";}}";

12 Kommentarer

 1. CD

  Jösses vad många tycker olika. Jag är helt enig med Mikael. Väldigt bra analyser som oftast 🙂

 2. robert Jonsson

  Viktigt med en seger så man får lite arbetsro. Lite tråkigt dock att Ehrnberg som målats ut som en framtidsman nu endast får följa matcherna från läktaren. Där utvecklas man dåligt.
  Även Oscar Hagman som redan förra året klev in och gjorde det riktigt bra i A laget lär nu få minimalt med chanser.
  På sikt är det viktigt att man har platser åt juniorer som får växa in i A lags kostymen. Särskilt viktigt när Västerås inte riktigt har de ekonomiska förutsätnningarna för att kunna köpa in de spelare som krävs för att ta det sista steget till SHL. Inlånade spelare är trots allt endast konstgjord andning för stunden.

  1. Pelle

   Tyvärr är scoutingen från SHL:s sida mycket professionell sedan några år. Pontus Holmberg är ju ett exempel på det. En egen produkt med VIK som moderklubb. En säsong i VIK:s A-lag som 18-åring. Nu är han 21 och gör sin tredje säsong i Växjö.
   Jesper Wallstedt, fyller 18 i november. Egen produkt och supertalang med VIK som moderklubb. Gick redan som 15-åring till Luleå för att spela juniorhockey i början, nu i A-laget.
   Christopher Mastomäki, nu 23 år, var VIK:are från 15 års ålder via hockeygymnasiet. Gick till Luleå för fem år sen som 18-åring trots att VIK ville ha honom i A-laget. Numera lagkapten i Örebro.

   De VIK får behålla i juniorlaget håller tyvärr inte A-lagsklass. Visst kan vi ändå utbilda dom med A-lagsspel om vi vill, men vi får ändå inte behålla dom när de (om de) visar sig förtjäna en plats. SHL är som hökar på unga spelare eftersom de kan ha en snabb utveckling.

   Det är ingen framkomlig väg. Almtuna tex har fyndat i ettan i år igen. Där verkar VIK ha glömt att scouta igen tyvärr. Där finns det guldkorn som är redo för spel i HA.

   De lag som gått upp har satsat på en bra bredd av skickliga rutinerade spelare som SHL inte är lika intresserade av. De kan även ha några lite yngre, men då brukar det handla om late bloomers som gått lite under radarn som juniorer alternativt såna som varit i SHL men som valts bort av sitt SHL-lag. Jag tycker nog VIK (Zäta) gör det ganska bra just förutom att man kanske missar hockeyettantalangerna. Vimmerby tex har ju fått fram flera fina målskyttar de senaste åren som BIK och AIS drar nytta av.

  2. Pelle

   Glömde säga att VIK bara har ett enda lån från SHL just nu. Är ju inte mycket. Asplund från NHL är ju ett undantag för den här säsongen så honom räknar jag inte som ett typiskt lån.

 3. Jan Malmberg

  VIK- 7-1 Väster VIK 2-2 mot BJÖRKLÖVEN efter 2 perioder. Västervik
  har rätt inställning i Umeå.Ska snart se tredje perioden. Imponerad av Västervik!🥅🏒

  1. Musse

   Kristianstad skakade Timrå på deras hemmaplan idag och var värda en seger. Imponerad av deras inställning, gav inte Timrå nån tid alls och så aggressiva framför Timrås mål. Blev grinigt i varje situation. Det visar att det går att störa topplagen och ska vi göra det så krävs det en helt annan inställning än vad grabbarna visat hittills…

 4. Musse

  Skönt och viktigt med 3 poäng direkt efter smällarna i Norrland. Men spelet, näää. Lågt pucktempo, Sega ben och trögt i tanken hos för många. Ger bort puckar lite här och där när Almtuna är piggare och rör på fötterna bättre. Det mest positiva idag är att vi börjar se lite av den ”gamla” Wikman igen. Håller med dig helt i valet av spelare du lyfter i plus/minus prestationer.

 5. Leffe2

  Lundgren (och Mylleri) är sjukt bra defensivt.
  Fan vad jobbigt det är att möta såna spelare.
  Myhrenberg borde tagit båda målen, såg inte fokuserad ut på något av dom.
  Men vafan, vi slog Almtuna

 6. Leffe

  Tycker nog att du visat under en längre tid vad du tycker om Lundgren, vad vet jag, du kanske känner honom väldigt bra och vill honom väl, det har jag all respekt för. 😜

  Har man inte spelat match på 7 månader så finns såklart en uppsida. Han kommer säkert bli bättre med tiden…….men just nu får vi nog enas om att vi tycker olika där.

  Håller med om Berglund, bra intiativ offensivt och helt OK defensivt. Samsyn 👍

  Jag håller helt med om att både offensivt och defensivt starka pjäser behövs i ett lag, men man vinner matcher i motståndarens zon, inte i den egna.
  Laget som gör flest mål vinner väl och
  Idag släppte VIK in 2 och gjorde 3.

  Skön seger, viktiga poäng!

  1. Mikael Norén

   Ja, Leffe, blir spännande att se Gustav Berglund i vår. Inte många 19-åringar som har den storleken, fötterna, rörelseschemat och blicken. Plus då i vår en topptrimmad Lundgren såklart. Då blir VIK oslagbara 😜

 7. Leffe

  Men herregud, Lundgren var väl ändå inte värd att hamna på nån lista idag?
  Jag förstår att du gillar grabben men nån måtta får det väl ändå vara.

  Nilsson, bra som komplement, kämpar på men ingen game changer.

  Johansson, ok, gjorde en bra första period och tar ansvar i resten av matchen.

  Eriksson, ja han är rolig att se på när han provocerar motståndare och lyckas få med sig nån utvisning, men bäst idag…..nä.

  Myhrenberg, helt OK!

  Klart bäst av backarna idag var Berglund, rätt avvägningar, bra rörlighet, läser spelet bra. Borde ha mycket mer istid.

  Mylläri, lite bättre idag, förutom att han bjöd på ett friläge……

  Asplund såg inte ut att vara hundra procent men var ändå kvickare än de flesta forwards, Mini Z måste steppa upp i defensiven och börja röra på fötterna och Tornberg måste lära sig att ska man täcka skott räcker det inte med att vinkla ut ena skridskon lite halvlojt.

  Lagmässigt en OK insats, 3 poäng är 3 poäng. Det är vad som räknas.

  Var nöjd när de vinner för fan 😀

  1. Mikael Norén

   Leffe, ishockey handlar inte bra om det offensiva, tyvärr. Det är såklart svårt att ta ut just fem. Visst var Berglund också bra, och gjorde tre noterbara starka prestationer (3-0), och inget dåligt vad jag kunde se. Berglund går en stor framtid till mötes.

   Men Lundgren gjorde 5-0 i sådana prestationer enligt mina noter, i det defensiva. Hur ser dina anteckningar gällande prestationer? Du verkar ju vara väldigt tvärsäker på att du ser saker mycket klarare än andra, så vore intressant att se.

   (Sen är det ju ofta så att anonyma tyckare som är väldigt tvärsäkra ofta är släkt eller kompis med sina favoritspelare. Skulle jag ha en släkting/kompis i laget skulle jag vara likadan, alla tycker ju just sin grabb är bäst 😉 Men bara en teori.)

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit
Peter E - AvatarpetereliasonPeter E

@VIKFanCentral Stort grattis! Tacksamt att i förskingringen få dina alster.

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Grattis Mikael! 🍾🥂🎂🤍💛🖤🏒

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto