Nytt lag men klassisk gammal VIK-seger borta mot Björklöven efter briljant Fransson, box play och defensiv

Eddie Davidsson sköt segermålet med en distinkt puck i krysset mot Björklöven. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På fredagskvällen lyckades VIK efter många om och men vinna med 2-0 i Umeå mot Björklöven inför dryga 4 300. Eddie Davidsson blev premiärskytt elegant framspelad av lånet Jacob Andersson.

Lagen kändes högst nervösa inledningsvis, men VIK gjorde det bra i Umeågrytan. Även om det inte bjöds på många chanser slogs det bort många puckar i anfallsförsöken. Williams fick exempelvis en gratischans men till och med #18 drabbades av misstänkta premiärarmar.

Efter att ha dödat ett power play för Löven fick VIK ordning på grejerna i ett eget power play. Lihagen prickade stolpen från “Johner-position”. Strax efteråt ringde det i stolpen bakom Fransson efter skott från Stefan Andersson.

Linus Svedlund brände ett friläge men gjorde det bra med en stark Eddie Davidsson i tredjekedjan. I andra perioden var det en gulsvart parad till utvisningsbåset då laget tog flera övertända utvisningar.

Fransson fick stå på huvudet då Björklöven hade 12 minuters power play i andra och Kaizer Frans räddade 18 skott. Boxen gjorde detockså bra och Löven tilläts inte skapa massor.

I tredje perioden var inte Schilken sugen att ta mer utvisningar och det gynnade VIK (även om de annars obligatoriska kompensationsutvisningarna inte kom). VIK kom tillbaka i flowet och Jacob Andersson visade sin klass med en nätt och fin backhandsflipp som friställde Eddie Davidsson. Och som vi vet är Davidsson “clutch” runt kassen och den nye centern krönte en stark insats med ett skott i krysset efter 45.57.

Äntligen fick Robert Lantosi utdelning! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi som sett försäsongen har lagt märke till Robert Lantosis förmåga att skapa chanser. Slovaken har dock bränt många fina lägen. Men i afton var det dags för retroaktiv utdelning då Lantosis puck på något sätt från position bakom mål hamnade i nätet bakom Lindskoug efter 48.43. 0-2.

Resten av perioden lirade VIK oerhört imponerande försvarsspel, utan att sjunka tillbaka för mycket. Topptippade Löven förmådde faktiskt inte att forcera VIK-försvaret speciellt mycket.

En seger, som nog var viktigare än VIK-ledningen vill erkänna, var ett faktum.

Sammanfattning

Först främst var det imponerande att se Jonas Fransson hålla nollan och totalt rädda laget i andra periodens utvisningskaos. Fransson gav verkligen laget chansen att vinna i afton.

Om vi minns tillbaka till fjolårets premiär med fem baljor i baken hemma mot Hästen var detta nog som balsam för själen för Kaiser Frans. Något att bygga vidare på.

Framåt skapade Lihagen mycket med sina uppåkningar och allroundcentern var ovärderlig i teken med 14 vunna av 21 (67 %). Annars kom inte Myttynen till riktigt även om Williams fick några bra chanser.

Urbas gjorde en mycket stark match och vann puck här och där. Dock var Murphy osynlig och enheten som också inkluderar Fredrik Johansson skapar inte så mycket tryck i anfallszon som man kanske skulle önska.

Eddie Davidsson gjorde sin klart bästa match som center och var stark och smart i egen zon. Dessutom snuvade faktiskt Eddie Lövens rinkrävar Öhman & Edblom på några tekningar. Svedlund gjorde det bra och visade åter prov på bra passningar och spelsinne. Lantosi kom inte loss riktigt.

I fjärde var Fish bra efter en anonym försäsong. Gråhns viktig som lugnade faktor i att hålla i pucken. Jonte Berg slet men lyckades åter missa högkaratiga målchanser, även öppen kasse i slutet.

På backplats var nog Mylläri lite nervös men kul att Västeråssonen fick en assist och en seger i comebacken. Viktigt för att bygga självförtroende.

Vänta och se gäller för Charlie Cook men bara kör på Jonas Fransson. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Charlie Cook såg lite seg ut och vi kanske inte kan räkna med att amerikanen kommer kunna styra i power play som vi kanske trott. Däremot kommer Jacob Andersson definitivt kunna styra och ställa i power play – bra rörlighet med pucken på bladet, fint spelsinne och bra pass. Hoppas han stannar länge.

Hampus Larsson gjorde flera bra saker efter en nervös start. Uotila och Borgman var stabila utan att glänsa direkt.

Sammanfattningsvis var det viktigt att VIK överkom premiärnerverna och tog ett stort steg bort från att återupprepa fjolårets kostsamma katastrofstart.

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Fransson – Ologiskt att inte Löven gjorde några mål i andra perioden. Frasse trotsade logiken och höll nollan.

2. Niklas Lihagen – Staplade tekningsvinster och visade bra kraft i pucktransporterna.

3. Eddie Davidsson – Låg väldigt bra i egen zon. Vann några viktiga tekningar. Klassavslut vid 1-0. Träningen verkar givit effekt då Eddie kändes lite starkare och rappare.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://41.media.tumblr.com/a984098246665d47a6b12e89b7c3e443/tumblr_ntnovbsWmB1rz48fvo4_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Johan Holm - AvatarJohan68HolmJohan Holm

@VIKFanCentral Känns bra att VIK gjorde rätt för sig mot Borlänge i samband med värvningen av Östman jr. Det är kla… https://t.co/rDJzGY6QOf

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Jonisxx Ja. Det är alltid en relevant fråga då man tittar på svårbedömda ECHL.

SvaraRetweetFavorit
Jonny Ishak - AvatarJonisxxJonny Ishak

@VIKFanCentral Att han möter hockeyettan försvar

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto