Premiär och nyckelfrågor inför Björklöven-Västerås: ”Ett mer spelande Björklöven i år”

På fredagskvällen är det premiär borta mot Björklöven. Centralen fick en Lövenrapport från Marcus på Löven4ever.com:

Hur har försäsongen varit?

– Lärorik skulle bli mitt sammanfattande svar. Vi har två nya tränare och ett delvis nytt sätt och spela, sånt tar lite tid och nöta in och även om det bra ut i vissa matchsekvenser har det definitivt funnits och dalar under matcherna.

– Hittills har vi inte presterat motsvarande lagets kapacitet i 60 hela minuter, förhoppningsvis ser det bättre ut i kväll mot VIK Västerås.

Vilka spelare har varit bra?

– Vår kapten och motor Stefan Öhman har tillsammans med radarkamraten Jon Palmebjörk och rivhjärnet Lucas Sandström bildat vår så här långt bästa kedja.

– De låg i den interna poängligan under försäsongen med ca. 1 poäng vardera per match. Av backarna har både Jonas Emmerdahl och Kalle Ekelund från KHK direkt visat framfötterna. Sedan har såväl Kevin Lindskoug som nya Andreas Ollikainen sett bra ut i kassen.

Vilka har överraskat?

– Då skulle jag säga bl.a. backen Lukas Ekeståhl-Jonsson från MODO J20 och Fredrik Hetta från IK Pantern, de här är två killar som visar att klivet från J20 SuperElit respektive Div 1 inte behöver vara så stort. Båda kommer bli viktiga för oss redan den här säsongen, det är jag helt övertygad om.

Några som kan bättre?

– Nu har vi ju bara spelat sju matcher på försäsongen, vi har en del killar som varit med ett tag och vet att vi ska vara redo och som bäst först i vår.

– Med det sagt har vi ett antal som individuellt kanske inte glänst så här långt, det har laget heller inte gjort som jag var inne på tidigare men nu börjar vi räkna poäng och alla måste upp i ringarna redan från första nedsläpp.

Hur har nye tränaren Jonsson varit jämfört med Waltin? Nytt spelsystem?

– Helt klart har Tommy/Markus en liten annan approach jämfört med Mats/Patric i fjol. Sedan var det så här i efterhand nyttigt med den duon vi hade i fjol, de tillsammans med nya fystränarna höjde kraven och med det den fysiska statusen på gruppen några snäpp.

– Då var vi alltid starka i sista perioden och det är nåt jag hoppas vi tagit med oss. När det gäller spelidén jämfört med i fjol är det väl ingen hokus pokus egentligen, Tommy vill i alla fall att vi ska spela med hög fart och så mycket puckkontroll som möjligt.

– När vi tappat pucken ska vi försöka återerövra den så fort som möjligt. Vi har redan på försäsongen sett ett mer spelande Björklöven jämfört med i fjol, sånt är ju alltid kul att se som supporter, men det handlar ju till syvende och sist att plocka hem poängen.

Hur har nyförvärven varit?

– Som jag var inne på redan tidigare har många sett bra ut, vi kan väl kort nämna Emmerdahl då inte minst inför kvällens drabbning. Jonas har snabbt visat att han blir en viktig kugge i Björklövens lagbygge. Kanske först och främst defensivt där vi då tappat bl.a. Alexander Hellström till Örebro, men Jonas har också visat spelmässiga och offensiva kvalitéer som jag faktiskt inte hade trott han hade i sig. Sen är han en väldigt trevlig kille även vid sidan av och sådana är alltid viktigt i ett lag, säger Marcus avslutningsvis.

***

För VIK:s del får man glädjande ihop ganska så fullt lag, minus Johan Jonsson och Kristians Rubins.

Nyckelfrågor:

* Kan förstakedjan med Myttynen – Lihagen – Williams fortsätta leverera även i skarpt läge?

* Kommer Urbas och Murphy visa embryon redan ikväll till att vara de målskyttar alla hoppas på?

* Kan Eddie Davidsson, nu som center, teka och få ihop den högst oprövade tredjekedjan med yrvärdret Lantosi och Svedlund?

* Kan försäsongens överraskande solida backar Borgman, Mylläri och Cook leverera även nu i en högljudd gröngul hemmaborg?

* Kan Jonas Fransson bygga vidare från en strålande försäsong?

* Hur kommer det hyllade backlånet från Skellefteå, Jacob Andersson, klara sin allsvenska debut i ”fiendeland”?

1 svar

  1. Jacob Andersson är ju fostrad i Björklöven så jag ser honom inte som en fiende. Hade däremot någon av deras helt fostrade spelare velat ansluta så hade jag varit HÖGST tveksam.