Nytt vasst läsarbrev med många intressanta infallsvinklar inför cupen i Tyskland: ”Spelare kommer bli missnöjda och nu har Paananen några svåra nötter att knäcka”

 

Bloggen har åter fått ett läsarbrev så bra att jag inte kan låta bli att publicera det. Det finns flera kloka VIK-följare som mailar bloggen. Undertecknad håller med om väldigt mycket:

”Halva försäsongen har gått och vi vet klart mer om våra nyförvärv än vad vi visste för fyra matcher sen. I matchen i Sura föll vissa bitar på plats för mig.

Hittills har VIK försökt formera två förstakedjor med dessa sex spelare: Frycklund, Speers, Z, Cheek, Kokkonen och Salminen. Det ska man fortsätta göra. Dock klarnade två saker i Sura.

Cheek är ännu tuffare och spelar fulare än vad man kanske trott. När Kokkonen fick den smått höga tacklingen i mittzonen tidigt i matchen åkte Cheek och rappade spelaren (erkänt småtuffe backen Thimo Nickl) över vaderna. Årets bästa utvisning tyckte jag.

Gubbarna på raden bredvid snackade dock om att det där funkar inte i serien och var onödigt. Nu var det inte serie utan en träningsmatch och Cheek visade upp för motståndare, publik och framförallt sina egna lagkamrater vad som händer när du spelar fult mot hans kedjekamrater. Byter lätt bort någon poäng i en träningsmatch mot den utvisningen och det agerandet från Cheek, exakt vad laget saknat.

Jesper Kokkonen fick agera center. Det kommer han nog fortsätta att göra helt ok vid skador. I några byten i tredje perioden visade han att han kan hålla i och transportera puck över större ytor. Där är Frycklund överlägsen i VIK men Kokkonen visade skaplig potential där också. Därför bör man sära på Frycklund och Kokkonen. Det sammantaget med Cheeks ”roll” i laget gör att nästa ”test” av kedjor blev glasklara för mig.

I en av toppkedjorna (har lärt mig att inte ranka dem 1 och 2 längre) bör Frycklund spela center med Z och Cheek på sidorna. Att sätta Cheek med dem har egentligen fyra stora poänger:

 • Hans största styrka offensivt är runt kassen och med tanke på var både Frycklund och Z vill husera så borde det funka utmärkt.
 • Han kan ta viktiga tekningar om Frycklund är lite kall på teken.
 • Han bör spela i deras PP-formation också. Dels skulle han passa in perfekt och då kan man hålla ihop samma kedjor i PP som i 5-5. Det blir mycket värt för rytmen i bytena då PP:na oftast skapas när en av toppkedjorna är på isen. Då kan den andra starta spelet.
 • Viktigast av allt. Våran överlägset viktigaste utespelare är Micke Frycklund. Det är väl alla utom möjligtvis de egna fansen överens om (en gåta för mig att han inte är tokhyllad i Västerås efter förra säsongen). Mot Löven i kvartsfinalen blev han hårt ansatt.

Frycklund fick själv stå upp mot allt tjafs runt honom och tappade mycket energi. Gjorde färre poäng och blev utvisad mer. Vi har EN enda riktigt tuff forwards i laget och det är Trevor Cheek. På NHL-manér ska han placeras i Frycklunds kedja med huvuduppgift att skydda Frycklund.

Det skulle bli en enorm avlastning för Frycken då Cheek skulle vara där direkt som någon var på honom. (DIF gjorde samma sak som Löven nyligen fast det bara var en träningsmatch). Cheek kommer få en del utvisningar men Frycklund kan nog spara på några.

När Cheek är utvisad tillsammans med någon motståndare stoppar man helt enkelt in Bergman där så länge så har man fortfarande en riktigt bra samspelt förstakedja. Då kan Frycklund koncentrera sig på spelet mer och Cheek tar hand om motståndarna efter avblåsning.

I den andra av toppkedjorna ska de andra tre (Salminen, Speers & Salminen) spela. Är inte mycket mer att säga än att Salminen kommer lyckas utmärkt i VIK om han får rätt omgivning. Jag har trott på honom hela vägen och mot SaiPa visade han det verkligen.

Att ha förre storskytten Jesper Kokkonen med rätt vinkel på klubban i samma kedja är nog ett perfekt val. Då Cheek går mer på mål kan Kokkonen söka upp rätt avslutsposition på Salminens passningar. Mellan dem en hårt jobbandes Speers som inte får samma press att leverera poäng, men kommer vara lite överallt. Visst saknas kanske någon som går hårt på mål men tror verkligen Salminen och Kokkonen kan bli ett radarpar framåt.

Funkar de här två kedjorna? Det vet man inte förrän man testat, men efter de senaste matchernas spel så bör de definitivt testas några matcher. Att Cheek spelade med Z senast talar nog åt det hållet när Frycklund är tillbaka.

PP då?

Det finns många åsikter om Gunnarsson, men vi kan se det från ett annat håll.

VIK väljer ju att ställa upp PP1 i en ”paraplyuppställning”. Fortsätter man så rakt igenom blir de tre spelarna ”runt om” i paraplyet de som har pucken ca 90 % av tiden. (Precis som PP1 förra året).

Där bör vi sätta de sex spelarna som hanterar pucken bäst i laget. Dock måste minst två vara backar, en per formation. I varje ”3a” bör vi ha en speluppläggare på ena sidan och en skytt på andra sidan (Fryck och Z tex). Frycklund, Lindelöf och Z är givna på tre av platserna och kommer nog fortsätta spela tillsammans.

Ska PP2 spela på samma sätt borde de tre bästa alternativen vara Salminen (helt given till vänster i min bok) Jansson och Kokkonen. Salminen blir såklart speluppläggaren från vänster, han får Jansson med klubban rätt på blålinjen och Kokkonen med klubban rätt till höger (vi minns 24 påsar i BIK).

När Kokkonen skrev på för VIK så hade han nog den platsen i PP i åtanke. Salminen måste varit övertygad när han skrev på om att han skulle få spela till vänster i PP eftersom att stå där i PP är hans bästa egenskap som hockeyspelare. Jansson är vår bäste leftback och har utvecklat sitt skott bra. Han skjuter nog bäst direktskott bland backarna i laget.

Vilka ska spela mer i PP framför målen då? För mig är det inte superviktigt. PP1 fungerade skapligt förra året oavsett vilka som var där men att Cheek (Med Fryck och Z) och Speers (med Salminen och Kokkonen) ska lira är självklart. Kan även tänka mig Bergman (för att transportera in pucken i zonen) Wiberg (för tuffheten) Aronsson (för tekningar samt hårt arbete) samt någon till.

De här uppställningarna har dock två stora psykiska och sociala problem. Gunnarsson får inte plats (men jag tror att steget att peta honom är enormt för Pannanen & Co.). Sen får Svensson sitta på bänken när VIK spelar PP. Jag har tidigare skrivit och håller fast vid att vill vi gå upp till SHL ska inte Svensson spela PP.

Han är för ojämn helt enkelt. I ett mitten eller bottenlag, absolut men inte i VIK mot SHL. Han har också ett svagt direktskott vilket passar dåligt mot Salminens mackor. Tyvärr så tappar man nog många poäng i 5-5 från honom om han heller inte får spela PP, en poängspelare som honom behöver spela PP för att må bra.

Han var femma i hela HAs poängliga 2020-21, sen men i VIK blommade han inte ut eller ens kom upp i samma standard. Kan han överraska i år? Jag hoppas det, men risken finns att det här är det han max kan prestera. Ser honom gärna i tredjekedjan utan PP – men orkar han det mentalt?

VIK har valt att bredda/spetsa laget och spelare kommer bli missnöjda o.s.v, och nu har Paananen några svåra nötter att knäcka. Helheten är såklart viktigast med de psykiska aspekterna, men det hade varit väldigt intressant att se de här uppställningarna i några matcher. Gunnarssons statistik talar emot honom och Svensson fick ju styra förra årets PP2 under längre perioder och det funkade ju verkligen inte då.

En sista sak är att den så välmeriterade Daniel Gunnarsson behöver lyfta sig, både offensivt och i vaksamheten i egen zon och var ju en klar minusspelare ifjol. DG har redan tappat någon gubbe framför egen kasse. Kan DG hitta Leksandsformen blir det som ett nyförvärv.”

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1662487497
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:238:"a:1:{i:0;a:8:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;}}";

5 Kommentarer

 1. Peter T Svara

  Håller med brevskrivaren till 100%, exakt samma åsikter, och reflektioner som jag har.
  Kan nån svara på varför Salminen står till höger i PP nu?
  Vill Pannan och de andra ledarna att står till höger?
  Borde inte de spelare som fått förtroende att spela PP, själva snacka ihop sig om var respektive spelare ska ha sin utgångspunkt??

 2. Musse Svara

  Bästa läsarbrevet jag läst. Välskrivet och kunnigt. Håller med om det mesta, dock inte om Svensson som enligt min åsikt är en minst lika bra avslutare som Z. De gör det på olika sätt bara och ingen av dem ska styra. Sen måste ju nyförvärven också börja göra mål och det kommer säkert när de spelat in sig i laget.

 3. Pelle Svara

  Tror inte på Paananens spelide! Blev grymt avslöjad i slutspelet mot löven!! Mot aik som förresten precis som löven tar sig ur viks pressspel genom att spela in pucken framför eget mål,ser alldeles för enkelt ut.

 4. Pelle Svara

  Man har ju värvat Lindelöf som offensiv back, och en frisk Jansson har ett grymt skott. Samtidigt har inte DG visat mer offensivt än typ Tornberg och Roe, som ju annars var ett defensivt mycket fint backpar förra året.
  Nu är det dags för Paananen att spela laget på ett optimalt sätt, annars blir han aldrig en topptränare.

 5. PatrikH Svara

  Kan inget annat än att helt hålla med om denna analys och dess slutsatser. Utfallet bestäms av Paananens förmåga att motivera och förklara för Gunnarsson och Svensson varför de inte får spela PP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tweets

Kenneth Larsson - AvatarVIKen1964Kenneth Larsson

@VIKFanCentral @marcuswikman Krüger vrider upp ryggen och vet att Jansson kommer. Jansson tar två skär innan från p… https://t.co/PLv5deKRM3

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@SeClaes @drazenragge Tack detsamma Claes! Precis, att sakligt diskutera och vrida och vända på saker är kul och givande 🙂👍

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral @drazenragge Ja, se det inte som någon kritik mot dig Micke. Du vet hur mycket jag uppskattar att ta… https://t.co/Cu6gedgro1

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@drazenragge @VIKFanCentral Håller med dig och tycker att VIK gav sig chansen att vinna i andra perioden och mycket… https://t.co/8Mlsg6umB2

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto