Oerhört bittert då åter ineffektivt VIK dominerade slutet på 3:e/ÖT men PP avgjorde igen i minut 87 – trots allt mersmak då Gulsvart med stark JG föll med flaggan i topp mot tröttkört Björklöven

Johan Gustafsson visade klassen. FOTO: JIMMY GERDIN

 

Ett oerhört bittert slut på match 4. Trots att VIK dominerade stort under slutet av 3:e och under dubbel förlängning fick till slut ett slutkört Björklöven ett PP och 2-3 efter 87.46.

VIK fortsatte sprida puckar inledningsvis i PP. 0-1 i BP då Frycklund tappade sin center. 1-1 i PP Zetterberg via nytt klassavslut. JG tillbaka och direkt jätteräddningar i BP.

1-2 då Fernholm markerade suspekt, och bänkades därefter. Löven sedan mycket bra. Gunnarsson friställde Svensson, i efterdyningarna bra pass ”Svesse” och Bergman satte 2-2 på retur.

VIK bättre mot slutet av 1:a. 6-5 chanser i 5v5 trots att Löven var vassa då de fick hugg. Men annat med JG i kassen. Frycklund fixade två PP. Tornberg dubbelchans då VIK brände ett 5-mot-3 i slutet. Girard frustrerad och slashade hårt på en tekning efter en tackling av Frycklund tidigare.

Chansfattigt inledningsvis på 2:a. Wikman, Roe och Skedung började komma igång på allvar, lovande för VIK. Sista tio var dock Löven väldigt kvicka och precisa genom mittzon och skapade. Löven vann chanserna i 2:a med 6-2, dock annan trygghet med JG. Greba fick bara ströbyten.

Norberg fick spela då Fernholm bänkades efter 1-2-målet. Norberg är stark i kroppen även på denna höga slutspelsnivå. Imponerande. Kangas en frisk och bekymmerslös fläkt efter att ha fått väldigt lite istid på ett tag.

Löven inledde 3:e bra. JG fantastisk på jättechans Andersson. JG och boxen slet heroiskt i ett långt 3-mot-5. VIK fick ny energi efter det och avslutade 3:e mycket starkt.

Jättechans Frycklund efter bra förarbete Bergman i slutet av matchen. Svensson skapade även med Skedung och pånyttfödd Wikman. 5-4 chanser VIK 5v5 i 3:e.

Löven bra inledningsvis av 4:e. Men sedan allt mer VIK. Frycklund och Kangas brände jättechanser. Kangas var helt fri. Zetterberg också nära. 6-4 chanser VIK. VIK verkar ha bäst ork baserat på 4:e, vad det är värt. Frycklund fixade ett nytt PP.

VIK var mycket bra även i period 5. Svensson dukade upp för Östman, men VIK var alldeles för oskickliga i avsluten under övertiden.

Istället slog en annars utmärkt Roe en felpass, spelvändning och domarna tyckte Rigelius var så oerhört grov i sin eventuella förseelse att det blev PP och 2-3.

SAMMANFATTNING

Det lossnade ändå lite för VIK bitvis. Men nu är det väl en formsak att Björklöven ska ta hem det här med enkelhet under en hemmagala på lördag med många PP? Eller kan VIK förstöra festen som nästan alla räknar med då i Umeå?

Att JG är tillbaka gör i alla fall att Löven verkligen måste förtjäna sina mål och inte helt bara kan ställa ut skridskorna på lördag. Finns även andra små positiva gulsvarta tecken, dock i elfte timmen.

Det lossnade även som sagt för Wikman, tyvärr troligen lite för sent i detta slutspel. Efter några felpass i PP inledningsvis dominerade faktiskt Wikman bitvis med 11-3 i NP, och #17 tröttade verkligen ut Löven med sina kvicka vändningar med bibehållen puckkontroll.

Roe var också bra med 13-4 i NP, dock olycklig dubbelt vid 2-3-målet då Roe somnade på returen, kanske bör bloggen dra ner betyget mer för det. Jardeskog och Gunnarsson mycket bra utan puck. Tornberg hade en extremt äventyrlig afton med 9-8 (!) i NP med många felpass, blandat med kvalitetsgrejer.

Frycklund var också sitt gamla jag under tredje och under övertiden, troligen också för sent. Även bittert att Frycklund brände två sådana superchanser i slutet av matchen…

VIK skapade nästan dubbelt så många chanser som Löven under övertiden i 5v5, 9-5. Så VIK vek absolut inte ner sig, även om Löven vann chanserna efter 60 minuter med 15-13 i 5v5.

Totalt vann alltså VIK chanserna med 22-20 i spel 5v5, men PP var totalt sett alldeles för dåligt även denna match. Även om Zäta PP-nätade var det fortsatt för långsamt och ändå många felpass.

Men vi väntar med det stora analyserna till efter lördagen. Den mest optimistiske VIK-supportern tror kanske att Lövens trötthet även kommer vara större i Match 5, precis som från minut 50 till 87 denna afton.

Det kanske mest glädjande på sikt var att Johan Norberg redan är en mycket bra back, stark och även enkel och rejäl med pucken. Där har vi redan en ung klippa i nästa års lagbygge, förhoppningsvis. Extra imponerande att Norberg även höll mot ett så bra lag som detta Löven i en het slutspelsmatch.

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Logan Roe

3 William Wikman

2 Anton Svensson

1 Lukas Zetterberg

46 svar

 1. Örjan skriver:

  Tycker att största tabben VIK gjort den här säsongen är att förlänga kontraktet med Zetterberg som sportchef
  Bevisar att han håller inte som det
  Hur många intervjuer har han stått och sagt att ” marknaden är död”
  Finns inget att få tag i och dom få som finns är det många med och slåss om
  Likt förbannat får konkurenterna tag i nyförvärv och som producerar
  Zetterberg hittar spelare som vart skadebenägna eller spelat minimalt senaste säsongerna
  Men som säkert kostat bra mycket i lön till ingen nytta
  Och VIK måste väl ha Allsvenskans största marknadssida med 2 st nya försäljare
  Bättre lagt dom kostnaderna på ett par bra nyförvärv istället
  Jag personligen tror att VIK aldrig kommer nå SHL så länge Zetteberg är sportchef tyvärr

 2. Bäckman skriver:

  För mycket som felat i VIK denna säsong:

  Centersidan har ”återigen” varit för svag. Frycklund för ensam. Skedung och Karlsson gör bara bra matcher mot dåliga lag men försvinner i slutspelet.

  Värvningarna under säsong har väl egentligen vart katastrof. När det sa avgöras sitter 3 av dem på läktaren (Jalonen, Greba, Arkalov) Den fjärde Hakkarainen har väl ärligt bara gjort ett fåtal bra matcher och varit skadad/anonym resten. Fernholm som också kom in sent under säsongen har ju inte heller bidragit till nåt. Som flera påpekat är ju detta nåt som Z måste ta på sig. Nog för att marknaden varit svag men andra lyckas ju faktiskt.

  För svagt helt enkelt, för många som inte håller för en SHL-satsning.

  Ryssarna är ju för mig en gåta. Västerås kanske ska ansöka om plats i KHL istället för Jokerit som dragit sig ur. För om KHL håller så låg nivå som våra värvningar så kommer man ju klara sig utmärkt i den serien. Vi pratar alltså om två killar i rätt ålder som har nästan 500 KHL-matcher under bältet. Som just nu inte kan hålla vare sig juniorerna Kangas och Wiberg eller Rigelius utanför laguppställningen. Det är ju ytterst anmärkningsvärt.

  • Bozo skriver:

   Gällande ryssarna så kan det i ärlighetens namn inte vara lätt att vara ryss nu och dessutom i Sverige. Så där är det ren otur (eller karma). Men det stora problemet är att man inte lyckas fylla centerpositionerna för jag vet inte vilken säsong i ordningen. Centerlinjen har fortfarande inte varit bättre än när VIK var nykomlingar. Här tror jag Zäta varit rent utsagt varit dumsnål och trott att det ska gå att få riktigt bra centermaterial senare på säsongen. Lägg 1/3 av spelarbudgeten på 3 centrar innan säsong. Bra centrar gör de andra spelarna bra.

  • Kenta skriver:

   Helt Rätt! Har det varit ett AB bolag har han aldrig beviljats ansvarsfrihet!

  • Kenta skriver:

   Helt Rätt! Har det varit ett AB bolag hade Z aldrig beviljats ansvarsfrihet !

 3. fundering skriver:

  Hur räknar du målchanserna?

  Löven har 77 avslut i skottsektorn under matchserien, VIK endast 49. Denna match hade dessutom Löven dubbla(!) avslut i sektorn. 29 mot 15.

  Allt detta enligt HAs officiella statistik.

  • Mikael Norén skriver:

   Ursäkta sent svar! Helt enkelt ett streck för typ varje läge man säger ough!, ja! eller nej! Räknar även om man har öppet mål, men pucken studsar över klubban och då inte officiellt räknas som avslut mm. Vid farligt slag på retur ingår det också.

   Räkna gärna själv nästa match i 5v5 så kan vi jämföra 😊

 4. Marko skriver:

  Björklöven vann i går trots dåliga domare vilket är bra mot ett lag som spelar fulast i hela serien

  https://blogg.vk.se/lennart-holmlund-kommunalrad/2022/04/01/bjorkloven-vann-i-gar-trots-daliga-domare-vilket-ar-bra-mot-ett-lag-som-spelar-fulast-i-hela-serien/

  • Pelle skriver:

   Haha, patetisk blogg. Han gnäller på att VIK spelar fult och att domarna är dåliga utan att ha sett matchen ens.
   Han skriver nämligen ”Det var en dålig match om jag tolkat det rätt”.

  • Peter T skriver:

   Lennart Holmlund = Sveriges nya rikspucko

  • Matte skriver:

   Ha, ha… Holmlund måste vara ett April-skämt… kan inte vara på riktigt..

 5. Vintermannen skriver:

  Fick känslan från matchen att nu är vi på gång, det var små marginaler igår och hade lika gärna kunna vunnit igår. Nu får vi se om vi vaknade försent eller om vi lyckas vända på det här, jag tror faktiskt vi gör det.

 6. Kalle skriver:

  Rahimi snackar och snackar, kör tripping, tuff efter avblåsningar, slashar, fasthållningar, men domarna är så imponerade av han, makalöst fega domare,

  • C skriver:

   Domarna åker fram till Rahimi och viftar med armarna, man ser att de säger ”en gång till, så åker du ut”. Sen går det 10 min å sen är det samma visa igen. ”en gång till, då åker du ut”.

   Patetiskt faktiskt, det är väll bara att sätta honom på en 2a direkt så blir det slut på det där.

   Dock så var domarinsatsen igår den bästa i den här matchserien men det säger nog mer om de första 3 matcherna.

  • Gizzo skriver:

   Men börja inte snacka om Rahimi när det finns spelade som frycklund och jardeskog som endast spelar för att skada motståndaren. Vik är nya Karlskoga. Fulast i serien.

   Och förresten, lägg ned statistiken om avslut. Den säger lika mycket om matcherna som corsi.

   • Alkemisten skriver:

    Så länge man mönstrar Rahimi i sin laguppställning har man förbrukat sin åsikt att prata om att spela för att skada, fråga Timrå efter efter förra årets i finalserie, Rahimi är en av Sveriges fegaste spelare har aldrig sett karl stå upp ansikte mot ansike mot en spelare över 90kg.

    • Fysikern skriver:

     Du är ju helt slut Alkemisten. TIK:s Walli-Walterholm armbågstacklade Lövens back Adam Plant i huvudet, Plant som nyligen hade kommit tillbaka från en tidigare hjärnskakning.

     Jag hoppas och tror att Löven spöar VIK på Lördag så clownen Frycklund och resten av cikusen får sin väntade långsemester.

     • AIKaren skriver:

      Hur många avstängningar har Björkröven i år och förra året, resp Västerås?
      När vi ända har tråden igång kan vi prata om råttan Hutchinson, sitter och gafflar i båset och därifrån viftar med klubban., mannen som stått för årets fulaste huvudtackling…
      Ni har alltid och kommer alltid att vara nummer 2 efter ett svartgult lag.
      Välkommen till SHL 2022 HV71

      • Fysikern skriver:

       Finns bara ett AIK och det är från Stockholm. SKAIK har alltid och kommer alltid ha ett mindervärdeskomplex mot Löven så är det bara.

      • Niklas skriver:

       haha fick From lite ont i huvudet. Första spelaren jag sett gå ut i media för att få lite medlidande. Har aldrig varit med om det förr. Ganska pinsamt.

   • Pelle skriver:

    VIK har inte haft en enda avstängning under säsongen. Nog inte många lag som kan skryta om det. Ganska talande för hur ren hockey VIK spelar.

 7. Bozo skriver:

  Jag tycker Patrik Zetterberg personligen ska be om ursäkt för denna säsong. Uruselt har han värvat i år. VIK har ju knappt haft ett helt lag att tillgå på hela säsongen och vävningarna under säsong har knappt spelat en match. Många 1:or på värvningarna i år.

  • C skriver:

   Håller med. Nu får det räcka med ”sjukhusvärvningar” ala Haakarainen och Fernholm. In med en bredare trupp från start nästa säsong så kan vi ha konkurrens från dag 1. Alla lag ligger ju konstant på minst 2-3 skadade spelare så vi kan lika gärna ta in spelarna från start.

   Dessutom behöver vi ha in 5st nya PP spelare till PP2. Ska vi upp så ska nog Wikman och Skedung lira i en trejelina och bara köra boxplay. PP2 kommer ju inte ens in zon.

  • Musse skriver:

   Håller med Bozo. Alldeles för många misslyckade värvningar gör att vi tvingas spela 3 st juniorer. De har absolut gjort det bra, då ingen av de bänkade spelarna gjort det bättre. Men det är självklart inte den spets som behövs för att hota i kvartsfinal och framåt. Vilket annat topp 4 lag spelar tre stycken ganska oprövade juniorer? Nu ligger det för stort hopp på förstalinan då övriga har väldigt svårt med effektiviteten.
   Nu verkar det finnas en helt annan kassa att köpa spelare från start med att ta resan vidare mot shl 2024. Nu finns ju chansen kvar att det inte tar slut här, även om den är liten.

   • Alkemisten skriver:

    Humh, Ett vasst J20 och J18 är ett måste, det ska alltid i en klubb med framtida ambitioner var 1-3 juniorer som har mer än 7 minuters istid/ match.
    Björklöven har inget J20 lag, alltså inga att pocka upp vid skador därmed behöver dom ha fler seniorer med kontrakt.

    • Musse skriver:

     Självklart ska vi ha ett vasst J20 och J18. Men för att spela i ett slutspel med shl ambitioner måste de vara så bra att de gör skillnad i laget, och konkurrera ut riktigt bra spelare. ( typ Edvinsson och andra juniorlanslagsspelare). Vi kan inte ha med juniorer för att bara ha med juniorer i satsningen. Bättre att ge dem vi tror på ett juniorkontrakt och låta dem utvecklas i seniorhockeyn i t ex Sura.

     • Peter skriver:

      Det är inte juniorerna det är fel på. Jag tycker att de passar bra in i laget. De borde dock inte sticka ut som de gör. Det är lägsta nicån på de äldre spelarna som behöver upp.
      Det är bra att ge möjlighet till match för juniorerna. Finns en del juniorer som spelar SHL också.

      • Musse skriver:

       Det är väl klart att det inte är juniorerna det är fel på! Antingen så har du inte fattat eller läst vad jag skrivit. Det är ju flera värvningar och en del befintliga spelare som är är problemet. De är för dåliga så att ett gäng ganska omeriterade juniorer tar deras plats i ett slutspel. Och självklart finns det juniorer i SHL, men då är det i stort sett bara JVM spelare. Det är en jävla skillnad.

  • Bozo skriver:

   Jag tycker VIK borde hitta en liknade lösning som Malmö gjort och hitta en annan roll för Zetterberg (tror han kan vara tillgång ändå) och istället hitta en riktig sportchef. Stora likheter mellan Sylvegård och Zetterberg.

 8. Jan Malmberg skriver:

  Behövs ett Mirakel om VIK ska ta 3 raka matcher mot Björklöven. Alla som är VIK fans var nog lika pressade som Patrik Zetterberg såg ut på Jumbo tronen! Djurgården att tampas med nästa säsong efter 0-3 i matcher mot Timrå ännu större Mirakel om Timrå skulle förlora 4a raka, händer inte! 22 år och Återtåget verkar vara en orealistisk dröm tyvärr. Sämst när det gäller,eller som vanligt, hör man från folk när man lämnar Arenan. Bra kämpat av VIK men en riktig käftsmäll när Enköpings-tåget Rigelius vart utvisad med mål i baken som resultat.Men skam den som ger sig,det är bara att ge järnet in i kaklet!!!

 9. Örjan skriver:

  Norberg var en riktigt stor överaskning för mig
  Hoppas dom ger han ett A-lags kontrakt närmaste dagarna
  Annars är det någon någon annan klubb som snor han
  För att vinna på lördag skulle jag chansa på att ta med ryssarna och dom skall bara ha en uppgift
  Tackla och vara som en igel på Rahimi
  Få han ur balans helst få han att ta ett matchstraff
  Då faller ” Löven” ihop totalt
  För 85% byggs upp kring han

  • Kalle Karlsson skriver:

   Haha vilken loser mentalitet hela ditt inlägg speglar.
   Fansen försökte stör löven inför matchen genom att smälla fyrverkerier utanför spelarnas hotell.. Det gick sådär.. Nu föreslår du att Ryssarna ska vara en igel på Rahimi å försöka få honom att ta ett matchstraff.. Rahimi har enorm slutspelsrutin å är inte den som kan retas till att ta matchstraff! däremot kan han spela på gränsen å på så sätt dra på sig ett matchstraff men att tro att du kan reta upp honom till att ta ett onödigt matchstraff är som att tro på mirakel.

   Ser man till hela denna matchserie så försöker Västeråsspelarna få Lövenspelarna frustrerade å dra på sig onödiga utvisningar.. Ni lyckades med Girard när han slashade sönder klubban vid tekningen… Det är endagången som ni lyckats, sen har domarna återigen visat sin feghet att inte bara plocka ut den som startat bråk efter signal utan alltid plockat ut båda två.

   Sen att du tror att Löven står å faller med Rahimi och att allt går genom honom.. visar ju din kunskapsnivå på hur bra Löven är!

   • Alkemisten skriver:

    Rahimi, nutidens Derian Hatcher som Wikegård kallade ett glidande skithus, med domare som dömer lika inför lagen så platsar han inte ens i Teg

 10. Gizzo skriver:

  Tror att det är tyngre och mer utmattande att förlora en sådan här batalj. Tror att detta var chansen för vik . Löven kommer aldrig förlora på hemmaplan och har det mentala övertaget.

  • Pelle skriver:

   Löven har redan förlorat tre gånger hemma av fyra möjliga mot VIK den här säsongen. Så det har väl nästan blivit en vana.

 11. Observant skriver:

  Håller med om Norberg en ung backtyp lite lik Jarde i spelstil. Tombola domare tog en ytterst tveksam utv.på en nyttig Rigelius men med bättre effektivitet hade VIK tagit denna match utan förlängning. Helt otroligt med hur Rahimi slipper undan utvisningar på grova saker. Är domaren rädd för honom? Dags för Greba att få en chans i Umeå på bekostnad av Wiberg som efter en bra tid fallit tillbaka lite?

  • Kalle Karlsson skriver:

   Det som är helt sjukt är ju att domarna går på alla dykningar från Frycklund gång på gång!
   Rigelius slår ju på den undre handsken när Hutching ska försöka slå in pucken så den är solklar hur mycket du än vill prata bort den

   Rahimi spelar hårt å tufft å det är ingen nyhet det har han alltid gjort, men att komma å säga att han slipper undan grova saker visar hur färgad du är.. Skillnaden mellan Jadreskog och Rahimi är att Rahimi kan behärska sig å ”vända andra kinden till” medan Jadeskog inte har spärrar utan fortsätter skämma ut sig match efter match.

   • Isak skriver:

    Björklöven fan? Otroligt färgad isåfall. Det är skandalöst att man kan ta en sån tveksam utvisning i övertid. Fanns tex en misstänksam tripping i period 4 på Jardeskog men den släppte domaren. Björklöven har haft domaren med sig i alla matcher förutom den igår så det kan du heller inte snacka bort. Vad gör du ens inne på denna bloggen? Skriv istället på era patetiska bloggar som ni har där uppe i skogen.

    • Fysikern skriver:

     🤣🤣😂

    • Niklas skriver:

     Jardeskogs crosschecking i ansiktet på Hutchings i match 3 var ingenting heller tycker ni?
     Så fega domare, bara att plocka ut sådana idioter.

    • Kalle Karlsson skriver:

     Hutching skulle ju rakat i pucken utan han rapp.. snacka om enögd å verklighetsfrånvänd..🙄🙄🙄

   • Observant skriver:

    Färgad var det ja. Du är inte lite färgad som är inne och försvarar och hyllar Lövenspelare en VIK blogg?! Grattis till segern. Ny kamp imorgon.

   • Affe skriver:

    Kalle, jag höll med dig under match att när Frycklund föll så skulle det inte varit utvisning men när jag kollade flera ggr på reprisen så var båda utvisningarna korrekta.

    Både Rahimi och Frycklund spelar tufft och på gränsen, inget fel med tuffhet men båda tar vårdslösa tacklingar, dvs tacklingar nära sarg eller nära huvudet, där stor chans för skada finns. Jardeskog tacklar hårt men än så länge inte så vårdslöst som Rahimi och Frycklund, dock behöver Jardeskog ta bort sina efterslängningar med nävarna, vilket var bättre under gårdagens match.

    När det gäller matcherna så tycker jag VIK slarvade bort både match 1 och 3, match 2 var en bra bortamatch medan igår var spelmässigt den bästa matchen förutom de första 15min.

    Trots resultaten har det varit tätt och jämt spelmässigt mellan två jämna lag. Björklöven har hitintills klarat pucktempot och precisa passningar något bättre över tid jämfört med VIK medan det som skiljer mest lagen åt för tillfället är att Björklöven har lyckats få sitt PP fungera vilket VIK inte fått. Där är väl den största skillnaden mellan lagen för tillfället.

   • Pelle skriver:

    Frycklund är absolut ingen filmare. Det var korrekta trippingar men Rahimi gnäller på allt.
    Det som avgör den här matchserien är special teams. Där måste VIK upp. Sista chansen på lördag.

    • Niklas skriver:

     Grejen med denna matchserie är att VIK är totalt värdelösa i BP och PP. Frycklund drar på sig alldeles för mycket utvisningar. Och för att vara ärlig så handlar det om att VIK måste ha tålamod och köra säkra uppspel från back. Men finns vara ett fåtal som klarar av det. Björklöven har till och med, 2st backar som spelar senior hockey första året och lägger bättre förstapass. Så i grund och botten så 3-1 i matcher till Löven är väl ganska rättvist.

     Andå bra kämpat av VIK i år, bygg vidare nästa år. Ta den tid det tar. 3 års plan.

     Sen alla supportar som tycker och tänker saker. Tänk på föreningen, inte att komma till semifinal. Tänk framtid.