Öppenhjärtlig Filander: ”I Sverige vill man hellre att man tacklar i ryggen och slår med klubban än att man ska behöva stå upp för att man spelar fegt”

– Hög risk, sällan bra effekt, säger Martin Filander till Centralen om att värva sent inpå deadline. Endast när man har benkoll på karaktär och kvalité skulle jag ta in en spelare sent, menar VIK-coachen.

Om vi byter fokus lite; det har varit några påhopp på VIK:s toppspelare på sistone. Hur ser du hur man ska hantera det när motståndarna kör på sitt lags toppspelare? Hur tänker du kring att ha en ’polis’?

– Se till att straffa dem och vinna matchen. Förhoppningsvis kommer domarna börja ta tag i eventuella påhopp. Vi kommer anmäla alla övertramp som domarna inte vågar ta hädanefter.

– Poliser är helt verkningslösa i Sverige, för i svensk hockey vill man hellre att man tacklar i ryggen, slår med klubban eller andra fega grejor än att man ska behöva stå upp för att man spelar fegt och fult.

– Jag tycker systemet är helt fel i grund och botten! Dessutom har vi några av de tuffaste spelarna i ligan redan men de ska spela hockey så vi vinner matcherna, det är alltid prio 1. Gör man något ska det vara sjysst men stenhårt, typ som Robin (Jacobsson) & Simon (Fredriksson) spelar.

Hur ser du annars på att ni har förhållandesvis låg produktion i spel 5-mot-5?

– Att vi har bra defensiv och att vi skulle kunna få ut lite mer offensivt i 5-mot-5. Men hellre att vi är med nöjda med det än om det blir mål högt och lågt utan att vi kontrollerade händelserna.

Är du orolig för produktionen i 5-5? Hur kan den förbättras?

– Nej, den har blivit bättre över tid. I början var den riktigt dålig men nu sedan ett tag gör vi en del mål. Tror vi skulle kunna få några fler genom backskott om vi blir lite bättre framför målet.

Ni fokuserar ju på en match i taget, är det svårare nu när det börjar dra ihop sig? Hur ser er planering ut?

– Nja, det gäller att påminna varandra hela tiden om att vi lever här och nu. Planeringen är att köra hårt en tid till, men samtidigt vara lyhörda för slitage.

MIF och VIK har mest press och förhoppningar på sig, KHK och BIK är mer underdogs, hur tänker du kring det?

– Vi låg ju sist för en tid sedan så jag tycker vi är underdogs sett till det. Men vi fokuserar på det vi kan påverka. Inte på vad andra tycker, säger coachen avslutningsvis.

5 svar

 1. Marko skriver:

  Jo men det han säger är att det är en risk ju närmare deadline man kommer om man inte har järnkoll på på spelaren? Det tycker jag är jävligt sunt oavsett namn på ryggen! Ska vi ta in Ovetjkin som är en bra hockeyspelare men ett jävla arsel som person? Är spelaren viktigare i förhållande till laget och dynamiken?

 2. Freddan skriver:

  Filanders ”Hög risk” osv… Väldigt svårt att tro att man sagt nej till att få in ex. Smotherman om pengar funnits. Oavsett tidpunkt.

 3. Marko skriver:

  @Freddan…. Vilket och vems uttalande skickar ”surt-sa-räven-vibbar?

 4. Freddan skriver:

  Mmm, går inte att komma ifrån att man får lite ”surt sa räven-vibbar” av det där uttalandet…

 5. Kimpa skriver:

  Mikael! Grymt bra jobbat som vanligt,

  Nästa gång du pratar med någon typ filander,
  Säg åt dom att låta bli att fippla med steen,freddan,urbas

  Den kedjan har varit stommen för framgångarna i januari.