Öppna spjäll mot Vita Hästen då Marcus Dahlbom glänste i den allsvenska debuten

Marcus Dahlbom gjorde en historiskt bra debut i VIK och Allsvenskan och fick användning av alla 195 centimeter då Vita Hästen tryckte på i sista perioden. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Äntligen var det dags för Marcus Dahlboms allsvenska debut. Och 25-åringen stod verkligen pall då Vita Hästens alltid lika fyndiga passningsspel, särskilt i slutet, satte hård press på VIK-kassen. Dock höll VIK undan och vann med 1-0.

VIK gjorde en fin bortaperiod i första. Äntligen visade Myttynen krut i handlederna vid 0-1 på fin pass av Eddie Davidsson i power play.

Dahlbom såg lugn ut från start och släppte få returer. Hästen var ganska sårbara i egen zon men som vanligt fyndiga framåt genom matchen.

Hästen tokkörde i början på andra, innan VIK kom igång. Sedan var det ett sex minuter långt sjok utan avblåsning. Alltid lika energiske Andreas Borgman fixade bland annat ett power play tack vare sitt driv.

I slutet av matchen satsade Hästen allt och Dahlbom tvingades till kanske årets allsvenskas hittills vassaste plock. VIK höll undan trots bara ett mål framåt.

Sammanfattning

Hästen hade vunnit alla matcher hemma och de gasade verkligen hårt även denna match. Dock gasade även VIK, trots att man saknade förstecentern Fredrik Johansson.

Cody Murphy har lite tagit sitt spel till ytterligare en nivå, i takt med att självförtroendet ökat. I afton agerade Murphy tändhatt åt Jeremy Williams som gjorde en bra match och kaptenen var stark på pucken.

Dock har Williams inte kommit igång med målskyttet. Hittills i år har VIK haft svårt att få separation målmässigt i matcherna då #18 inte gör de där ”enkla” distansmålen ännu. Målsnittet i år är 0,36 att jämföra med 0,51 de två första grundserierna.

En trend eller bara slumpen? Har motståndarna blivit bättre på att stänga ner Williams distansbössa?

Jan Urbas injicerade energi till Lihagens och Myttynens kedja. Tänk vad lite fart och kraft kan göra.

Annars var detta Dahlboms kväll efter den långa resan i division 1. Underbart att ha en så stor, lugn och tät målvakt som verkar vara bra på både låga och höga (surprise!) skott. Nu har vi en intressant fråga inför torsdag: Vem ska stå?

Andreas Borgman gjorde en ny fin insats och satte in en fin tackling med puckstöld på Marcus Eriksson, och det kändes som Eriksson kom bort lite efter det. Även Juha Uotila gjorde en bra match med många fina tacklingar.

Fish gjorde en strålande match i fjärdekedjan. Lantosi jobbade hårt och var ok. Lilliehöök jobbar bra i egen zon och sätter stopp i spelet.

Vita Hästen gjorde mycket bra, men laget gör ganska många tekniska misstag, det verkar saknas lite puckkänsla rakt upp och ned.

Dock fortsatta frågetecken för Sorkin & Cutta.

Västerås tre stjärnor:

1. Dahlbom

2. Borgman

3. Murphy