På isen besegrade Västerås jumbon Karlskrona och på läktaren florerade transferryktena

Matt Fornataro satte viktiga 2-0 efter mycket fint förarbete av Kenneth Bergquist. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På söndagseftermiddagen tog Västerås tre oerhört viktiga poäng mot ett avsågat Karlskrona som besegrat Djurgården matchen innan. Det var en arbetsseger med 3-0 i en match i ett ganska lågt tempo.

Kenneth Bergquist fick chansen i förstakedjan och veteranen låg bakom de viktiga två första målen. Först serverade ”Bacon” Dave Lundbohm öppet mål och sedan även Matt Fornataro ett bra läge.

Bergquist stod för två fina assist i den nya kedjan med Fornataro & Lundbohm där ”Bacons” fina egenskaper lyftes fram. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Karlskrona började matchen skapligt men efter målen fick VIK bra kontroll. Marcus Eriksson nätade påpassligt i power play fram till 3-0 i slutet av andra perioden.

Sammanfattning

Lasse Johansson tog sin sjunde nolla för säsongen och detta var förhoppningsvis starten på något bra. Mark Santorelli gjorde en blygsam debut och Jocke Fagervall sa att det var mycket press på Mark och att han kan mycket bättre än så här.

Intressantast i afton på isen var den nya kedjan med Lundbohm, Fornataro och Bergquist. Tre spelare med mycket bra spelsinne där Bergquists brist på fart maskeras och istället lyfts Avestasonens fantastiska spelsinne och teknik fram.

Mark Santorelli hade en ganska anonym debut i kedja med Eriksson & Zettergren. FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Lundbohm fortsätter se oerhört mycket bättre ut än ifjol och har nu fem poäng (2+3) efter fem matcher efter 1+1 i afton. Fornataro som vanligt en av de bästa VIK:arna. Marcus Jonsson hade en bra match och sköt hela fem skott på mål. Jonas Emmerdahl var mycket bra i uppspel och med fina uppåkningar – Jonas verkar vara tillbaka i god form från tidigare igen.

Tack vare segern är BIK Karlskoga endast fem poäng bort med 14 matcher kvar varav två mot just BIK.

Alla chanser i världen alltså att ett förstärkt VIK med Santorelli, Eric Johansson, Sam Marklund, Andreas Frisk (backen ryktas till VIK enligt Johan Thalberg) och Luke Walker (rykte av VLT:s Kevin Johansson) kan störa BIK om allt stämmer.

Frisk skulle ge VIK ett alternativ till Tim Heed (och en försäkring om Heed kallas tillbaka till ett sladdande Växjö) som spelförande back i power play. Walker beskrivs som en spelare med offensiv potential men även med en vilja att gå på mål och spela tufft. Walker är bara 22 år och har ganska klent med poäng i AHL men 12 poäng på 18 matcher i år visar att produktionen verkar gå uppåt i ligan där spelare som Brady Leisenring och Christian Larrivée inte ansågs platsa.

Det var alltså en mängd vilda rykten under dagen där även Mikael Zettergren ryktas till Björklöven varpå ett mindre Twitterbråk uppstod mellan ”Z” och Johan ”MrMadhawk” Svensson där Svensson påstod att Zettergren ljugit om ryktena.

Var det sista gången vi fick se ”Z” i VIK? Blir det Björklöven nästa – om nu Fagervall lämnar goda vitsord till sin gamla klubb? FOTO RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det blir spännande att följa spelet på isen och på sidan om den närmsta tiden…

Västerås tre stjärnor:

1. Jonas Emmerdahl

2. Kenneth Bergquist

3. Matt Fornataro

 

3 svar

 1. VIKPelle skriver:

  ”Vimsa runt” tycker jag är en överdrift. VIK brukar värva två eller tre spelare i januari varje år för att spetsa till truppen inför slutdelen av säsongen. I år kan det bli en eller två till pga att NJ gjorde plats för Bulan och Mickis i höstas. Utan lockouten så är jag övertygad om att VIK hade värvat minst en center till redan i höstas.
  Frisk är en spelare som jag verkligen gillar, men blir nog svår att ro iland pga att han spelat en period i Örebro. Men han är ju egentligen inte alls från Örebro utan har varit nästan hela sin karriär i AIK. Så hoppet finns att han kommer hit. VIK behöver en allround-back, särskilt om Växjö tar hem Heed (som ju är en säkerhetsrisk bakåt). Frisk in och Heed ut kan vara ett uppköp.

 2. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, tack för goda och intressanta poänger som vanligt! Håller med om att man inte ska värva för värvandets skull. Men är det riktig klass man får in som vill kämpa tror jag man inte ska vara för principfast att inte värva.
  Allt handlar om god scouting. Anledningen till de vilda ryktena är nog att Niklas Johansson vill försöka få ihop 3 producerande kedjor då man inte har någon dominant kedja i år. Men det är alltid en risk att värva gällande lagets kemi så klart, precis som du skriver. Nyckelframgångar kommer handla om man kan hitta tillbaka till defensiven, att Lasse fortsätter storspela och han man får 3 producerande kedjor som håller när det gäller.

 3. Läktarplats skriver:

  Säker defensiv och VINST! Tre nya poäng inplockade för att säkra förkvalsplatsen, härligt!
  Plus till alla femmor och givetvis till Lasse för att man åter satte defensiven främst. Extra plus till första femman som även hann med explosivitet i offensiv zon med två mål. Andra femman verkade lite vilsen men även den linan höll tätt.
  Måste åxå säga att det känns skönt att vi närmar oss den 31 januari så att transerferfönstret blir stängt. Varje år i januari så vimsar VIK runt för att hitta de bästa bland de sämsta som blivit över i andra lag. Ivrigt påhejade av de som inte håller i plånboken och av de som fantiserar om snabba cash till elitserien i stället för bygga upp en stabil klubb och ett stabilt lag. Det måste vara minst sagt frustrerande för de spelare som letar efter formen att ”förståsigpåarna” spekulerar i att de borde skickas iväg hit eller dit eller ännu värre som för Z redan placeras i annan klubb av VLT-journalist. Så låt oss nu hoppas att fönstret redan är stängt och att nyförvärven Eric Johansson, Sam Marklund och Mark Santorelli visar att det inte bara är bäst av de som blev över. Nu gäller det för Fagervall att lita på laget och killarna, ge dem självförtroende och att få ihop ett slagkraftigt lag till början av mars. Då börja kvalspelet mot högre höjder! Få se hur långt det räcker i år.