Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Påskreflektioner med de åtta största lärdomarna från säsongen som gick och efter uttåget mot Karlskoga

 

Ledig tid kan användas till att reflektera. Bloggen listar här de största lärdomarna från säsongen som gick för VIK.

SLUTSPEL ÄR ”KRIG”

VIK var inte alls redo för Karlskogas attackhockey i match 1 och 2, varken spelmässigt, fysiskt eller psykiskt. Nästa säsong bör VIK vara redo med ett lag som istället slår till först.

Du måste uppleva slutspel, inte bara prata om det. Nu fick VIK-lirarna uppleva det. Vilka som är favoriter spelar inte heller så stor roll i ett slutspel.

BÖRJA STÅ UPP FÖR VARANDRA

Emil Kruse blev överkörd och fick en hjärnskakning borta mot Umeå. Daniel Öhrn och Anthon Eriksson fick, med facit i hand, nog sina säsonger lite förstörda efter fula huvudtacklingar i samma match mot Väsby i december.

Karlskogas Johan Larsson och Mikael Eriksson fick skicka ut Lukas Zetterberg och Fredrik Johansson med huvudskador ur slutspelet. Och bloggen har säkert glömt flera andra smällar.

Den gemensamma nämnaren för alla ovan nämnda smällar är att VIK bara vände andra kinden till. Att stå upp för sin lagkamrat fanns inte förrän i match 3 mot Karlskoga då Anthon Eriksson svarade med samma mynt då en BIK:are hoppade på en VIK:are i ryggen efter slutsignal.

Och eftersom domarnas bedömningar har varit en rullande buskis finns inget ”skydd” där att förvänta heller. Detta då domarna, för att citera Fredrik Johansson, letar centimeter på tekningar men missar crosschecks i huvudet. Och vi har domarchefer som tycker filmningar (se Tim Juel) är allvarligare än just crosschecks i huvudet…

MINDRE MÅLVAKTSCIRKUS

Tobias Bössfall, själv gammal allsvensk målvakt, använde just ordet cirkus i radion gällande hur Paananen/Ivarsson flippfloppade mellan Myrenberg och Kruse. Otroligt nog även i slutspelet. Det är kopplat till en form av ”social” coachning, kan vi misstänkta.

Det gjorde att ingen målvakt kände sig trygg i sin roll, vilket många menar att just målvakter behöver få känna en bit in på säsongen.

MINDRE ”SOCIAL” COACHNING

Det är egentligen ganska uppseendeväckande att Lukas Zetterberg talade om att det blivit lite för familjärt i VIK i TV. Vad bloggen sett och hört har också tränarna släppt igenom väl mycket. Intressant i ämnet också att SSK:s sportchef Mikael Samuelsson, som ändå lyft sitt Södertälje, nyligen sa detta om kravbilden i HockeyPuls:

”Det måste finnas ett konsekvenstänk. Om en individ inte gör det vi kommit överens om – kan vi sätta in någon annan?”  

Samma gäller även VIK. Och ofta har spelare som petats kommit tillbaka bättre. Det behöver inte vara en så stor grej. Men missköter sig en spelare grovt vid sidan av isen och inte respekterar tränarna bör ju denna såklart sparkas omgående…

NY PP-COACH OCH NYA PP-SPELARE

VIK hade 207 PP i slutspelet och grundserien. Men det blev bara mål på 15,5 % av dessa (30 mål). Det kan vara den sämsta PP-noteringen i hela VIK-historien, faktiskt.

Visst var det skador som förklarar en del. Men det blev inte bättre då spelare kom tillbaka heller och i slutspelet var det faktiskt ännu sämre, med erbarmliga 8,7 %.

Men hopp finns i att VIK har Anton Svensson på G, en playmaker/skytt som trivs med att styra PP med sin vänsterfattning från höger halvsarg. Med 19 poäng i den spelformen var Svensson femma av alla yttrar i serien, bara slagen av Dahlén, Lööke, Björklund och Olesen.

Men det behövs mer. Troligen får VIK en ny PP-coach och fler spetsiga och spelskickliga lirare som kan stoppa att VIK hanterar pucken som handgranat i PP.

TYDLIG SPETS ISTÄLLET FÖR ATT ”HOPPAS” (PÅ UTVECKLING)

Det är såklart lätt att sitta på sidan och skriva det. Men VIK har hoppats länge nu på detta och vissa, och tyvärr är det inte så vanligt att spelare tar jättekliv plötsligt. Men med lite mer pengar kommer VIK troligen nu kunna ta in mer beprövad spets, vilket även Patrik Zetterberg talat om.

Samtidigt kommer det också kräva tuffa prioriteringar att spara pengar i exempelvis tredje-, och fjärdekedjan. Detta är även givetvis kopplat till att PP måste upp.

Patrik Zetterberg har också talat om att ”ha ett lag i september” och ett annat ”bredare lag” då slutspelet börjar. Visa av erfarenhet bör man nästan räkna med ett ha en femma på skadelistan i slutspelet, och därmed behöver extra spelare inhandlas före deadline för att täcka upp.

TYDLIGARE ROLLFÖRDELNING (FRÄMST PÅ BACKSIDAN)

På backsidan var det för få renodlade defensivbackar som August Nilsson. Faktiskt så saknades karaktärs- och ”pappabackarna” Kenny Källström och Morgan Hassel.

Som en insatt menade var VIK:s backsida fylld av ”ganska bra offensiva backar”. Här behövs mer karaktär som gör ytan framför VIK-målet mycket mer ogästvänlig. Lite tillspetsat: producerar en back inte ska denna spela ett skoningslöst backspel (som exempelvis Andreas Lindh).

Nu behövde motståndarforwards inte alls vara rädda för att varken ta sig in på kassen eller ta sig friheter mot VIK:are. Den komfortzonen bör tas bort.

UTREDA VAD SOM ÄR DE BÄSTA FÖRVARSSTRATEGIERNA

Nu ska jag direkt erkänna att jag är ute på djupt vatten, jag har aldrig varit en hockeycoach. Men VIK släppte in hela 2,7 mål per match under även denna säsong/slutspel (det var samma siffra 19/20). Detta trots bra målvaktsspel.

Det är långt ifrån den allsvenska toppen och Paananen erkände tidigare att det helt enkelt är lite för dåliga siffror. Att börja med ett bra försvarsspel är ju den absoluta nyckeln för ett VIK som trots allt knappast kommer kunna gladspela sig till SHL.

Två talande detaljer som undertecknad har svårt för i VIK:s försvarsspel är:

1 Att sista back vid 2-mot-1:or ofta går hårt på puckföraren och då öppnar för sidledspass och därmed blir det svårt för målvakten, som inte kan fokusera på första skytt.

2 Att VIK:s backar ganska ofta låter en motståndare stå ostörd framför egen målvakt, av rädsla för att skymma egen målvakt. Det har givit motståndet många till synes enkla och ostörda styrnings/skymningsmål.

Rent statistiskt skulle jag lekmannamässigt tro VIK skulle få ner det höga antalet mål bakåt om sådana här strategier sågs över och justerades, kanske i samråd med en ny vass assisterande coach som kommer in med friska ögon? Men jag kan ha fel.

***

Vilka fler lärdomar tycker Du vi kan dra av säsongen som gick?

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1617383725
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1378033341866385592";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1378033341866385592";s:5:"pDate";s:19:"2021-04-02 17:15:26";}}";

12 Kommentarer

 1. Bozo

  Kroppsspråk. Tänk på kroppsspråket. Tycker man ser en stor skillnad på kroppsspråket i båset mellan exvis BIK och Västerås. Vissa i VIK ser ängsliga ut, som att de vill bli osynliga ut medan några andra ser väldigt slappa ut. Visst det har med personlighet att göra men om man inte är världsbäst kan man inte se ut som man inte bryr sig.

 2. Måndag

  Håller med om det mesta som är skrivet. Här är mina synpunkter kring frågan om säsongens lärdomar:
  1. Byt i rätt tid på isen och i rätt läge. Undvik mjölksyra. Hellre kortare byten än långa förstås.
  2. Vi vinner inte längre lika mkt i tredje perioden. Det gjorde vi när vi hade duktiga fys-Ambjörn. Anställ henne omgående.
  3. Förbjudet med burskydd och lämna istället egen zon fortast möjligt.
  4. Back får inte spela upp kort på stillastående forward, inte i egen zon. Risk att bli fast. Se och lär av Edvinsson och på hans långa fina uppspel. Båga, hämta fart, klubban i isen – vips så får du pucken.
  5. Dumpa inte pucken frivilligt efter röd linje om du inte har en tydlig gulsvart adress på pucken. Detta är inte NHL med liten rink. Deras backar tackar och bugar.
  6. Interna bötesbelopp på spelare som tar onödiga hakningsutvisningar, särskilt i anfallszon.
  7. Var mkt tuffare framför båda målen. Var där!
  8. Vi måste kunna skjuta mkt fortare och framför allt – träffa mål. Allt behöver inte vara så stiligt. Det ska bli mål. Inget annat räknas.
  9. Prioritera pp och titta på massor av framgångsrika varianter. Härma och träna tills det sitter. Hemläxa.
  10. Öva upp din egen klubbteknik. Öva hemma. I år kändes det som att vi var rappa på skridskorna, men betydligt stelare i handlederna. Betonghandleder på flera, även i de mest enkla mottagningar. För hård flex på klubban eller?
  11. Jobba 💯 i varje byte om du får äran att lira i den gulsvarta tröjan. Annars direkt samtal med en mer krävande sportchef.
  12. Den mentala coachen verkar ju inte direkt ha gjort succé. Varför så tyst kring detta? Lägg pengarna på ngt vettigare. Detta uppdrag ska övriga ledare behärska.
  13. Städa bort all svågerpolitik. Kasta in en hungrig juniorfemma och bänka direkt oheta spelare.
  14. Förutom Jimmie måste vi se fler Gulsvarta högt upp i poängligan. Det har varit ökentomt där flera år.
  15. Stå upp för din polare på isen. Agera konsekvent tillbaka. Garva inte, agera.
  Tack för ordet. Forza Gulsvart ❤️
  Det blir roligt med 21/22 👏👏👏

 3. Steffo

  VIK verkar ta mest burskydd i hela HA, det måste ju vara en tanke med detta men tycker inte det funkar alls. För mig helt obegripligt att man låter motståndaren byta och ställa upp vid varje anfallsförsök VIK försöker sig på.

  Sen generellt tycker jag domarna kan visa ut för delaying the game varenda gång nån tar långa burskydd, förstör hockeyn (högst personlig åsikt😊)

 4. david h

  När gulsvart denna säsong ohotat haft kontroll på pucken i egen zon har man ändå många gånger tappat pucken, genom dåliga förstapass eller puckslarv. Mer noggrant i egen zon och snabbare förstapass.
  Mer resolut och enklare spel i egen zon skulle jag vilja se.

 5. Saltgurkan

  Passningsspel var alldeles för dåligt, backar som stannar upp och letar pass för länge, som gör att forwards tappar farten. För mycket soloåkningar med puck från egen zon och sen bara dumpa in pucken och hoppas på det bästa, vilket väldigt sällan gav någonting. För tamt i egen zon och framför målen. PP alldeles för dålig fart på pucken och helt utan skymning framför mål.

 6. Lson

  Om VIK haft 25% i PP hade det gett ca 51 mål dvs 21 mål mer. En hypotetisk fråga som inte går att få svar på men undra hur många fler poäng detta gett i grundserien? Hade vi slagit ut Karlskoga med 25% i PP?

 7. Fredrik

  Allt för snälla backar, tror inte Younan har delar ut en takling på hela säsongen. Ofta för mycket fippel passningar bakom eget mål.

 8. Bozo

  Kändes faktiskt inte som Paananen och Z var i synk just denna säsong. Upplevdes tidigt att Z inte fullt trodde på sitt bygge med pusselbitar kvar från säsongen innan samt Covid på det som först slog mot klubbledningens strategi och sedan precis innan seriestart mot spelare. För Z blev detta helt enkelt en try-out inför nästa säsong, medan Paananen levde mer i nuet och ville få igång iskalla spelare in i det sista.

 9. Mikael

  Håller med om det du skriver. Även att passningarna varit dåliga. Ofta lågt passningstempo och att passningarna ligger bakom en spelare som får stanna upp eller missar.

  Något som blev lite bättre med tiden var att ha folk framför motståndarmålet som skymde men det tog lång tid innan det blev något med detta. Allt som oftast fri sikt för motståndarens målvakt

 10. Bozo

  Går man bra innan jul så kommer det självklart tillföras mer ekonomi. Bygg ett tunt men spetsig lag i början, då går det att leva på 1,5 kedja. Ta in spetsen först för att sedan fylla på med komplement, då känner sig komplementspelarna mer värdefulla.

 11. Bozo

  BIK fick tillbaka sin pappa-back (Larsson) i match 4 vilket gjorde skillnad. Så viktigt är det med pappa-back.

 12. Micke Nilsson

  Tycker passningskvalitén emellanåt varit alldeles för dålig. Framförallt när man ska spela sig ur egen zon .

Tweets

Andreas Häggström - AvatarscottfukamiAndreas Häggström

Scout om Renars Krastenbergs, ny i SSK. Var tydligen aktuell för KHL. #twittssk https://t.co/ZxIR6RuIqt https://t.co/TYicI3d9Tl

SvaraRetweetFavorit
Adam Karlberg Gonzalez - AvatarKaamelenAdam Karlberg Gonzalez

RT @VIKFanCentral: Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt om ny…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @adamjjohansson: Den gulsvarta analysen. Västerås ser bra ut. Kan bli en otäck motståndare för många lag i vinter. https://t.co/TvM2hc…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto