Påskreflektioner med de åtta största lärdomarna från säsongen som gick och efter uttåget mot Karlskoga

En lärdom var att August Nilsson blev lite för ensam som snabb och stark defensivback. FOTO: RUNE ÅHLÉN

12 svar

 1. Bozo skriver:

  Kroppsspråk. Tänk på kroppsspråket. Tycker man ser en stor skillnad på kroppsspråket i båset mellan exvis BIK och Västerås. Vissa i VIK ser ängsliga ut, som att de vill bli osynliga ut medan några andra ser väldigt slappa ut. Visst det har med personlighet att göra men om man inte är världsbäst kan man inte se ut som man inte bryr sig.

 2. Måndag skriver:

  Håller med om det mesta som är skrivet. Här är mina synpunkter kring frågan om säsongens lärdomar:
  1. Byt i rätt tid på isen och i rätt läge. Undvik mjölksyra. Hellre kortare byten än långa förstås.
  2. Vi vinner inte längre lika mkt i tredje perioden. Det gjorde vi när vi hade duktiga fys-Ambjörn. Anställ henne omgående.
  3. Förbjudet med burskydd och lämna istället egen zon fortast möjligt.
  4. Back får inte spela upp kort på stillastående forward, inte i egen zon. Risk att bli fast. Se och lär av Edvinsson och på hans långa fina uppspel. Båga, hämta fart, klubban i isen – vips så får du pucken.
  5. Dumpa inte pucken frivilligt efter röd linje om du inte har en tydlig gulsvart adress på pucken. Detta är inte NHL med liten rink. Deras backar tackar och bugar.
  6. Interna bötesbelopp på spelare som tar onödiga hakningsutvisningar, särskilt i anfallszon.
  7. Var mkt tuffare framför båda målen. Var där!
  8. Vi måste kunna skjuta mkt fortare och framför allt – träffa mål. Allt behöver inte vara så stiligt. Det ska bli mål. Inget annat räknas.
  9. Prioritera pp och titta på massor av framgångsrika varianter. Härma och träna tills det sitter. Hemläxa.
  10. Öva upp din egen klubbteknik. Öva hemma. I år kändes det som att vi var rappa på skridskorna, men betydligt stelare i handlederna. Betonghandleder på flera, även i de mest enkla mottagningar. För hård flex på klubban eller?
  11. Jobba 💯 i varje byte om du får äran att lira i den gulsvarta tröjan. Annars direkt samtal med en mer krävande sportchef.
  12. Den mentala coachen verkar ju inte direkt ha gjort succé. Varför så tyst kring detta? Lägg pengarna på ngt vettigare. Detta uppdrag ska övriga ledare behärska.
  13. Städa bort all svågerpolitik. Kasta in en hungrig juniorfemma och bänka direkt oheta spelare.
  14. Förutom Jimmie måste vi se fler Gulsvarta högt upp i poängligan. Det har varit ökentomt där flera år.
  15. Stå upp för din polare på isen. Agera konsekvent tillbaka. Garva inte, agera.
  Tack för ordet. Forza Gulsvart ❤️
  Det blir roligt med 21/22 👏👏👏

 3. Steffo skriver:

  VIK verkar ta mest burskydd i hela HA, det måste ju vara en tanke med detta men tycker inte det funkar alls. För mig helt obegripligt att man låter motståndaren byta och ställa upp vid varje anfallsförsök VIK försöker sig på.

  Sen generellt tycker jag domarna kan visa ut för delaying the game varenda gång nån tar långa burskydd, förstör hockeyn (högst personlig åsikt😊)

 4. david h skriver:

  När gulsvart denna säsong ohotat haft kontroll på pucken i egen zon har man ändå många gånger tappat pucken, genom dåliga förstapass eller puckslarv. Mer noggrant i egen zon och snabbare förstapass.
  Mer resolut och enklare spel i egen zon skulle jag vilja se.

 5. Saltgurkan skriver:

  Passningsspel var alldeles för dåligt, backar som stannar upp och letar pass för länge, som gör att forwards tappar farten. För mycket soloåkningar med puck från egen zon och sen bara dumpa in pucken och hoppas på det bästa, vilket väldigt sällan gav någonting. För tamt i egen zon och framför målen. PP alldeles för dålig fart på pucken och helt utan skymning framför mål.

 6. Lson skriver:

  Om VIK haft 25% i PP hade det gett ca 51 mål dvs 21 mål mer. En hypotetisk fråga som inte går att få svar på men undra hur många fler poäng detta gett i grundserien? Hade vi slagit ut Karlskoga med 25% i PP?

 7. Fredrik skriver:

  Allt för snälla backar, tror inte Younan har delar ut en takling på hela säsongen. Ofta för mycket fippel passningar bakom eget mål.

 8. Bozo skriver:

  Kändes faktiskt inte som Paananen och Z var i synk just denna säsong. Upplevdes tidigt att Z inte fullt trodde på sitt bygge med pusselbitar kvar från säsongen innan samt Covid på det som först slog mot klubbledningens strategi och sedan precis innan seriestart mot spelare. För Z blev detta helt enkelt en try-out inför nästa säsong, medan Paananen levde mer i nuet och ville få igång iskalla spelare in i det sista.

 9. Mikael skriver:

  Håller med om det du skriver. Även att passningarna varit dåliga. Ofta lågt passningstempo och att passningarna ligger bakom en spelare som får stanna upp eller missar.

  Något som blev lite bättre med tiden var att ha folk framför motståndarmålet som skymde men det tog lång tid innan det blev något med detta. Allt som oftast fri sikt för motståndarens målvakt

 10. Bozo skriver:

  Går man bra innan jul så kommer det självklart tillföras mer ekonomi. Bygg ett tunt men spetsig lag i början, då går det att leva på 1,5 kedja. Ta in spetsen först för att sedan fylla på med komplement, då känner sig komplementspelarna mer värdefulla.

 11. Bozo skriver:

  BIK fick tillbaka sin pappa-back (Larsson) i match 4 vilket gjorde skillnad. Så viktigt är det med pappa-back.

 12. Micke Nilsson skriver:

  Tycker passningskvalitén emellanåt varit alldeles för dålig. Framförallt när man ska spela sig ur egen zon .