Pontus Holmbergs talang omsattes äntligen i poäng inför 4600 och då fick Borlänge problem

Kan gruppen växa än mer och skapa större separation mot de bästa Ettanlagen? Det kommer behövas om det ska bli uppflyttning. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann seriefinalen mot Borlänge med 3-2 inför nästan 4600 åskådare och snudd på utsålt i ABB Arena. Det var gratismatch. Pontus Holmberg blev stor matchhjälte med två läckra mål och en ännu läckrare assist i en kväll där äntligen produktionen lossnade för lagets mest talangfulle.

Det var ganska tillknäppt första perioden och 0-0 stod sig. VIK hade flyttat in debuterande backen Jesper Appel bredvid Alex Lindelöf och nyförvärvet såg stabil ut och formsvage Kenny Källström blev därmed petad både i PP och som ”topp-4-back”.

VIK hade fortsatt övertaget i andra perioden och spelgeniet Niclas Lehmann stod för ett nytt briljant förarbete vid 1-0 fram till Holmberg som förvaltade friläget. Holmberg, Jimme Jansson och Johan Skiöld lika briljanta före Fredrik Hettas 2-1.

Borlänges mål tillkom elegant i power play sedan bland andra Hampus Wallin blivit bortvänd efter att kanske gått för hårt på puck. VIK ledde rättvist efter andra perioden.

Pontus Holmberg sköt segermålet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I tredje perioden böljade spelet då Pontus Holmberg snappad upp en felpassning och 18-åringen gjorde sitt andra mål för kvällen på sitt andra friläge fram till 3-1, detta efter bara fyra mål på 32 matcher tidigare.

3-2 kom sedan en annars utmärkt Jimmie Jansson gått för hårt och blev bortvänd varpå Borlänge åter visade fina kombinationer och avslut. VIK var totalt sett i tredje närmare 4-2 än att Borlänge skulle kunnat reducera, även om dalkarlarna var väldigt nära i slutet.

SAMMANFATTNING

Borlänge är ett bra lag offensivt som kan bita sig fast i anfallszon med jämna mellanrum. Då gäller att hålla huvudet kallt. Det lyckades VIK lite blandat med.

Ett litet problem verkar vara att VIK:are kanske lite för ofta går för hårt på puck och bommar och blir bortvända. Det hände vid båda Borlänges mål i afton och även då Lehmann gick hårt på puck, blev dragen och tvingades trippa och gästerna fick ett livsfarligt PP i slutet. Det har även hänt flera gånger tidigare matcher.

Det är inte lätt att värdera lägen i egen zon. Ska du backa tillbaka och ge upp ytor framför dig eller sätta press och riskera att bli stekt då någon blåser förbi dig? Här behövs uppenbarligen mer finjustering av VIK-tränarna.

Jesper Appel ser annars ut att kunna bli en förstärkning. Slog några riktigt fina och precisa lite längre passningar, även om det blev någon miss också. Verkade mycket bekväm i rollen på blå i power play och löste saker bra egen zon. Gjorde inget större misstag av vad som kunde uppfattas.

Kenny Källström fick därmed mindre istid och tappade sin plats i PP. Efter skadan har inte Kenny varit riktigt lika vass. Tror det är klokt att minska istiden så vi kan ha en fräschare Kenny, för hans många egenskaper kommer verkligen behövas.

Robin Nilsson bänkades som sjunde back, men fick några byten. Möjligen kan Nilsson testas som forward då han har något av en rivig och ”ryckig” stil som kanske passar som forward. Plus ett bra högerskott. Minns en match under Waltin 10/11 där den gamle tränaren sågade hela laget, men hyllade Nilssons insats som forward i den matchen.

Produktionen lossnade med 2+1 för Pontus Holmberg ikväll. Om Holmberg nu kan fortsätta krydda sin enorma talang med mer effektivitet har VIK ett ”nytt” offensivt vapen som kommer ge många motståndare rejäl huvudbry.

Jimmie Jansson har också tagit kliv i par med stabile Morgan Hassel. Fortsatt väldigt aktiv och initiativrik. Sådan spelarutveckling vill man se mer av såklart. Även Alex Lindelöf gjorde en av sin bättre matcher på länge i par med Appel.

Även Joel Werner gjorde en skaplig match och räddade ett mål i slutet då han smart lade sig på pucken. Intressant att man valde att bänka veteranen Nilsson före unge Werner. Ett bra tecken att VIK-ledningen vågar ta sådana beslut.

Det blir tjatigt men även denna kväll stod passningsgeniet Niclas Lehmann för några läckerheter. Snacka om jämn leverans där. Samma med den andra spelmotorn Johan Skiöld, som dock inte fick en assist på sin öppnande macka inför 2-1-målet.

Sällan har VIK haft två sådana jämna spelmotorer som producerar i princip varje match. Kan bara övriga kedjor nu komma upp i produktion ser det som sagt bra ut. Och troligen kommer det bli bättre med en allt mer matchtränad Oscar Pettersson och förhoppningsvis med en frisk Marcus Bergman och Petter Mattsson.

PUCKLIGAN

5 Pontus Holmberg

4 Niclas Lehmann

3 Jimmie Jansson

2 Alex Lindelöf

1 Morgan Hassel

9 svar

 1. Marko skriver:

  Jag är iaf nöjd med det som händer kring VIK med mycket hemvävt, kryddat med lite fynd som Z hittat hitills. Tror fortsatt på att skynda långsamt men som Mikael skrev tidigare så finns det ju risker med det också, att man tappar både spelare och sponsorer om man inte hittar tillbaka till ”finrummet” dvs ett snäpp högre upp i seriesystemet. Ekonomin styr ändå och det gäller att ha den under kontroll så att vi slipper mer skit kring den biten framledes. Känslan är god även om man inte vet vad laget kan uppnå denna säsong men vi får hoppas på det bästa.

  • Bozo skriver:

   Ja detta lag skulle tvåla dit de senaste två årens upplagor av VIK iallafall. Detta lag har lite karaktär och är ett lag. Tidigare har det mest sett ut som Örebro ser ut just nu, frågande tomma blickar. Kanske inte är någon slump. Men NJ passar bra där, Örebro vill ju vara lite mer i underhållningsbranschen.

 2. Gryksbo skriver:

  Finns det inga backar i Kolsva och köpa in

 3. robert jonsson skriver:

  En stark match av VIK trots avsaknad av tre viktiga kedjespelare. Laget krigade på ett berömvärt sätt hela matchen. Pontus Holmbergs uppvisning magnifik.

 4. Bozo skriver:

  Uppspel, uppspel, uppspel. Vi pratar om det varje säsong. Vi har vassa forwards, inte det som behövs mer. In med backar som kan vinna puck och passa helst i fart. Räcker inte med att enbart kunna passa om man inte kan hålla sin motspelare ifrån sig och det räcker inte att enbart vinna puck om passningarna sedan är häxpipor. Titta hur fint Borlänge kom ut ur egen zon och in i vår zon hela tiden.

  Hos oss blir det enbart farligt när kedjespelare vänder spelet, exempelvis när Holmberg drev up vid 2-1. Appel kan bli en tillgång men det räcker inte med så många mindre kompetenta eller självförtroendelösa backar.

  Är det fel i VIKs skolning av backar? Kedjespelare får vi fram av klass från de egna leden men vettiga backar ser jag sällan. Hur är det ens möjligt med Lidström så nära till hands.

 5. PETO skriver:

  Bra match överlag tycker jag.
  Men passningsspelet måste upp.
  Den dåliga farten alla klagar på beror mycket på dålig passningskvalitet.
  Skulle de få ordning på passningarna, skulle vi bli riktigt farliga i ett ev kval.

 6. Anders skriver:

  Håller med i allt förutom att jag hade valt att även lyfta fram Venuto, visst, inte en av hans bästa matcher, men i andra perioden så slog han den ena lysande passningen efter den andra, två skulle vart mål, en gav öppet mål. Otroligt snitsig på små ytor, man ser direkt när han har pucken. Kom aldrig till skott i denna match tyvärr(medvetet? Stod ju helt fel konstant i PP för skottet)

  Sen nr 9 i Borlänge har ju en skridskoåkning för SHL, men så fort man gick på kropp på han så fick han porblem

  • Jonas skriver:

   + 1 på den kommenaren! Venuto gjorde minst 2 passningar där han tittade åt ett håll och la den på bladet till medspelare i en annan riktning.. Vackert att titta på. Mycket nära mål båda gångerna.

 7. Gurkan 63 skriver:

  Det som oroar mig är att vik har mycket puck över hela isen men alldeles för dålig utdelning det var inte bara denna match , jag har sett det ofta . Mycket snurr i anfallszon men ingen som tar några avslut. Härligt med mycket folk och en bra match och man ska inte glömma Dalhbom som är stabill mellan stollparna.