Publiken, Johansson & Murphy bakom vändning mot starkt AIK då fjärdekedjans Fish påbörjade vändningen

VIK Hockey vann hemma mot AIK med 5-2. Gulsvart kom dit i underläge 0-2 - men gick därifrån efter fem mål på 20 minuter.Stor härförare var forwarden Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson spelade nästan som i trans i tredje perioden och gjorde 2+1. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hatten av till VIK-klacken och VIK Hockey Support som lyfte hemmalaget från 0-2 till seger 5-2 hemma mot Roger Melins nya starkare AIK på måndagskvällen. Kedjan med Urbas-Johansson-Urbas var briljant i tredje och låg bakom tre mål efter att VIK-klacken pumpat på även i motgång.

Matchen inleddes försiktigt och ganska jämnt. Roger Melin har satt sin prägel på AIK och Gulsvart skapade knappt en chans i första perioden. Skotten 3-7 var ganska talande. VIK kladdade med pucken och inget stämde.

I början på andra perioden försökte VIK lyfta spelet och kom tack vare ett power play in i matchen. Eddie Davidsson som varje match briljerar med några otroliga framspelningar friställde bland annat Urbas i slottet som dock bommade.

Istället kontrade stekhete Malte Strömwall fint in 0-1 med ett stigande knallhårt skott, redan det sjätte målet för säsongen. Efter det tappade VIK koncepten och det drälldes med puckar och AIK gjorde det bra.

Kanske rättvist kom 0-2 efter distinkt power play då nyligen av NY Rangers draftade Robin Kovacs styrde in ett backskott. Inget talade här för att VIK skulle kunna rucka på ett starkt AIK.

Sista perioden inleddes med att Matias Myttynen åkte på två hårfina utvisningar (Visst är det underbart med hemmafördel!). När vi på läktaren stod och var destruktivt svavelosande åt nya utvisningar visade istället en pigg Christopher Fish på kyla och klass i ett friläge mot ex-VIKaren Gustaf Lindvall fram till 1-2.

Sedan lossnade det och Fredrik Johansson och Cody Murphy tände på alla åtta. Först var det Johansson som efter en svag start på matchen hittade drivet i sista och på en kontring serverade Murphy som distinkt direktsköt 2-2.

Fyra minuter senare vände vi på steken då Murphy hittade Johansson med en fantastisk backhandpassning och Johansson nöp till direkt fram till 3-2.

4-2 kom också via Johansson som rakade in en retur i power play. AIK tog ut målvakten och fick chansen i 6-mot-3 då domaren hittade två utvisningar med två minuter kvar. Gråhns satte 5-2 i tom kasse.

Sammanfattning

En viktig seger på flera sätt. VIK visade att man kan vända på en matchbild och göra mål mot ett bra lag. Publiken var verkligen den sjätte utespelaren idag och en starkare publikkultur är på väg att byggas i ABB Arena tack vare VIK Support. Återigen hatten av för Er som eldar på oss andra!

Man ger aldrig upp på läktaren numera. Det ger spelarna så mycket extra energi. Som vi såg ikväll.

Spelarmässigt kan vi konstatera att Filander fått fram en riktigt bra enhet i Murphy, Johansson och Urbas. Murphy är ett fynd och en väldigt komplett spelare, skjuter hårt och passar överraskande bra.

Johansson har ju i grunden ett riktigt bra skott, borde användas mer ändå. Urbas står för grovjobbet och framspelningar. Så länge övriga två nätar kan vi leva med slovenens något trubbiga skott.

Tycker också att Eddie Davidsson bitvis briljerar med sitt spelintellekt med magiskt bra passningar som ingen annan ser. Svedlund och Lantosi gör det bra men kanske skulle Eddie må bra av en mer rutinerad kedjekamrat, som kanske typ Nick Sorkin.

Backspelet var kladdigt i 40 minuter. Men Anton Mylläri blixtrade till med några fina uppåkningar – borde gör det mer när man har så bra fötter och kraft.

När det gick som tyngst var Juha Uotila extremt nyttig med sina fräna tacklingar och tuffhet. Sånt ger energi och tar energi av motståndaren.

Jonas Fransson var åter strålande och har inte bjudit på någonting så här långt in på säsongen, vilket fina 93,4 i räddningsprocent skvallrar om. Men kanske snart dags för Dahlbom så Frasse få vila lite?

Fjärdekedjan gjorde det bra och producerade! Det Fish stod för vid 1-2-målet är precis det VIK sökt i åratal. Det vill säga att fjärdekedjan kan chippa in med klassavslut mellan varven.

Till sist är det viktigt att man försöker få ordning på förstakedjan. Det blev lite bättre i sista perioden, men Lihagen är inte alls i den form som setts tidigare. Myttynen var blek men gjorde det bra i sista och Williams kämpar och sliter som aldrig förr. Frågan är hur långt tålamod man ska ha med enheten?

Västerås tre stjärnor:

1. Cody Murphy – Assisten på ren känsla till Johansson var värd alla stjärnpoängen, precis när det behövdes också. 2-2-målet var inte dumt heller. Alltid 100 % inställning.

2. Fredrik Johansson – Började direkt svagt och tappade mycket puck. Otroligt bra i sista perioden med 2+1. Borde skjuta ännu mer, har ett underskattat skott.

3. Juha Uotila – Bra i egen zon hela matchen, respektingivande i spelet utan puck. Viktig som en Andreas Lindh 2.0.

1 svar

1. Patrick skriver:

Skön seger, dock lite tur då Aik hade bud på 3 noll. Nu har Vik fått igång 2 femmor, 2 och 4. Dock oroväckande att 1 femman är så blek, ser ut som att det inte finns den rätta kemin, Lihagen ser seg och långsam ut Myttynen ser ut att ha fått scen skräck, stela handleder, dessutom tar Williams och Myttynen helt onödiga utvisningar. Är Hampus en ny Helmersson? Viktig och stark seger men som vanligt den här tiden finns det saker att jobba på. Go Vik Go resan mot SHL har startat.