Räddad poäng mot Timrå ger lite ljus men VIK måste försöka ställa helt om mentalt och kanske rädda en topp8

Vi börjar med de goda nyheterna. Det är fortfarande 18 poäng ner till Asplöven under strecket. Dock kan det bara vara 12 om Haparandagänget vinner sina två extramatcher. VIK ligger trots tidernas svacka fortfarande före Leksand och just nu på playoffplats.

Men efter en ny mycket svag match hemma mot bottenlaget Timrå (förlust efter sudden, 3-4) kan vi konstatera att VIK både resultat- och spelmässigt i det närmaste är ett lag i fritt fall.

Det är allvarligt läge och alla röda lampor lyser då spelarna verkar tappat tron på sig själva och pressen utifrån bara ökar. Skräckexemplet på en sådan nedbrytande och självförstärkande process är Södertälje ifjol – en klubb liksom VIK med många goda engagerade tyckare (som exempelvis denna blogg) på sidan som är jobbiga att ha i motvind. I sådana här lägen är det lättare i en mindre klubb utan större press eller engagemang.

Matchen då? VIK fortsatte att göra motståndarna och deras målvakter bra. VIK fortsatte att inte markera (Myttynen släppte sin gubbe och markerade istället sargkanten vid 0-1 och Lihagen stod väl och sov lite vid 1-2). Samtidigt var TIK bitvis bra och pigga med många unga hungriga spelare med lätta ben.

Williams blev frustrerad och åkte på matchstraff. Kanske mår kanadensarens kropp och själ bra av lite vila. Koval såg bättre ut än mot Leksand men släppte en retur till 1-3 som kanske inte var bra.

Tycker Koval är värd att spelas in sig ordentligt, är ju fortfarande matchotränad och i en acklimatiseringsprocess. Vi är ju ändå sen flera år vana med att målvakterna nästan släpper en softie per match (kanske att ta i, men ändå), men det finns ju hopp om bättring om målvakten är matchotränad.

Ett litet ljus i mörkret var att Sorkin och Johansson räddade en poäng i slutet, innan Cutta åter styrde fram mål för motståndarna vid 3-4 i sudden.

VIK-ledningen har gjort sitt och försökt ändra med nya tränare. Nästa steg är att börja göra om i kedjor nu och fokusera på spelarna.

Eftersom kemi och spel ändå är i det närmaste obefintligt kanske det inte skulle vara dumt att försöka skaka liv i power play genom att försöka göra någon typ av bytesaffär med spelare? En back som kan markera vore inte heller fel.

Power play är riktigt uselt och pucken går extremt sakta. Gråhns verkar helt slutkörd (inte konstigt efter hans slit under skadorna) och känns dessutom obekväm som ytter och det går för långsamt i power play för grovarbetaren.

Det saknas någon playmaker i powerplay som är tillräckligt rörlig i fötter, händer och huvud för att skapa rörelse hos motståndarna. Slö och icke vaksam (eller vad det är) markering i egen zon är ett annat stort och nytt VIK-problem.

Appelgren har att jobba på under uppehållet, efter att nu fått – från första parkett – bevittna ungefär 4,5 extremt svaga perioder av 6 möjliga.

Känns lite skönt att VIK nu vilar i händerna på en rutinerad och beprövad coach med fräscha ögon i dessa svåra tider.

Hoppas man hittar rätt i att helt ställa om hjärnorna att främst såklart undvika negativt kval, och sedan försöka ta en topp-8 som nästan bonus, för att på något sätt skaka av negativ stress och press.

Eftersom klubben ändå gjort stora åtgärder borde många fans också kunna köpa denna mentala omställning, även om den är svår.

Det skulle underlätta för alla.

12 svar

 1. Aros skriver:

  Som jagt sagt tidigare, kanske dags att hitta en ny målvaktstränare……..

 2. Mikael Norén skriver:

  Ann-Mari, Fransson med flera har gjort ett bra mv-jobb i VIK. Problemet är bara att vi är många som lever i drömmen att nå SHL, och då kommer det behövas målvaktsspel som är mer än bra. Det är bara att titta på andra lag som gått upp, deras målvakter har legat runt 93-95 % i kvalen, troligen behöver VIK det också. Det har inget målvakt levererat på sistone. Men är man nöjd med att vara ett jättebra allsvenskt lag är det inga såklart inga problem, kraven är dock stora i Västerås, känslan är folk vill till SHL som Sverige sjätte största stad.

 3. Mr H skriver:

  Göran – nej det verkar konstigt. Vem skulle få det?

 4. Göran skriver:

  Rykten säger att det finns någon som får % på allt det jag skrev
  MEN är bara rykten men hört från flera håll samma rykten så ingen rök utan eld

 5. Mr H skriver:

  Göran – utveckla gärna vad Du menar med den sista delen i texten. I övrigt, någon som hört något om VIKs budget, samt AIKs och Leksands?

 6. mats skriver:

  Tack och adjö VIK, med denna inställing fraan VIKS primadonnor kan man inte vinna naagra matcher.Hockey ska göra ont..ni är väl männer..

 7. Göran skriver:

  Är bedrövligt för tillfället i LAGET
  Fan många åker ju inte ens skridskor är så lojt från 80%av spelarna ju
  Vad är felet ??
  Dålig fystränare??

  Och varför varför fick inte Z spela mer för ???
  Hur många minuters speltid har han fått ?

  Sen hoppas man att inte alla rykten stämmer kring föreningen med % på sponsor intäkter.blijettförsäljningen .och sovenirförsäljningen.till en person i föreningen

 8. Ann-Mari Bäckstedt skriver:

  Jag brukar inte skriva några inlägg men nu tycker jag att måttet är rågat. Att ständigt diskutera vilka dåliga målvakter ni har och har haft. Vad jag kan påminna mig så storspelade Fransson de första 17 matcherna. Sedan har Dahlbom oxå presterat bra. Nu minsann när alla pratar om frälsaren och han kanske inte levt upp till er tro. Då försvarar man att han är så matchotränad och har stort tålamod. När man ser på tv och hör kommentatorer som kan hockey så förmedlar de en någon annan bild. Jag tycker givetvis att frälsaren ska få chanser men utse inte de andra som syndabockar.

 9. janne skriver:

  Skellefteå lär ju tacka VIK för att Zetterberg inte fick tillräcklig stimulans.På kort sikt för att stärka sitt j20 som ständigt dräneras på spetskompetens till alaget. På lång sikt kanske få möjlighet att kontraktera denna lovande spelare. Lite märkligt att VIK i allsvenskan inte kan matcha in sina mest lovande unga spelare för att VIK lever under sådan press att vinna matcher. Vilken tur Skellefteå har som inte lever med denna press i SHL och därför kan matcha 3-6 j20-spelare hela tiden.

 10. Marko skriver:

  Men oj vilken dålig match man fick bevittna mot Timrå…med undantag för de sista 7 i tredje perren. Det är nästan så man kan tro att det är helt andra människor bakom tröjnumren än VIK laget. Visst är det helt mentalt hos de flesta, se på Gråhns exempelvis,han har tappat hur mycket som helst även om käften fortsatt glappar men även den mindre än tidigare.
  Nu är det upp till de nya tränarteamet och den mentala coachen att lösa upp knutarna inför slutspurten.
  Spelarkritik känns menlöst att gå in på då det mesta inte fungerar och jag önskar fortsatt att VIK hittar den där offensiva backen som kan göra lite mål..men men pengarna fattas och detta är för tillfället laget som ska ge oss lite glädje…eller inte

 11. dc skriver:

  Z valde ju själv o gå…..
  Tack för en bra artikel igen ☺

 12. cyka blyat skriver:

  jag har fortfarande inte fått något bra svar på vad svedlund gör i VIK, han borde spela i arboga för där kan han platsa.
  Killen tillför ingenting!
  visst han är uppe och stressar motståndarnas backar vid deras uppspel, MEN han kan inte skjuta, han kan inte tacklas, han vågar inte gå in i situationer vid sargen OSV!
  ta in zetterberg som kämpar och sliter som ett odjur, ooooj nej justja vik släppte nyss iväg han till skellefteå…. för han platsar ju inte i vik