Lite att jobba på gällande klubbkänslan & j-satsning efter Zetterbergs och tidigare Mastomäkis & Ljunghs avsked?

Inte roligt just nu, varken på eller vid sidan av isen. Lovande Västeråssonen Lukas Zetterberg ville till varje pris bort från VIK och hamnade i Skellefteå.

Lika tungt som när Christopher Mastomäki lämnade VIK för Luleå innan ens genombrottet kommit i Gulsvart.

Och lika tungt som när Västeråssonen Markus Ljungh verkligen ville till bort till Djurgården (då i Allsvenskan), trots gällande kontrakt med VIK.

Detta är en oerhörd kontrast till att Patrik Berglund stannade ”ett år extra” i VIK och att Mikael Backlund spelade för VIK under lockouten. Av någon anledning känner troligen ”Bulan” och ”Mickis” mer för VIK än många andra unga människor.

Finns kanske lite att jobba på gällande anknytningen till unga spelare, och de ungas känslor för moderklubben. Kommer osökt in på att Västerås och Västmanland av någon anledning är fyllt av supportrar som håller på andra lag än VIK.

När jag hör det brukar jag fråga vilket lag  de håller på i exempelvis Hockey-VM… Tjeckien, eller det ställe man kommer ifrån, eller närmast ifrån? Har man släkt eller är född eller uppvuxen i Tjeckien är det ju såklart en helt annan femma.

Men såklart finns det en orsak till allt ovanstående och vi kan bara hoppas den nya ledningen kan skapa en lite bättre samhörighet och känsla för klubbmärket och ungas uppfattning om VIK.

Och konkret ge dem fler chanser att lyckas. Eller misslyckas. Plus att den kortsiktiga 1-åriga cykeln med importer säkert inte hjälpt till i frågan.

Detta är en grannlaga utmaning som även vidrörs av VLT:s Henric Nilsson här.

10 svar

 1. Marcus A skriver:

  Lillgurkan, du har så RÄTT!!
  Du har inte funderat på sportchefsjobbet?;)

 2. Mr H skriver:

  Jaa, Mikael. Detta är något om verkan av olika orsaker som VIK är kvar i. Från att ha varit kanske topp 3 plantskola för NHL i Sverige, till att inte få fram mer än de Du räknade upp plus Hv 71-William och någon till. Det är möjligt att konkurrensen hårdnat nu under 2000-talet visavi vilket material VIK har att jobba med i J 18 och J 20, samt att det skulle vara en faktor som gör att klubben inte lyckas växla upp några juniorer i a-laget. Att det skulle vara en del av problematiken i att VIK inte kan bygga tillräckligt underifrån. Men det är för mycket som inte stämmer.
  Lillgurkan – RÄTT. Att ha en klasskedja, med mera. BRA TEXT! Vik behöver få in rätt kompetens för att göra juniorsidan tillräckligt kvalitativ. Det kan ta tid. Inte att det inte finns någon kvalitet nu. Men förr var VIK en giftigare plantskola.
  Vik-Pelle – usch vad trött jag blir på att Du inte lär Dig någonting om detta. Orsak och verkan!! Du försvarar NJs väg och strategi. Det kortsiktiga tänket som INTE bygger någonting. SÖDERTÄLJE – är det bekant, eller? TOTALFLOPP. Den enda som har dålig koll är Du! Besserwisser!!
  Klubbkänsla och j-satsning. Där är ju VIK helt akterseglade. Frågan är vad det kostar att driva juniorverksamheten jämfört med tidigare. Dels det, men också hur flödena ser ut numera och vad trenden är med hockeyskolor, akademier o. s . v. Jag undrar om urvalsbegränsningarna är för hårda, samt antal elever t. ex. Jämfört med förr. Hur många andra hockeygymnasier finns nu? Rätt många, men när Västerås startade sin, då var det hit folk ville. Vi måste bli mer unika!!
  Det kanske är något mer om att X-boxen (för att citera Henric Nilsson) är en blytuff faktor som tar ihjäl intresset i tillräckligt hög grad genom olika tunga marknadsförare. Intresset för hockey är inte som på 80 och 90-talet!! Jag drar Nilssons parallell, men pekar på att dataspelen är en stor konkurrent om ungarnas intresse och ork. Titta på tennisen. Ingen verkar vara träningsvillig länge. Sverige har inget bland herrseniorerna. Det finns för mycket annat. IT, spel, smartphones.

 3. Adde skriver:

  Lillgurkan – Du kan ju inte påstå att det var NJ och VIKs fel att Rasmussen, Lundgren, Karlsson och Ljungh valde att gå till SHL lag. Det hade väl alla unga spelare som får chansen gjort. Att VIK inte gav dom chansen är ju skrattretande. Vad det gäller Emmerdahl så fick väl han hur många säsonger som helst på sig att utvecklas till en ledande back men det hände väl inte så värst mycket med den killen.

  Sen har vi inte något bra J20 lag för tillfället och då är det svårt att lyfta upp juniorerna. Idrott handlar ju om att vinna matcher trots allt.

 4. Lillgurkan skriver:

  Ja, jag har så dålig koll…

 5. VIKPelle skriver:

  Du har dålig koll, Lillgurkan. Bert Robertsson värvades till SAIK mitt under säsongen. VIK ville absolut inte bli av med honom. Han gjorde ju succé i VIK.
  Första halvan i din uppräkning ville till SHL-lag. Vad skulle VIK göra liksom. Det händer alla lag. De fyra sista du nämner hade kört fast efter flera år i VIK:s A-lag utan någon utveckling. Då kan ett miljöbyte eventuellt hjälpa.

 6. Lillgurkan skriver:

  Nog för att Bulan och Mickis har stora VIK-hjärtan, men de slapp komma upp i laget under NJ-regimen. Inte konstigt att Ljungh, Rasmussen, Lundgren, Karlsson, Emmerdahl, Kinisjärvi, Frycklund och Bromé (mfl) har rört på sig. Det gavs aldrig tid att utvecklas i VIK:s a-lag under NJ. Devisen ”prestera eller spela div 1 eller j20” gick ju att applicera på de egna talangerna, men aldrig på NJs dyrvärvade legosoldater. Det är tyvärr där vi står nu, med ett lag till bredden fyllt av spelare som inte vet vad innebörden av ett VIK-hjärta innebär.

  Undrar vad som hade hänt om VIK hade behållt Bert Robertsson som tränare och sedan satsat seriöst på de egna leden. Då hade man kunnat ha EN kedja med riktiga klassimporter, och sedan fylla resten med hårt drillade svenska spelare som främst kommit sprungna ur de egna leden. Hur det hade gått får vi aldrig veta, men Västerås J20 slog ju ut Skellefteå i J20-slutspelet för bara några år sedan. Så att säga att juniorerna är för dåliga håller ju inte riktigt i det långa loppet. Det som dock var för dåligt var sättet som juniorernas talang togs till vara på av NJ och klubbledningen.

 7. PP skriver:

  Någon som vet vart Fransson tagit vägen ? Han är väl inte ens med i båset, inte heller på läktaren ?
  Dragit för gott ?

 8. sudden skriver:

  Ljungh skrev på för DIF redan under säsongen och då spelade dom i SHL (Elitserien). Sen åkte dom ur och det var inte riktigt vad han tänkt sig men det gick ju bra för honom ändå. Mer förståeligt att man vill till ett SHL lag än ett HA lag.

 9. Mr H skriver:

  Patrick – jo, det är ju just det det gör!! FEL!!

 10. Patrick skriver:

  Det går inte att satsa på juniorer om vik ska till shl bra yngre spelare kommer att gå till klubbar i shl så fort dem får chansen, titta på Zetterberg och då är de J20. En sund och bra satsning på ungdomar ska finnas och om den funkar kommer 1-2 yngre spelare att ta plats i a-laget på 1-4 år. Att utbilda spelare kommer att vara viktigt men ska vik till shl måste dem plocka spelare utifrån, och hoppas att 1-3 yngre från egna ledet tar plats i truppen. Den dagen dem når shl finns det en större chans att få behålla egna spelare.Lojalitet kan man glömma spelarna tänker på sig själv villket inte är konstigt.Vik har varit 1,2,3,4,5, är de dåligt? Tycker att många passar på att nedvärderar viks prestationer under dem senaste åren i en kaotisk situation. Alltid lätt att säga att man ska satsa på sina egna spelare, återstår och se hur publik sponsorer reagerar om resultaten uteblir, där tryter tålamodet ganska snabbt.