Tankar om VIK-truppen inför nästa säsong – framtiden påverkar nutiden

Lihagen har kontrakt över två år till och måste varva upp nu efter en relativt svag säsong hittills. NJ:s resultat efter att att givit långtidskontrakt till veteraner var tveksamt (Lundbohm, Bergquist, Zettergren mfl.).  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK-ledningen har ingen lätt uppgift. Först och främst måste man såklart se till att det levereras på många plan i nutid. Särskilt nu när man bara tagit fem trepoängare på de 23 senaste matcherna och 23 av 69 möjliga poäng. Sedan måste man såklart orka ha en strategi och plan för kommande säsonger.

Off-ice är fokus att hitta rätt sportchef, som omgående måste ta tag i nedanstående frågor. Främst vill ju styrelsen se en sportchef med tålamodet att ge mer tid åt unga spelare att få lyckas, och på vägen dit, få misslyckas. Det är emellertid inte lätt att både ha stort tålamod med juniorer och samtidigt satsa mot SHL, då man har otåliga fans.

Om vi är sådana och tänker oss att VIK blir kvar i Allsvenskan 2016-17, hur är läget i truppen?

Målvakter: Dahlbom har kontrakt över nästa år. Känns bra att den långa puckmotaren blir kvar, har potential att blir riktigt bra om rörligheten kan putsas lite på. I värsta fall är det en riktigt bra backup.

Dahlbom är helt klart en målvakt med potential. Kanske lite orättvist petad av Koval just nu. Men vitryssen lär få bekänna färg, och funkar det inte för Koval lär Dahlbom snart få en klapp på axeln av Appelgren. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOG

Fransson lär lämna och är väl värd ett bra kontrakt i typ Danmark eller Norge som kröning på karriären, där skulle veteranen troligen göra det mycket bra. Koval lär efter två tveksamma insatser snabbt upp på banan och visa varför han haft så fina siffror i KHL. Skulle inte förvåna om han klarar det, då han ser ut ha i alla fall ha rätt snabbhet.

Varje puck på varje träning är emellertid extremt viktig nu för Koval då han ska försöka vinna Appelgrens gunst med så lite tid att spela på, efter en halvvinglig start.

Om inte Koval visar sig vara en 93-procentig målvakt när det gäller hoppas Centralen att VIK nästa år investerar grova pengar (om det behövs) i en förhoppningsvis matchvinnande målvakt i bra ålder. Hur man än vrider och vänder på det är målvakten lagets viktigaste spelare. En bra målvakt kan maskera brister i ett lag och göra att utespelarna känner sig oövervinnliga och ger något att bygga vidare på a´la KHK anno 14/15.

Backar: Endast Johan Jonsson och Andreas Borgman har kontrakt över nästa säsong. Många har nog sent omsider denna säsong lärt sig uppskatta defensivbackar som Jonsson (och Helmersson) efter en säsong fylld av öppna mål för motståndarna.

Borgmans fina start lär göra backen svår att behålla, strålande värvning av Filander/NJ. Det SHL-lag som kan tygla och hårdcoacha den odisciplinerade backen får en högintressant spelare. Har troligen kostat några poäng på grund av sitt vårdslösa spel i nyckelmoment i matcherna på sistone.

Intressant annars hur ledningen tänker kring Hampus Larsson. Många kanske trodde backen hade tvåvägspotential, men ser just nu ut som en potentiell framtida renodlad defensivback. Verkar lite som Larsson har lidit av att försöka lite för mycket på isen, alla mår nog bättre av att 20-åringen fokuserar på spelet utan puck och sätter förväntningarna därefter i spelet med puck.

Den kanske viktigaste förlängningen att försöka få till är med Mylläri, med tanke på potential och klubbkänsla. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOG

VIK-ledningen lär göra allt för att försöka behålla snabbe tvåvägssensationen Anton Mylläri. Uotila och Matushkin kan man försöka behålla till rätt pris, båda har spetsegenskaper, men båda har också en “äventyrlig” ådra som vi inte är vana att se hos VIK-backar.

Cutta och Cook måste verkligen lyfta sig rejält om de ska vara kvar nästa år, Cutta måste hitta glöden han hade innan axelskadan, och Cook måste förbättra rörligheten och farten de första skären för att undvika de stora problem han bitvis får i egen zon. Cook har dock offensiva styrkor.

Från J20 blir det intressant att se Rubins, Alenbring och Nilsson Lindelöf kommande säsong. Nilsson Lindelöf har producerat bra i J20.

Korhonen (-4 och 1+2 på åtta matcher) har spelat halvskadad. Men har ändå att bevisa att han kan producera utan en suverän playmaker som Kim Hirshcovits vid sin sida. Något som Centralen undrade från dag 1. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOG

Forwards: Framåt ser det ut att kunna bli riktigt bra kontinuitet. Hela sju forwards har kontrakt över 16/17. Med Berg, Gråhns, Davidsson, Fish, Johansson, Korhonen och Lihagen har man förhoppningsvis en god grund att stå på. Fish kan möjligen dock ha SHL-intresse efter sin fina utveckling.

Men Lihagen, Korhonen (halvskadad dock) och (lite Davidsson, känns som centeransvaret tagit död på mycket kreativitet) måste producera mycket bättre framöver för att vara del i en seriös SHL-satsning framöver.

Sorkins förmåga att styra in puckar är fin och något få spelare besitter. Tomas Holmström byggde sin fantastiska NHL-karriär kring det. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOG

VIK-ledningen är också kanske intresserade av att försöka behålla någon av (eller både) Sorkin och Murphy till bra pris. Båda står för hårt jobb och båda bör kunna producera mer när de fått en säsong på stor is i kroppen. Att behålla dessa två vore ett avbrott mot den 1-åriga kortsiktiga importcykeln dessutom. Sorkins förmåga att styra in puckar är en spetsegenskap man inte bör underskatta.

De stora frågorna är hur man gör med Williams och Urbas, som båda haft svårt att producera mål på sistone. Williams genomlider just nu sin kanske tyngsta grundserieperiod i VIK med bara ett mål (1+3) på åtta matcher och har sett sliten ut. Nu avstängd tre matcher.

Urbas har bara ett mål på de senaste 14 matcherna (1+4). VIK har troligen investerat väldigt stora pengar i denna duo, men frågetecken för Urbas målfarlighet och Williams stryktålighet/kropp finns. Dock är det lurigt att plocka bort spelare som har hög potential, man saknar lätt “kossan först då spiltan är tom” (lite som med Söderkvist, Helmersson och Lindh, nu när VIK läckt bakåt)…

Kan gåtfulle Myttynen få ordning på grejerna? Har klivit fram som en av seriens klart bästa tekare. Det förlåter vissa tapp i egen zon. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOG

Myttynen har varit bitvis loj och oaktsam i egen zon, men har samtidigt potential och kan slå magiska passningar. Finländaren är dessutom en riktigt bra tekare och har faktiskt seglat upp till tredjeplats i hela serien gällande tekningar! (58,7 %). Myttynen måste dock göra en mycket stark avslutning för att vara intressant inför nästa år. Inte omöjligt att han gör det, men måste främst förbättra fotarbetet.

Svedlund är en slitvarg med bra spelsinne, men måste förbättra lite fart och förmågan att täcka puck för att kunna göra större avtryck, är ju ung och kan fortfarande utvecklas, i bästa fall kanske till en Markus Ljungh?.

I J20 finns intressanta forwards som Eric Berkerud (uttagen till U19-landslaget), Jesper Andersson, Linus Rosdahl och kanske Lucas Zetterberg (om han inte blir kvar i Skellefteå). Plus grovjobbaren Adam Lidström, som gjorde ett bra jobb på försäsongen i A-laget.

***

Tänkbar uppställning 16/17:

Korhonen – Johansson – Mr X1

Mr X2 – Lihagen – Davidsson

Fish – Gråhns – Mr X3

Berg – Mr X4 – Mr X5  

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://41.media.tumblr.com/dc1aa900ac21770af468c439a6f54950/tumblr_o120rxqty01rz48fvo7_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

13 Kommentarer

 1. Christofer Hagström

  Min trupp nästa år om vi spelar i Alsvenskan.

  Målvakter
  Erik Ersberg Ny
  Marcus Dahlbom

  Backar
  Johan Jonsson
  Daniel Grillfors Ny
  Anton Mylläri
  Kristians Rubins
  Douglas Alenbring
  Alexander Nillson Lindelöf
  Andreas Borgman (ev shl)
  EmilCarnestad Ny (pantern)
  Drew paris

  Forwards
  Fredrik Johansson Center
  Nicklas Lihagen Center
  Andreas Falk Center Ny
  Linus Johansson Center Ny (Mora)
  Ville korhonen
  Christoper Fish
  Eddie Davidsson
  Jonte Berg
  Stefan Ghråns
  Janne Urbas
  Henrik Eriksson Ny
  Nick Sorkin
  Coddy Murhpy
  Lucas Zetterberg
  Erik Andersson Ny

 2. H-man

  Jag skulle kunna skriva en bok om hur man missköter en hockeyförening. Jag är absolut ingen världsmästare men satsningarna man gjort i VIK genom åren är skrämmande. Den stora utförsbacken började när fystränaren Mattias Matsson gick till Örebro. NJ var inte intresserad av behålla honom. Sen har Göran Lundberg varit en stor orsak till en massa konstiga beslut. Att man plockar in spelare till HG och sen skiter i dom fullständigt.

 3. cyka blyat

  @H-man
  TACK!! det var det där jag letade efter, ÄNTLIGEN fick jag ett svar varför han har fått så mycket speltid (om det nu stämmer, vilket det mycket möjligtvis kan göra då båda är från arboga om jag har fattat det rätt).
  nu när svedlunds farsa tränar arboga kan inte vik skicka dit svedlund JR också då?
  alltså om det är sant att det är svedlund SR och NJ som har mer eller mindre tvingat filander att spela svedlund JR så är denna förening riktigt jävla trasig, alltså sånt här kan man se i ja, u14-u16 när tränarens son alltid får spela för att han är såååå hiiiimla bra, men på elitnivå? HAH! vilket jävla skämt, pajasledning som inte har sett tidigare vad NJ har hållt på med, fyfan!
  jag tycker synd om filander som inte har fått gjort vad han har velat i båset!
  förbannat skönt att NJ är långt borta från denna klubb

 4. H-man

  Cykla bylat
  NJ och Anders Svedlund Linus farsa är bästa kompisar. NJ tog Anders till VIK,s juniorer han lyckades förstöra bra mycket innan han slutade. Så där är en stor anledning till vilka som skulle upp till A-laget.

 5. janne

  Klubbarna i shl som gett juniorer mest speltid ligger på ca 1500 min vilket innebär att man tex haft 3 st som fått 15 min vardera i snitt. Vilket kvalificerat skitsnack av VIK’s ledning att man lever under för stor press att vinna matcher för att kunna matcha junisar.

 6. Agent

  Svedlund är en vattenbärare ! Om VIK vill så kan Svedlund bli en ny Marcus Söderqvist. Han går till jobbet alla dar i veckan.Tycker att Svedlund är en av dem spelarna man alltid kan lita på, mkt bra i defensiven samt boxplay!

 7. cyka blyat

  @jocke
  jag har nog spelat hockey längre än dig ska du se.
  det är väl klart att vi ska ta hand om våra juniorer och låta dom spela men för det första är svedlund inte en junior längre.
  för det andra så ska man FÖRTJÄNA en plats i a-laget, vilket svedlund verkligen inte gör.
  7 minuter per match och så många misstag, felplaceringar, inte vågar gå in i närkamper, inte vågar tacklas osv.
  20 p och ändå platsade han inte i vik, vad kan det bero på? jo han är inte tillräckligt bra i den roll han hade i vik därför spelar han i ett botten/mellangäng i allsvenskan, för där platsar han med sin roll osv, precis som jag sa.

 8. fredrik

  Tycker verkligen VIK borde försöka förlänga med sorkin! Han har sett riktigt bra ut på slutet och har näsa för målet, tror han kan bli riktigt bra nästa säsong om han blir kvar. Urbas är svårt, han är ju bäst i serien på nästan allt utom att göra mål… Williams kan få gå enligt mig MEN då måste det in en ny hårdskjutande rightare för PP. Sen tycker jag att det behövs “en ny” angell på backplats. Bort med Cutta och Larsson på backplats! Till sist behöver Davidsson och Myttynen om han blir kvar lära sig att inte dra ner tempot i pp, när VIK höjer pucktempot är det ju knappt nåt lag som hänger med. Synd att det sker så sällan…

 9. Jocke

  @cyka blyat
  Du är så ute och cyklar . Vi ska ta hand om våra juniorer . Och Svedlund gör det bra . Svårt att producera om man spelar i en 4 femma och spelar 7 min Max per match. Och de där med bromme så du snackar om så säger det en hel del om dig att du inte har speciellt bra koll på ishockey och själv aldrig har spelat, bromme har producerat hittills 20 poäng i ett av dom sämsta lagen i serien . De är topp 5 i vårat vik skulle han vara med den poängen. .
  Så jävla less på folk som inte kan ett skit om hockey mer än att sitta och gnälla på allt och alla . Ta vara på våra juniorer och låt dom spela.

 10. cyka blyat

  Spelsinne!?!? han vet inte ens vart han ska vara på plan ibland.
  ett exempel från till och med senaste matchen: vik ligger under med 2-1 man har 2 forwards nere vid sargen bakom förlängda mållinjen, vart står lille svedlund då? jo 4 meter innanför blålinjen med backarna!! den gången vann vik pucken och en passning precis framför målvakten hade med största sannolikheten lett till ett mål, eller iallafall en målchans.
  jag har inte sett en enda match där svedlund har gjort en hel match bra så man har kunnat sagt “fan svedlund va riktigt bra idag!”.
  det kan inte vara så jävla kul att vara junior i vik om man inte ens får spela istället för han, jag fattar verkligen inte vad folk ser i han som är så bra!? men å andra sidan så är jag ju ingen expert.
  och vart fan fick du crosby och malkin ifrån? jag snackade om juniorer, zäta Nej just jävlar han drog ju, aja lantosi, nej visst fan han ville inte heller sitta på bänk istället för svedlund, aja vi får väl se vilken junis som drar här näst, lär inte ta särskillt lång tid…

 11. Mikael Norén

  cykla blyat: det bäste vore ju om man kunde värva Crosby och Malkin. Men när det handlar om vilka som ska in/ut är det ju alltid svårt att spekulera, då vi inte har så mkt insyn vilka alternativen är och hur ekonomin ser ut. Svedlund är ung har spelsinne och arbetskapacitet, och om han kan förbättra andra delar kan det troligen bli bra.

 12. cyka blyat

  Du tycker alltså att det kan vara värt att satsa på svedlund en säsong till? den där killen kommer aldrig att bli en SHL spelare.
  han är inte mer än en allsvensk spelare i ett bottenlag (typ som brommè).
  det måste ju vara bättre att låta den platsen vara något en junior får slåss om som har chansen att bli bra, svedlund sitter inte på dom egenskaperna tyvärr

Tweets

Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin stora HA-genombrott skulle komma 21-22 i KIK. Men tji fick jag=Molldé…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Trodde o hoppades då att Lusths mentorskap skulle leda till liknande…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Ja, under Lusths mentorskap hade Joel Persson en (poäng)magnifik KIK-…

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto