Reflektioner efter att ha sett andra topplag som HV71, MoDo, Björklöven inför det som komma skall & 22 forwards i avsågade lag som möjligen kan röra på sig

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Just nu lite hockeyöken för alla VIK:are med ännu en Coronapaus (före pandemin hade ju många tyckt att sådan strupfuktarpaus varit trevlig).

Men bloggen har kikat lite på andra matcher och fantiserat kring vad som blir nycklar i kommande slutspel. För trots allt nu lite serielunk och förpostfäktning för allt det riktigt häftiga som ska ske i vårens slutspel. Kanske till och med mycket publik på plats?

Det är intressant att det skiljer ganska mycket i hur VIK spelar jämfört med främst HV71, MoDo och Björklöven i denna bloggs ögon. Dessa tre mycket skickliga lag spelar väldigt ”lugnt” och metodiskt då de ofta tålmodigt sågar sig fram med finstämt kortpassningsspel, för att ta en term från fotbollen.

Vi kan nästan redan nu slå fast att VIK är lite snabbare än dessa lag med fartvidunder som Marcus Bergman, William Wikman, Mathias From, samt en centersida som är snabb med pucken med främst Mikael Frycklund och Mikael Hakkarainen.

VIK är ett bra omställningslag med snabba motattacker, särskilt när defensiven var så extremt tät under långa stunder i höstas. Denna snabba och icke oskickliga hockey har också till synes överrumplat dessa tre så skickliga topplag flera gånger redan:

HV71 (7-2 hemma och bitvis faktiskt även i premiären), MoDo (två gånger om i Ö-vik då VIK totalt vunnit chanserna med 41-30 och skotten med 45-26 senast där, men där just Karlins kortpassningsdrill och effektivitet givit vinster ändå) och då VIK stod för säsongens hittills bästa match via 5-0 i Umeå.

De mest optimistiska VIK-fansen minns såklart dessa matcher tydligt. Men VIK:s höghastighetshockey behöver att alla verkligen är friska och på topp fysiskt för att det ska funka. Lägstanivån när man inte orkat med att hålla den segergivande farten har varit för låg. Det är bara att titta i tabellen.

Och har VIK förmågan att såga sig igenom allt tätare motståndarlag som blir allt mer svårforcerade desto längre in i slutspelet vi kommer? Exempelvis MoDo kan ju trilla puck utan att förta sig även en dålig dag och peta in ”enkla” mål tack vare sin skicklighet på små ytor.

***

Sen har vi såklart även topplagen Karlskoga och Kristianstad som spelar lite mer klassisk attackhockey i hög fart, lite som VIK. Ett oerhört spännande och mer ovisst slutspel än på länge väntar hursomhelst.

Kommer VIK:s höghastighetshockey segra, eller segrar de något av de lite ”lugnare” och pucktrillande ”puck-possession-lagen” som MoDo, HV71 och Björklöven?

***

En ”enkel” sak som många andra topplag verkar göra bättre än VIK är att regelbundet parkera spelare p-r-e-c-i-s mitt i ansiktet på motståndarmålvakten. Särskilt MoDo gör detta så bra.

Här måste VIK-forwards bli bättre, modigare och inte nöja sig att stå lite bredvid målvakten och vifta med klubban…

***

VIK kan ju som sagt förbättra oddsen genom att få in mer skicklighet för att bättre matcha ovanstående nämnda trios trillande inför transfer deadline den 15:e februari.

Men bara det att Lunsjö är tillbaka gör verkligen VIK till ett skickligare och mer mångfacetterat lag. Kanske skulle det behövas en sådan oberäknelig finesslirare till, dit även Zetterberg räknas, men även i viss mån Svensson.

Efter att ha kollat på backar tidigare kikade bloggen på en del forwards som möjligen kan bli/vara tillgängliga, vissa självklart i första hand för SHL, då deras klubbar är mer eller mindre avsågade runt om i Europa (vrid plattan/mobilen och tillåt autorotera om nedan ser konstigt ut):

 Adam Brodecki (F) 35 9 11 20 8
 Braden Christoffer (F) 37 6 16 22 79
 Albin Eriksson (F) 19 3 3 6 2
 Reid Gardiner (F) 39 16 7 23 4
 David McIntyre (F) 37 4 9 13 30
 Marc-Olivier Roy (F) 11 0 3 3 0
 Alexander Ruuttu (F) 33 5 9 14 8
 Matt Lorito (F) 17 3 4 7 10
 Émile Poirier (F) 39 9 9 18 46
 Hunter Shinkaruk (F) 39 5 8 13 14
 Colton Beck (F) 38 10 17 27 16
 Kevin Hancock (F) 32 13 15 28 10
 Nikita Jevpalovs (F) 30 8 4 12 16
 Brian Lebler (F) 37 24 15 39 40
 Shawn O’Donnell (F) 9 2 1 3 0
 William Pelletier (F) 30 7 16 23 14
 Marc-Olivier Roy (F) 13 4 9 13 6
 Colin Smith (F) 16 5 9 14 10
 Colin Smith (F) 15 5 5 10 11
 Henrik Hetta (F) 23 7 7 14 31
 Shawn O’Donnell (F) 22 9 8 17 8
 Max Görtz (F) 36 13 13 26 10
 Tyson Spink (F) 31 7 14 21 29
 Tylor Spink (F) 30 6 14 20 36

Detta är dock bara åter en gissning. Namnen är såklart mer eller mindre realistiska. Men nyligen släpptes David McIntyre från SaiPa som sagt att de vill spara pengar.

VIK skulle öka chanserna ganska mycket om man fick in en till beprövad topp-9-forward, då man alltså idag har ganska precis just nio topp-9-forwards, med litet utrymme för skador/sjukdom för bibehållen fart och offensiv punch.

Då är nog något namn ovan, eller liknande, som kan bli aktuellt om Zäta får chansen att spendera pengar och spetsa. HV och SHL, med flera, ska ju som sagt ta sitt först…

Har bloggens många kunniga läsare möjligen koll på några namn ovan? Hörde gott om Marc-Olivier Roy förut, och tror nog Zäta gillar Colins Smiths kombo av rivighet och skicklighet.

Gällande Österrike har jag hört att Brian Lebler är den klart bästa spelaren i de avsågade lagen där i ICEHL, ska vara riktigt vass. Men vågar Zäta ta in en österrikare igen?

3 svar

 1. Bozo skriver:

  VIK är mest beroende av publik som ger energi oxå. Utan publik kan vi nog redan nu räkna bort VIK. Med publiken tillbaka är det nog ingen som vill möta VIK, som nog ändå har bättre fysik än de tre som räknas upp.

 2. Roger skriver:

  Jag tycker inte att analysen blir helt korrekt om man bedömer MoDo bara efter matcherna mot VIK. När MoDo är som bäst går det väldigt fort och man har en riktigt hög press på motståndarna. Se matcher mot HV och de två vinstmatcherna mot Löven.
  Mot VIK har det gått relativt enkelt komma till ledning och efter det har mer spelat av matcherna.

  MoDo under Karlins har flera olika sätt att spela. Det är inte som under Hellkvist när det bara fanns offensiv och man anpassade sig aldrig efter motståndarna. Under Karlin anpassar man sitt spel väldigt mycket efter motståndas svagheter och därför kan det se olika ut beroende på vilket lag man möter. Mot HV sätter man extrem press på deras backar, medan jag upplever att man är mer tillbakadragna och går på kontring mot Västerås.

  • Kalle Kula skriver:

   Du kan omöjligt ha sett matchen uppe i ö-vik. Där haltar din egna analys fullständigt. Du blundar för björklövens vinster över MoDO med 8-1 & 7-3…