William Wikman har tackat nej till Oskarshamn, 22 tänkbara toppbackar som möjligen kan värvas & insatt om Lantta som ersätter Powell (HV) i Västervik

William Wikman var bäst på plan. JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Många matcher inställda och förlängd säsong. Covid19 nu även i VIK. Jobbigt men lika för alla och som vanligt gäller hockeyns egen variant av ”survival of the fittest” då de bäst rustade för rådande omvärld alltid klarar sig bäst.

***

I Oskarshamnspodden ”Ickedickedoa” sägs att IKO varit ute efter och fick nej av William Wikman för en övergång till nästa säsong. Det är ju intressant att VIK-hjärtat verkligen finns där hos Wikman, och säkert tron att VIK också ska vara i SHL?

Men vi ska ju inte ropa hej än då kanske bättre SHL-bud kommer. Men en styrka för VIK att Wikman verkar trivas och tro så på VIK. I alla fall just nu.

***

Apropå spelare med VIK-hjärta blev ju alltså Pontus Holmberg uttagen i OS-laget. Bloggen säger grattis!

Annars är det nästan som att flera yngre spelare som lämnat VIK tidigt verkar både vilja ha kakan (att omgivningen ska tycka att man har ett stort VIK-hjärta trots att man lämnar) och äta kakan (lämna för något ”häftigare”). Går det verkligen ihop?

Men att snacka klubbhjärta är kanske enfaldigt och utdaterat.

***

Bloggen fick en scoutrapport på nye Västervikscentern Jaakko Lantta från Matti Koski som arbetar för den webbaserade finska hockeytidningen Jatkoaika.com. Matti har följt Lanttas senaste klubb SaiPa länge.

Det är ju alltid intressant vad Västervik (läs Emil Georgsson från Östervåla) värvar, då de kanske är bäst på importer i Sverige sett per spenderad krona. Lantta ska ju ersätta Myles Powell som gjort succé och nu lämnar för HV71 för stora pengar. Bloggens källa hade tidigare uppenbarligen rätt om Powell här våren 2020.

– Lantta är en snabb center som gillar att spela pucken, säger Matti. Även om han har trivts som en offensiv kraft i Mestis, har han inte kunnat överföra sina poäng till Liiga. Under sina två säsonger i Liiga och SaiPa har han varit en av de mest effektiva centrarna i tekningar. Bland annat tack vare denna speciella talang har han fått istid i PP och PK. Han kunde dock aldrig slå igenom som en solid topp-6-forward i Liiga. Under den här säsongen föll Lantta i onåd med tränaren Pekka Virta som är känd för sina höga krav. Virta har i kommentarer i olika media efter matcher tjatat om att några av de mer erfarna spelarna i laget stått för bristande prestationer utan puck (och även med pucken). Lantta var en av spelarna som borde ha bidragit mer för det inte så rutinerade SaiPa.

***

Kikade på en del backar som möjligen kan bli/vara tillgängliga då deras klubbar är mer eller mindre avsågade runt om i Europa/Kina (!) (vrid plattan/mobilen och tillåt autorotera om nedan ser konstigt ut):

 Shawn Lalonde (D) 21 1 9 10 12
 Kalle Maalahti (D) 39 6 11 17 64
 Filip Pyrochta (D) 38 1 5 6 10
 Jan Scotka (D) 35 0 2 2 10
 Victor Bartley (D) 25 0 3 3 20
 Jake Chelios (D) 38 3 6 9 40
 Jason Fram (D) 48 4 10 14 8
 Reece Scarlett (D) 32 4 3 7 16
 Jordon Southorn (D) 9 1 3 4 2
 Ryan Sproul (D) 48 6 18 24 24
 Tyler Cuma (D) 31 0 6 6 20
 Ari Gröndahl (D) 37 1 4 5 18
 Maxim Lamarche (D) 29 0 5 5 17
 Nick Ross (D) 37 0 19 19 16
 Chris Rumble (D) 34 1 10 11 18
 Matthew Spencer (D) 30 1 9 10 17
 Martin Stajnoch (D) 5 0 1 1 0
 Teemu Suhonen (D) 31 1 10 11 10
 Davis Vandane (D) 37 10 14 24 10
 Patrick Wiercioch (D) 11 0 7 7 8
 John Ramage (D) 35 2 20 22 39
 Colby Robak (D) 38 3 8 11 18

Detta är dock bara en gissning. Men under dagen släpptes backen Maxim Lamarche och är på väg till någon ny klubb utanför ICEHL. Namnen är såklart mer eller mindre realistiska.

Men VIK skulle öka chanserna ganska mycket om man fick in en till frisk och beprövad topp-4-back. Då är nog något namn ovan, eller liknande, som kan bli aktuellt om Zäta får chansen att spendera pengar och spetsa. Men HV och SHL, med flera, ska ju ta sitt först…

Har bloggens många kunniga läsare möjligen koll på några namn ovan? Exempelvis Shawn Lalonde har ju fina meriter men ska vara en ”stor karaktär”, kanske på gott och ont…

6 svar

 1. Malte skriver:

  Stort VIK-hjärta hos William Wikman! Han trivs mycket bra i VIK hockey.
  Den ledande roll, han nu mycket välförtjänt fått, är det han kämpat för i flera år.
  I ett SHL-lag blir det med all sannolikhet tillbaka till en 4-line…

 2. MA skriver:

  Är det inte viktigare att hitta en center som även kan spela ytter.Skulle någon i dom tre första kedjorna bli långtids skadade, blir det tufft. HA förlängs med minst en vecka, gör ju att Fernholm har större möjlighet att spela matcher innan slutspel. Och Jansson handled hinner att läka. Låna spelare från det lag som inte går till slutspel. Så finns det J20 spelare, som gjort det bra.

  • Pelle skriver:

   Man får inte låna spelare efter deadline heller. Eller menar du att man skulle låna före deadline?
   Tror man på en spelare är det bättre att värva, tycker jag. Om det går.

 3. Marko skriver:

  Om Västerviks importen Jaakko Lanttas fd lag..
  SaiPa har genom åren varit väldigt duktiga på att hitta framförallt utländska spelare lite likt Västervik faktiskt eller gängen där Kenttä varit sportchef i.
  Iår däremot har det inte fungerat alls och de har försökt med ex Davis Mcintyre som var där åren 14-17 och gjorde bra ifrån sig men denna stint gick inte alls. Omgivningen var helt enkelt för svag jämfört med den förra stinten. Jag tror personligen inte att Lantta gör något avtryck i Västervik oavsett de skills som Koski nämnde i snacket med Mikael.
  För VIKs del så får vi väl se var Zäta kan trolla fram men som bloggen påpekat hela tiden så är det fortsatt stiltje på marknaden gällande spelare med lite mer klass.

 4. Förälder till uppgiven talang skriver:

  Apropå VIK hjärta
  Att unga spelare lämnar VIK är helt naturligt eftersom förening inte ”ser” dom. VIK som förening gör ingenting för att hjälpa/guida fram spelare med talang i åldrarna U13-15 och ja det går att se vilka i den åldern som har talang och utvecklingsmöjligheter. Föreningen har något som kallas för rotation(man får prova att träna med dom som är 1 år äldre någon vecka/år). Men man låter dom inte spela matcher med dom äldre (konkurrerar med tränarnas barn i det äldre laget, eller läs jag måste stoppa dom yngre förmågorna och skydda min avkomma). Att du förlorat ditt VIK hjärta när det är dags att välja gymnasium är helt naturligt, dom är då så gamla att dom vet att VIK gjorde noll och intet för dom under dom första gyllene åren, snarare tvärt om.
  Jantelagen är första, andra och tredje lagen inom VIK hockey ungdom
  Nu blir det fotboll istället i VSK’s akademi

 5. Bozo skriver:

  HV71 gick back 4,7 msek förra säsongen och hamnade på 51,7 msek i eget kapital. Så det finns att ta av, men underskottet denna säsong tror jag hamnar någonstans mellan 15-20 msek minus och då utgår jag ifrån att de tar sig till final med publik i slutspelet.