Isbitar & silly: Status gällande Patrik Berglund, Fernholm kanske på väg, Lindelöf, danska regler verkar stoppa Hetta & är det otänkbart att VIK kommer in efter Karladealen mellan HV71 och Almtuna?

Simon Fernholm såg trots rost lovande ut i debuten. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Har snappat upp några småsaker gällande silly från insidan:

Det ska inte vara aktuellt denna säsong för Patrik Berglund att göra en riktig comeback (i VIK, eller någon annanstans). Sen verkar det inte vara uteslutet med comeback nästa säsong om Berglund skulle få något sug efter hockey igen.

***

HV71 vägrade ju släppa toppbacken Marcus Karlström till VIK. Det känns som HV71 ville få till ett byte med någon klubb på undre halvan, och det fick man nu med Almtuna, som inte kommer hota HV:s SHL-biljett.

För oss som följer NHL vet ju dock att ibland sker spelarbyten mellan tre lag som ett sätt att lösa upp knutar. Vad jag sett av Karlström skulle han vara en utmärkt topp-4-back i VIK.

Men såklart ett långskott att Zäta skulle få loss ”Karla” från AIS som kämpar för att överleva. Men pengar och något bra utbyte skulle kanske funka? Avdelning silly.

Kan vi räkna Karlström till VIK inför kommande säsong, om det blir fortsatt HA-spel?

***

Många VIK-fans hyllade Alexander Lindelöfs insats för Tingsryd i Västerås. Men alla är inte lika imponerade. Talade med en insatt i branschen:

”Lindelöf är nog ej så jätteintressant för riktiga topplag i HA, han är bra med pucken men ojämn i egen zon. Kolla statistiken så ser du att han är den back som varit inne på flest mål bakåt av alla backar i HA (39 stycken och totalt -14 som är sämst av alla Taifbackar).”

Dock hade Lindelöf väldigt bra plus/minus senast i VIK. Men många är ju kritiska till vad plus/minus verkligen säger.

***

Det är fortfarande tunt på spelarmarknaden. Ska vara så få bra spelare på marknaden att klubbarna ute i Europa ringer till svenska klubbar och frågar efter svenska spelare. Och vice versa.

Men nu har ju helt plötsligt Simon Fernholm börjat se bra ut och kan kanske vara redo för spel inom någon vecka, vad jag hör. Att Fernholm inte ger upp måste tyda på ett enormt sug efter hockeyn. Men frågan är hur lång startsträcka Fernholm behöver?

Dock kanske en frisk och fulltränad Fernholm är den som är närmast att vara en bra topp-4-back jämfört med övriga lite mer orutinerade backar? Fernholm var ju riktigt bra i Hästen 19/20, innan skadorna förstörde allt efter det.

Och av det lilla jag såg av Fernholm under träningsmatcherna finns en intressant kombo av enorm storlek och allroundkapacitet där.

***

Danska Rungsted ska i princip vägra släppa Henrik Hetta, eller någon annan import, då de inte kan ta in någon ersättare. Det danska systemet är ju så att om du har en import så bränner du den platsen oavsett om spelaren lämnar eller ej.

Jobbigt system… Särskilt då Hetta skulle passa så bra i VIK nu.

6 Responses

 1. Peter T skriver:

  Blir intressant att se vad/om Z:a får till nått nyförvärv.
  Känns som vi behöver ett par riktiga spetsar, som även kan spela fysiskt, och som kan stå upp för sina medspelare.

  • Peter skriver:

   HV ryktas betalade 1 milj för att få loss Myles Powell. Det ger en indikation om marknaden.

 2. M89 skriver:

  Statistik för +/- är ett väldigt bra mått för att mäta spelares ”match i matchen” och ska alltid jämföras med matchen som helhet samt matchen utan spelaren. Detsamma gäller ju förstås över en hel säsong och i de båda fallen så ger siffran ett mått på om spelaren sinkar eller höjer sitt lag. Det är helt enkelt förlåtligt att ha ”dålig” +/- i ett lag som presterar dåligt, men det gäller ju om spelaren har högre snitt än laget. I Lindelöfs fall denna säsong så är han ett sänke för sitt Tingsryd, statistiskt sett på resultatet…

  Även om statistik alltid bara är ett mått på kvantitet och inte kvalitet (varför någon spelare har ”bra” eller ”dålig” statistik går ju aldrig att hitta i siffrorna) så är ändå +/- en extremt viktig siffra att titta på då den är neutral sett till position och spelstil så länge siffran jämförs mellan spelare med samma förutsättningar, d v s som spelar samma matcher i samma lag.

 3. Observant skriver:

  Corsi är ett bättre mått än plus/minus då många mål framåt sker vid kontring och mitt i byten på backar.

 4. Bozo skriver:

  OS gör ju inte marknaden bättre. Och när ett lag som Växjö endast kan mönstra 4 backar i en match så visar det på en stor brist på hockeyspelare i världen i dessa tider. Gäller helt enkelt att förädla det man har, inte fel då att som VIK ändå försöka konkurrera på juniorsidan. Förstärk ledarstab i alla led för att öka möjligheterna till spelaförädling. Tre coacher borde vara standard för ett SHL-siktande lag numera. Finns en ledig i Västerås, nyss hemkommen från Chicago.