Reporter Bäckström, som följt både VIK och Leksand, inför Slaget: ”Fortsättningsserien blir ett fyrkejsarslag, undvik fem tigrar i knäet & kan bli ett ohanterligt monster”

Får VIK åter jubla mot Leksand? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Pulsen börjar gå upp på allvar nu. Fick byta några ord med Leksandskännaren Markus Bäckström (tidigare bland annat VIK-reporter på VLT) inför slutspelsserien. Numera är Markus reporter på Dalarnas Tidningar.

– Fortsättningsserien blir ett fyrkejsarslag. Ett öppet slagfält mellan fyra väldigt jämna lag: VIK, LIF, BIK och Modo.

– För VIK och LIF, om vi börjar där, är det lätt att stirra sig blind på första matchen. Visst, den är viktig. Men den avgör inte allt. Det som blir viktigt är framför allt att inte förlora matchen efter ordinarie tid. Men, det här kommer att bli ett rejs in på mållinjen.

– För Leksands del handlar det om att hålla fokus i matcherna. Göra jobbet fullt ut i varje byte. Laget har svajat under säsongen och även i matcher. Det här laget har en jättepotential men poletten har inte trillat ner. Man har tummat på detaljer och att spela det enkla spelet.

– Under säsongen har laget haft svårt mot andra topplag. LIF har minusstatistik mot VIK, Modo och BIK till exempel. Mot VIK har laget varit fullständigt utmanövrerat i 10 av 12 perioder.

– Inför tisdagen måste staben och laget göra jobbet full ut. Tappa inte puckar i mittzonen, då vänder spelet och man har fem tigrar i knäet. Laget har haft problem med tempot, mot VIK måste allt ske momentant. Det går inte att såsa med förstapasset, då blir man uppäten.

– LIF måste få hål på Ersson tidigt, annars växer han ut till ett ohanterligt monster. Till LIF:s fördel, det kan passa ganska bra att börja borta i ett uppumpat ABB Arena. Laget har varit avsevärt bättre borta än hemma den här säsongen. Det finns lång erfarenhet av såna här matcher. Dags att plocka fram den, säger Markus avslutningsvis.

***

En risk kan ju vara att VIK, oavsett vad man säger, är lite, lite mer nöjda än Leksand. LIF har också flera spelare som är vana med matcher av den här digniteten.

Och kommer Samuel Ersson orka efter nio raka starter på 23 dagar räknat till och med Modomatchen i fredags? Lägg till ett JVM i bagaget. 19-åringen verkligen haft mycket att göra i vinter.

Allt kommer skruvas upp nu och VIK:s spelare, med redan så många personliga rekord slagna, måste nu slå dem igen – som värsta elitsimmarna. Orkar VIK-spelarna det rent mentalt och åter gå in i den bubblan?

1 svar

  1. Malmöbo skriver:

    VIK har mindre erfarenhet än alla lag utom Västervik av ”slutspel” på hög nivå. Men matchen mot Bofors var lite av slutspelshockey enligt min uppfattning och där lyckades VIK stå upp. Såg inte matchen i Örnsköldsvik, men det var starkt att vinna där eftersom bara MoDo hade något att vinna i matchen.
    Favoriter är vi inte, men de tre bonuspoängen kan bli avgörande för hur det slutar. Tre segrar kan ju räcka om inget lag vinner allt.