Starkt Leksand krigade ner VIK då gästerna slutspelsväxlat upp rejält – VIK måste snabbt hitta desperationen och inse att slutspelet börjat – innan det är över

VIK var steget efter Leksand i stora delar av matchen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Slutspelet har börjat. Det hade kanske bara ett lag verkligen insett då det hela drog igång med att Leksand vann med 3-0 i Västerås på tisdagskvällen. Tyvärr blev det en klassisk gulsvart slutspelskramp, något som Västeråspubliken har sett alltför för många gånger då man kvalat uppåt mot SHL.

Men än finns – kanske – tid att avsluta säsongen bra och ta sig vidare. Dock kastade VIK omgående bort fördelen av extrapoäng som man slet ihop i serien och är nu beroende av hjälp från andra lag.

Vackert alla kvällar, oavsett resultat. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Bra start av Leksand i första perioden. Gästerna försökte stressa men VIK-backarna behöll lugnet bra i uppspelsfas och vårdade puck. LIF forecheckade konstant i 60 minuter med tre man vilket till slut tog musten ur VIK.

Men i första perioden balanserade VIK-backarna bra gällande att våga hålla i pucken eller spela, dock hade forwards ingen energi att driva pucken eller ta emot passningar denna kväll. LIF fick tidigt en giftig chans men Ersson mycket bra med i sidled och en prima räddning.

Denna chans stoppade Ersson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Sedan kom VIK mer och mer och LIF hostade faktiskt upp pucken några gånger. Kenny Källström fick en fin dubbelchans, men sjundebacken står kvar på 0 mål sina 57 senaste HA-matcher. Alex Younan fick nästan öppet mål men studspucken flög all världens väg. Fetaste chanserna i första. Lite ”oturligt” för VIK att inte vassare spelare sattes i dessa lägen.

Frycklund hade en tuff kväll och fick ingen yta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Andra perioden inleddes med att VIK förlorade ännu fler tekningar. Assisterade kapten Mikael Frycklund var tyvärr inte riktigt påkopplad och var klumpig med klubban två gånger denna match. Leksands Rundqvist var ”skicklig” då han i andra nästan åkte in i Frycklunds klubba och föll sedan ihop, till synes svårt skadad – men återkom kvickt. Domaren letade upp den, efter leksingens fina försäljning.

Anthon Eriksson försökte, men hade svårt med det tekniska i det höga tempot. FOTO: RUNE ÅHLÉN

0-1 i efterföljande PP via ett långskott som Ersson inte brukar släppa, men kanske skymd? Jimmie Jansson mfl. hade sedan chansen att lägga sig då det slashades och vevades men VIK:arna stod på benen och lite mer cynism behövs nog i slutspelssmatcher…

Leksand körde över VIK totalt i andra perioden och gästerna fick verkligen luft efter målet. Hur rättvist som helst 0-2 via ett nytt långskott som Ersson inte brukar släppa, skymd igen? Samtidigt var (gjordes) VIK så usla i andra perioden att 0-2 var smickrade efter 40 minuter.

Slutspel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Skinnars tamt avslut på friläge precis i slutet på andra efter fin pass av Frycklund. VIK vaknade i tredje och hade några puckar som dansade runt en simmandes Brage i LIF-kassen, men det var en sådan kväll där VIK kanske inte förtjänade lite ”puck-luck”.

Sedan tog LIF över igen och VIK orkade inte forcera. Lite märkligt att LIF fick göra 0-3 i tom kasse, inte bra för målskillnaden.

SAMMANFATTNING

VIK spelade vidare i lite serielunk samtidigt som Leksand höjde sig rejält, som vanligt i slutspelstider. Dalalaget fick till slut, kanske föga överraskande, lite valuta för två-tre gånger större budget än VIK. LIF satte stor press på VIK och Gulsvart fick inga ytor eller tid.

VIK gick nu hastigt från lite av favoriter till att bli totala underdogs resten av denna serie. Det går fort i hockey och luften gick, förhoppningsvis tillfälligt, lite ur allt det fina VIK byggt upp.

Roger Melin har verkligen trimmat upp sitt Leksand till slutspelet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

När VIK saknar det där riktiga krigainställningen finns inte riktigt kvaliteten där bakom för att kompensera. Det har vi sett flera gånger i grundserien. Och i afton både krigade och spelade faktiskt Leksand mycket bättre än VIK. Mycket förvånande att LIF tilläts kriga ner VIK.

Samtidigt var det en klassiskt skitmatch för VIK där pucken konstant studsade fel, ändå lite oturligt att den här matchen skulle komma precis nu då Leksand kanske hade en dag då allt stämde.

VIK hade behövt gå ner folk då vissa fick svårt i detta höga tempot och det rejält uppskruvade fysiska spelet, men lurigt då Östman, Benker och Skedung inte verkade återställda efter sjukdom och att till exempel Frycklund inte var riktigt påslagen.

En butter Thomas Paananen. Nu måste VIK snabbt upp efter denna kraschlandning. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Vad skulle Paananen göra? Djupet på forwardssidan finns liksom inte där, man har inte en tredjecenter som tjänar typ 75 000 per månad som vissa andra lag. Det var en ganska total no-show från nästan alla VIK-forwards.

Att suspekta puckar letade sig i nät och att VIK var pinsamt veka i tekningarna kändes igen från tidigare playoff mot SHL. David Rundqvist (12-0!), Jon Knuts (10-7) och Linus Persson (11-6) fullkomligt krossade VIK:s tekare Skedung (2-10!), Jesper Johansson (0-5), Kalle Östman (7-9) och Mikael Frycklund (11-14). Därmed fick VIK inget gratis och LIF fick mycket puckinnehav.

Efter en succéstart har Svensson nu halkat ner i hierarkin. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Skinnars hade fått tillbaka sin plats i PP på Anton Svenssons bekostnad, kanske inte ett givet beslut. Skinnars gjorde några bra saker i slutet på serien, men lite upp till bevis nu. VIK gick ner på tre kedjor tredje då Jesper Johansson, Anthon Eriksson, Fredrik Hetta och Anton Svensson (bänkades helt) bara fick några ströbyten.

Benker & Co. kan ju mycket bättre. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Än finns tid att visa att detta VIK har mer karaktär än tidigare upplagor som vissnat i SHL-kvalen. Det som talar för VIK är att Benker, Östman och Skedung alla kommer vara några dagar längre ifrån sina sjukdomar och sannolikt mycket starkare nästa match.

Och VIK fick ju en, kanske dyrköpt, lektion i slutspelshockey av Leksand. Återstår att se om VIK åter kan vara kvicka studenter av det spelet och snabbt hitta en högre nivå redan i Västervik.

Patrik Zetterberg såg förhoppningsvis saker att göra bättre från sitt fågelperspektiv. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Men risken är att Leksand går rent nu. LIF imponerade stort och VIK måste nu själva gå rent samtidigt som man får hjälp av övriga lag i att de på något svårbegripligt sätt ska få stopp på detta frustande och ganska skickliga Leksand.

Hursomhelst är det viktigt att VIK verkligen gör allt för att vinna i Västervik för att hålla liv i serien och publiksiffran mot Modo hemma. Åtminstone.

PUCKLIGAN 

Utgår.

5 svar

 1. Bozo skriver:

  Detta laget gillar inte att vara det laget som jagas. Det var för mycket tänkande igår och man var alltid sena pga det, lite som mot KHK i säsongens allra första match. Med facit i hand passade det inte att komma trea och börja hemma mot ett sånt bra lag. Om nu tredje platsen har dålig karma så har även att vinna första matchen det. Nu är inte VIK det lag som jagas längre, vilket bör underlätta. Med rätt attityd och prestation på torsdag så kan detta bli åtminstone trevligt ända till slutet.

 2. Knekten skriver:

  VIK blev nog lite förvånade över det starka motståndet och att man inte kom någonstans, Leksand spärrade allt. Redan efter första perioden borde man ha insett detta och inte fortsätta att försöka spela på samma sätt. Något radikalt måste göras eftersom de andra lagen givetvis har studerat VIK`s tidigare spelsätt med bl a snabba spelvändningar. När VIK inte har stora ytor eller lyckas med något och hela tiden blir stressade av motståndarlaget så har de otroligt svårt att hitta ett annat vinnande spelsätt, tyvärr. Det håller inte i en slutspelsserie. Sedan måste man sluta med att låta motståndarna panga skott efter skott mot Ersson i tron att Ersson fixar det om han har fri sikt. Till sist går även de ”lätta” skotten in. Nä, stressa puckföraren mycket mer, hela tiden. VIK måste ta kommandot direkt från start, det har visat sig vara ett vinnande koncept, full rulle och snabb skridskoåkning samt snabb puckförflyttning, då vinner VIK matcher.

 3. Påsen skriver:

  Wikman körde en kyrktupp på första målet och skymde skottet för Ersson. Det jag förvånas av är att flera bärande spelare var så obekväma med tempot och det fysiska spelet. Om man har SHL intresse så måste man nog tänka om. Man kanske ska lägga fokus på detta slutspel o se om man håller i SHL eller ej. Men som tur är ny match imorgon och hockey är en lek..😀

 4. Miko skriver:

  Tuffast möjliga start. Den här matchen är en i raden av många som vittnar om skillnaden mellan grundserien och slutspel där man inte får nåt gratis i en matchkaraktär som är något helt annat än i grundserien. Hur som helst, direkt uppförsbacke. Nu finns inget annat än vinst på torsdag, för vid förlust så är det i praktiken över då det efter två omgångar kan skilja i värsta fall fem poäng upp till ettan och högst sannolikt inget man lär ta in på tre omgångar. Om man skall se det positiva i det är att förväntningar på laget har sänkts rejält efter denna förlust, nåt jag tror man gynnas av. Bör bli mindre anspänning och press.

 5. robert jonsson skriver:

  Leksand vann rättvist. Stängde ner VIK effektivt. Sedan är ju tekningarna ett stort problem som måste förbättras. Matchen vände efter Frycklunds onödiga utvisning i andra perioden vilket gav Leksand luft under vingarna och 0-1. I sådana här täta matcher finns det inget utrymme för onödiga utvisningar.