Tankar efter Leksand och inför Västervik: Så viktig match på många sätt, märkligt upplägg, är LIF verkligen så här bra & hur kan laget formeras framöver?

Kalle Östman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

De goda nyheterna först: VIK behöver inte möta eller slå ett stekhett Leksand något mer denna säsong. Vi kan även se fram emot en otroligt viktig match i Västervik. En match som betyder så mycket på flera plan, givetvis tabellmässigt men även ekonomiskt så att VIK lever även de två sista hemmamatcherna mot Modo och Karlskrona.

De dåliga nyheterna: Andra lag måste slå detta pånyttfödda Leksandsbygge där man till slut fått fart på de alla dyra fötterna. Helst bör Karlskoga redan på torsdagskvällen slå Leksand.

Och VIK själva måste såklart gå rent sista fyra matcherna. En stor fråga är om Leksand verkligen är så bra som de var i Västerås, eller om det var en särskild maxprestation från miljonlaget?

Oavsett är upplägget för denna serie märklig, precis som Timråkännaren och experten Jimmy Hamrin twittrade om:

Risken är stor att de avslutande omgångarna blir mellan lag som pliktskyldigt reser till Leksand, Karlskoga och förhoppningsvis till Västerås. Detta upplägg borde göras om. Frågan är bara hur?

***

Johan Skinnars. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Nyckelfrågor för VIK:

Hur ska tekningarna lösas? Mot LIF vann VIK bara 22 av 61 tekningar! Pinsamt. Och tveksam coaching att man inte började använda lagets bäste tekare, Fredrik Johansson, när man såg vartåt det barkade.

Det enda rätta vore att hårdmatcha Freddan, Frycklund och Östman som tekare resten nu. Så mycket som det bara går. Tidigare har ju lag haft spelare som bara är inne för teken och sedan åker direkt för att byta. Kanske måste VIK göra något liknande för att stoppa blödningen?

***

Fredrik Hetta, har man verkligen råd att matcha en potent målskytt och powerforward så lite som man gör nu? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hur ska tredjekedjan formeras? Skedung och Wikman är givna, men Anton Svensson petades senast från power play och i tredje perioden. Temposvage men ganska skicklige playmakern Johan Skinnars har istället fått mer förtroende, men veteranen hade, som så många andra, väldigt svårt mot Leksand.

Undertecknad skulle nog istället faktiskt ändå välja Fredrik Hetta både i power play och i tredjekedjan då den latente målskytten och snudd på powerforwarden har flest verktyg av dessa lirare. Också en helt okey passningsspelare faktiskt.

Att Anton Svensson petades från PP är nog kanske främst för att forwarden än så länge inte riktigt har visat tillräckliga playmakeregenskaper på allsvensk nivå. Dock är det ju en rivig spelare som är värd många fler chanser i andra roller.

***

FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Johansson var åter fjärdecenter senast (0-5 tek) och bänkades bitvis i tredje. Om man vill få till en förändring kanske Jesper Cederberg vore värd en chans till.

Cederberg är en mer naturlig center än JJ och en bättre tekare (45 % mot 38 %). Man bör dock behålla Jesper Johansson i laget då han är viktig i box play och kanske bättre som ytter än som center.

Men ett bättre offensivt fjärdecenteralternativ är ändå Skinnars, dock även det en svag tekare, knappt bara 42 % vunna. Finns några alternativ här.

Tänkbara kedjor:

Zäta – Frycklund – Benker

Bergman – Östman – F. Johansson

Wikman – Skedung – Hetta (Svensson)

Johansson – Cederberg/Skinnars – Eriksson

Sedan får vi som sagt hoppas att Östman, Skedung och Benker är mer matchtränade nu efter sina kortare sjukdomsperioder. Det är små marginaler och saknar man 5 % pga. tex förkylning gör det mycket på denna nivå.

***

Saknas mot Västervik. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Morgan Hassel saknas mot Västervik. Det gör box play sämre. Samtidigt kan Jesper Appel sätta bra fart på uppspelen, men ska kanske inte användas mer i box play…

***

Till sist får vi hoppas att VIK-ledningen på något sätt snabbt får tillbaka Mikael Frycklund i 40-poängsformen efter den bleka insatsen mot Leksand. Vissa spelare behöver man hålla ”kort koppel” på.

Vi får hoppas VIK-ledningen kan få toppcentern att komma ut mer påkopplad, utan att ta fler onödiga utvisningar, än mot Leksand senast. Det är ett absolut måste för VIK då man inte har många flera forwards av den kalibern.

6 svar

 1. Knekten skriver:

  I matchen mot Leksand blev VIK rejält överraskade av Leksands fart, stressande och effektiva stängningar, VIK tagna av stundens allvar, lätt skrämda rent av. Allting låste sig.

  Det såg något bättre ut mot Västervik, trots att det hela mest såg ut som en div 1 match. Lite flyt att det blev seger.

  Nä VIK, sluta tänka så mycket. Tillbaka till spelet som fanns precis innan slutspelet och det blir 3 segrar till.

  Bara hoppas att Leksand tappar fler poäng, frågan är mot vem? Kanske Karlskrona borta.

 2. Miko skriver:

  Att börja med 3 bonuspoäng är långt ifrån något som ger några garantier för att man hamnar etta i slutspelsserien. Titta bara på förra året då Oskarshamn och Södertälje kom etta respektive tvåa i slutspelsserien men började på noll poäng medan AIK som började på tre bonuspoäng kraschade fullständigt. Nej, skippa det här kvalkonceptet helt och inför det allsvenskan förslår, ett lag som går upp direkt och en kvalserien mellan lag i allsvenskan och SHL där ettan i den serien går upp. Betydligt mer rättvist och spännande. Tror dock dessvärre inte det händer. För att återgå till Vik. Imorgon tror jag nog är en ödesmatch, man har inte råd med ytterligare en förlust för då är det över. Fokusera på att vinna och inte titta mycket på hur det går för Leksand. Vinner man sina återstående matcher så är chansen god att det går vägen, för Leksand lär inte gå rent. Nu gäller det att likt förra året visa att man kan resa sig när det behövs som mest, ta fram det nu och håll liv i hoppet och spänningen.

 3. Bozo skriver:

  Och Leksand är Sveriges mest missköta förening i det större perspektivet med tanke på deras förutsättningar, t.o.m. värre än SSK. Detta vill deras supportrar trolla bort och slå sig på bröstet när de slagit ett semi-div1-lag.

 4. Bozo skriver:

  Nästa omgång kommer sätta trenden. Hur lagen reagerar på nuvarande situation. Många ggr tidigare har 3:an slagit 4:an i premiären och sett ut att ha ett komfortabelt försprång för att sedan bara rasa ihop.

  • Knekten skriver:

   Har dock lite svårt att se Leksand rasa ihop i det här läget. 🙂

 5. Bozo skriver:

  Gör om detta sk slutspel genom att ta bort startpoängen och låt 3:an få enbart hemmamatcher och 8 enbart bortamatcher. Och självklart ska de på förhand viktigaste matcherna vara på slutet. Då ger åtminstone en högre placering mer inkomst.