Rögle vann välförtjänt en SHL-biljett men förlorade lite av sin heder mot ett tamt Västerås

En ödslig och tom känsla. Nu finns bara fansens budskap kvar då ABB Arena kommer stå tom i nästan ett halvår. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Så släcktes det sista ljuset för denna gång i den fortsatt ganska tomma Gulsvarta Hjältedalen. Drömmarna krossades av ett cyniskt Rögle BK som vann rättvist med 2-0 i ABB Arena på söndagseftermiddagen.

VIK började som vanligt bäst och sköt 14 skott i första perioden. Men det var som vanligt alldeles för bleka avslut och veka hemmaspelare som inte riktigt vågade ta kampen framför mål helhjärtat.

Rögle gjorde två klassavslut och sedan var det ridå för denna säsongen.

I mitten mellan andra och tredje började denna sekvens vevas på Deveauxs tidigare överfall på Helmersson. Tydligen står Rögles ledning bakom detta på något sätt. Hur många sponsorer kommer vilja förknippas med detta?

Deveaux lär få svårt med ett nytt jobb också, kanske även svårigheter med det svenska rättsväsendet.

Snabbanalys

Om nu många tror att VIK aldrig mer kommer kunna nå SHL kan det bli en självuppfyllande profetia som skulle kunna förpesta allt runt laget. Jag tror att VIK Hockey med alla fantastiska fans vill se en fortsatt satsning nästa år.

Jag tror inte om, låt oss säga, Rögle och KHK, hamnar 13 och 14 kommer vara helt oslagbara för VIK, om man fortsätter satsa. Nicklas Lidström har ju kanske miljardbelopp där om VIK kunde få några promille av det som extra stöd, så skulle en seriös SHL-satsning kunna ske. Som ett lån på något sätt av legenden?

Gällande laget blir första prio att hitta någon som Patrick Galbraith. Fransson har gjort sitt och det borde frigöra en rejäl slänt. Bjurö kan få fortsätta om man tror att han kan förbättra sig på höga skott. Annars är det svårt att satsa på en målvakt med en sådan uppenbar brist.

På målvaktssidan gjorde NJ en felbedömning då han satsade på en åldrande Fransson, som jag skrev på bloggen då hade Fransson problem att hänga med redan i fjolårets kvalserie.

En lärdom av Fransson, Lundbohm, Zettergren, Bergquist, Fornataro, McGrath mfl. är att om veteraner visar minsta lilla tecken på upprepade kvalitetstapp bör man snarast möjligt sälja vidare.

Annars generellt måste det vara slut på det här snälla och idrottsliga VIK. Vi äcklades av Deveaux fega våldsöverfall på Helmersson men samtidigt är just lite mer ”cynism” det VIK behöver.

Det var alldeles för många snälla fredsmäklare i detta lag. Det var faktiskt så att många VIK-spelare såg ut att åka runt och vara lite halvrädda på plan med tanke på Bibicarna, Lilja och Deveaux.

Röglespelarna ska enligt goda källor ha varit chockade över hur mesigt och snällt VIK uppträdde i de första matcherna.

Samtidigt är det vara lättare och coacha ett gäng slätkammade VIK-killar. Det blir säkert mindre oro i gruppen och så vidare. Men för att vinna hårda och jämna slutspelsmatcher måste du ha laget fyllt av vinnare som verkligen till en nästan egocentrisk nivå tror på sig själva.

Man såg i ögonen på en sådan som Taylor Matson i Rögle. Han var helt påkopplad och såg ut som en skäggig galning, på rätt slutspelssätt. Att Rögle alltid har det tungt i serien är kanske beroende av just att det tar tid att få ihop frustande vinnarskallar, som de alltid lyckas värva?

Det är svårt att lyfta fram någon VIK:are som verkligen tog kampen i detta slutspel och levererade. SHL-lagen lär knappast stå i kö.

Brock Montpetit försökte verkligen, likaså Fredrik Johansson, men båda var alldeles för svaga på små ytor framför Volden. Angell gjorde det ganska bra i offensiven, men var lite för ensam och blev också trött.

Robin Jacobsson tappade helt den hysteriska formen från i höstas, backen såg väldigt trög ut i playoff. Spelade han med benskada? Det var ingen som stack ut och det blev sju förluster på nio slutspelsmatcher.

Om VIK någon gång ska nå SHL måste man troligen komma bort ifrån det är att VIK ska vara renhåriga idrottsmän, för många i dagens trupp är det.

Och om exempelvis Jonte Berg och Viktor Mårtensson ändå gör lika många mål väljer jag hellre Mårtensson.

Kan Niklas Johansson verkligen bygga ett tillräckligt elakt och målmedvetet slutspelslag? Frågan är berättigad då NJ misslyckats fem år i rad med att bygga lag som är bäst när det gäller.

Den långa listan på NJ-värvningar som inte levererat i playoff blev tyvärr ännu längre nu.

Det känns svårt att sia i hur laget kommer se ut nästa år. Klart är i alla fall att man måste byta ut de som inte har tillräcklig vinnarskalle och fysik, och som samtidigt inte levererar poäng.

Antingen ska man producera, eller så kan bidra på allvar i det fysiska spelet. Det måste vara det nya mantrat för VIK.

10 svar

 1. Johan skriver:

  Då var det över för den här gången. Visst är man besviken men å andra sidan ganska nöjd. Det började ju inte bra men vann serien. Verktygen för att avgör matcherna fanns inte riktigt där och då menar jag riktiga måltjuvar, sådan som kan vara anonyma men som har den där förmågan att göra mål. Tycker laget ser ganska bra ut inför nästa säsong. Det behövs några riktiga målskyttar och några högklassiga backar och en ny målvakt, sedan vill jag ha in en eller två bra men tuffa spelare.Jonte Berg vill jag verkligen ha kvar, som han slet och var över hela banan. Så i bedrövelsen är jag ganska nöjd. Behåll stommen och spetsa truppen med riktiga kanonspelare, så kan det bara bli bättre. Ses nästa år. Ha nu en skön vår och sommar!

 2. a skriver:

  Kanske dags att överge spelsystemet? Tanken är god att spela samma i j20/A-lag, men det kommer fortfarande vara helt olika hockey som spelas. Både KHK & Rögle fick köra som på autobahn i mittzon, snabb pass ut på kant sen i mitten så var VIK som bortspelade – ett tecken på dåligt felaktigt styrspel.

  Låt tränaren bestämma hur laget ska spela, involvera tränaren i värvningarna så dom passar in i det spelsystem denne vill spela.

 3. PatrikH skriver:

  Jonte Berg diskuterades i blogg inlägget ovan. Han visade verkligen kämparanda och var en oerhört viktig länk i boxplay och checking. Som vi såg från denna säsong behövs en vettig sammansättning av spelare och Jonte Berg ser jag som given i nästa års VIK. Hans snabbhet och kämparanda är det få som kan matcha!

 4. Erik skriver:

  AVGÅ NJ!!!

 5. Mr H skriver:

  Man kan lära en elefant att åka skridskor – men det tar alldeles för lång tid.
  Om det är grundläggande kunnande som det här laget saknar så måste de som är ansvariga skapa det.
  14 år. Samma sak. Vi var inte nära. Grattis Rögle!!
  Lär av de som är något, som Rögle. Hur stor var deras budget jämfört med Viks? Niklas kan inte stå till svars för just budgeten. Men förmågan att hitta fungerande målmaskiner (just det, pluralis) samt onda/fysiska och snabba backar lämnar inte någon bra smak i munnen, när andra lag med samma budget lyckades. Idag var spelet så illa att jag gav upp efter 2 perioder. Spelet över hela banan, vansinniga passningar, djupt och stillastående försvar samt för få anfall rakt på mål. Det var mer division 1 än elitserien. Otekniskt och uruselt!!
  Återväxten är oroväckande. VIKs J 18 samt J 20 var – när jag tittade nyligen – sist i respektive serie. Det avgör bredden i laget på lång och framför allt kort sikt. Den nödvändiga mixen av gammalt och ungt. Kan trenden vara på väg nedåt helt? Målvaktsspelet var VIKs tidigare signum, det måste fungera mycket bättre. Då utespelet också havererade till slut så var det lätt för motståndarna att läsa.
  Slutligen – VIK måste lyckas ännu bättre med sponsorer (15 miljoner förslagsvis) samt lagbygge som håller för att toppa inför slutrundorna då man ska vara som bäst. Budgeten är dock inte hela sanningen.
  Tack för denna säsong – det var kul så länge det varade.

 6. mr t skriver:

  VIK måste se över marknadssidan samt sportchefen. Fahlander var uppenbarligen inte fel ute när han sa att NJ skjuter från höften.
  Vi måste ha in mera pengar, en stad av vår storlek ska kunna ha en bättre budget än den vi har.

 7. Viktor skriver:

  Nu behövs omtag! VIK har en klubbledning som varje höst lovat ”Att i år ska vi upp”, det gick inte ens i år då det fanns två extra platser. BYT UT! Hitta en klubbentreprenör som bygger klubben med hjärta i stället för Eklunds tomma ord.
  NJ förmodar jag, om han har någon form av självkritik, redan ikväll lämnat in.

 8. Mikael Norén skriver:

  peter, rätt, men mot KHK kom man ju heller inte in på kassen riktigt, utan mycket i hörnen. För dåliga på små ytor, att ge sig själva ytor.

 9. Mr H skriver:

  Kolla här: http://bloggar.expressen.se/mrmadhawk/ daterad 29 mars 18.04: Under inlägget :”överfallet är det sjukaste jag sett… ” Angående Deveaux-incidenten.
  Där snappade jag upp inlägg under kommentarer, under ovanstående artikel:

  citat:

  Redhawks1972 • Mar 29, 2015 @ 20:14 at 08:14
  Att sådant här inte hör hemma i svensk hockey är nog alla rörande överens om. Att spelaren ifråga ännu inte är polisanmäld samt fick följa med klubben upp till Västerås idag är om möjligt ännu värre men det är också den sanna ögonblicksbilden av svensk hockey av idag, sila mygg och svälja kameler. Detta övergrepp som klubben har mörkat och underlåtit att åtgärda bör i mina ögon leda till att klubben antingen diskvalificeras från spel i SHL eller drabbas av ett mycket kännbart straff i form av både böter och ett stort poängavdrag inför nästa säsong. Detta är så vidrigt gjort av spelaren och minst lika vidrigt gjort av klubben som mörkat vad man med mycket stor sannolikhet redan vetat om.
  Slutcitat.

  Det roliga är.: är inlägget från en av Rögles fans, eller…surt sa räven även där…
  Och Malmö, de är fortfarande kvar. Vi får se hur det är om en dag till.

 10. peter skriver:

  Men man klarade ju inte Karlskrona heller. De är ju inget fysiskt eller fult spelande lag.