Röster om Simon Åkerström (ex Piteå, Vita Hästen) och senast Björklöven & Ässät: ”Tungt skott men hur är självförtroendet efter tung säsong i Finland?”

Dags att välkomna en ny spelare!

 

Backen Simon Åkerström blir den sista pusselbiten in i Patrik Zetterbergs lagbygge säsongen 2019-20. 24-åringen är son till Roger Åkerström som var en mycket populär VIK-back i Elitserien under tre säsonger mellan 1991-1994. Bara det.

Bodensonen kom stark sjua i backarnas poängliga i HA förra säsongen med hela 5+21 på (och -5) på 50 matcher i ett då mycket svajigt Björklöven.

Dock får Åkerström blandande omdömen och en del blev förvånade då Ässät tog över backen till finska toppligan. Där har det blivit 0+3 och -5 på 28 matcher och allt mindre istid.

– Han är en intressant spelare som har en verktygslåda för att vara ett toppspelare i allsvenskan, säger Jonas Emmerdahl (ex VIK och Löven) till bloggen. Jonas spelade med Åkerström 2017-19.

– Åkerströms styrkor ligger det offensiva spelet. Bra skott och en explosiv skridskoåkning. Får han en bra start tror jag att han kommer att vara en stor tillgång, säger sympatiske Jonas, som också passar på att tillönska alla VIK:are en bra hockeyvår.

***

En annan som spelat mot Åkerström säger så här till bloggen:

– Bra rörlighet och god skridskoåkare för sin storlek. Fint skott från blålinjen, men ingen VIK ska hoppas allt för mycket på i år. Detta efter en tuff säsong i Finland med stukat förtroende efter minimal istid.

– Det kan ju vara så att han levde på Jacob Andersson som sin partner i PP 18/19, men tror ändå han kan vara bra – främst nästa säsong. Jag tror på 20-25 poäng då.

***

En annan insatt källa säger så här:

– Bra slagskott. Hyfsat passningsspel när han får tid. Väldigt överraskad när han fick kontrakt i Liiga, inte den mest tempostarke eller fysiske backen – kan se nonchalant ut när han inte har självförtroendet på topp. Det är nog bra för VIK att spela honom med en skridskostark back.

***

En Lövensupporter:

– Väldigt valpig och ojämn när han kom till Löven 2017. Tog stora steg under säsongen 18/19 och jag tror nog han var tänkt att få stanna, eventuellt. Hade nog kunnat ta steg likt August Tornberg i ”systemet”.

– Vasst skott med dålig pricksäkerhet. Har ingen koll på honom i år. Tycker ändå han hade en del i sig när han avslutade förra säsongen. Tar lite tid att få upp farten men kunde flytta på sig. Hade lite problem med fys när han kom men byggde på sig, det hjälpte nog åkningen också.

En annan Lövensupporter:

– Lite ”Kenneth Kennholt” – tungt men oprecist slagskott. Inte den starkaste i närkampsspelet. Skridskoåkningen är en styrka, bra uppåkningar  borde kunna få ut mer där. Men lite tveksam värvning för VIK. Han och Jacob Andersson fick oerhört mycket tid i PP ifjol. Gjorde många poäng där (4+6 18/19, reds. anm.).

***

Väldigt mixade omdömen alltså ovan, så även på sociala medier. Med andra ord bör vi inledningsvis ha rimliga förväntningar på Åkerström efter en jobbig säsong i Finland. Förhoppningen är att Thomas Paananens goda spelarutvecklingsförmåga ska funka även med Åkerström.

Och med tanke på hur tunn marknaden beskrivits av alla bloggen talat med får det anses vara bra att få hit en välväxt (191 cm och 90 kg) 24-årig back med ett tungt skott som redan gjort närmare 30 poäng en säsong i i HA.

Kontraktet sträcker sig även över nästa säsong. Åkerström vässar omgående konkurrensen betänkligt på backsidan som en potentiell topp-4. Detta visar också att sportchef Zäta fortsatt föredrar offensiva backar framför en tonvikt mot mer defensiva backar.

Nu blir det upp till befintligt lag och främst forwards att börja producera och för backarna att vässa försvarsspelet i alla tre zoner…

24 Responses

 1. Marcus skriver:

  Tack för den tid du lägger ner på bloggen! Mycket intressanta idéer och fakta tas fram genom stort intresse och engagemang. Det är bara att lyfta på hatten för ditt jobb!
  Tråkigt när det inte respekteras av människor som troligen inte lägger ner speciellt mycket tid på något mer än att gnälla 🙂

 2. Bozo skriver:

  Med sina 191cm borde han kunna bli en yngre variant på Robin Jacobsson, som supportrarna velat ha.

 3. Miko skriver:

  Bra av Zetterberg att, som ett led i nästa säsongs lagbygge, lyckas få till ett kontrakt som sträcker sig även över nästa säsong. Simon Åkerström har vad jag har förstått inte fått mycket speltid denna säsong och det är inte att vänta sig att kommer igång snabbt. Han har dock sex matcher som inkörningsperiod innan slutspelsserien, hoppas det räcker. Jag tror att det med tanke på den ekonomiska situationen och att det inte finns mycket att välja bland ute på marknaden är en bra värvning.

 4. Bozo skriver:

  Sista dygnen av transfer deadline gjorde Z den mest spektakulära värvningen i Sverige under den perioden. Att köpa loss spelare från andra HA-lag till högstbjudande visste ju alla inte var möjligt för VIK. Åkerström kunde nog ha valt större pengar i andra HA-lag för några månaders spel i år, men ville ha kontinuitet och tror förmodligen på det VIK sysslar med.

 5. Musse skriver:

  Klokt av Z att göra en långsiktig värvning och inte lägga pengar på en spelare som är här i två månader. I den ekonomiska situation vi är i så är ju fokus på att hitta bra ämnen och utveckla dem till toppspelare.
  I det spelmässiga läget vi är i nu så föredrar jag att det blev en offensiv back. Spelet från egen zon går alldeles för sakta. Förutom Leduc så kan man önska mer i passningarna från back så forwards kan komma med fart.
  Håller med om att det är dags att forwards steppar upp ett par nivåer i spelet, det är för många som underpresterar. Får alla vara friska så har vi några veckor kvar att hitta formen.

 6. Peter skriver:

  Säkerhetsrisk och skott i pexit! Tycker ändå han gick från ”totalt värdelös” till ”back med potential” under sista året i löven.
  Att gå till Finland var nog inte rätt väg för honom utan hade mått bättre med stort ansvar i en mindre allsvensk klubb. Hoppas och tror att det kan bli bra för honom i Västerås, framför allt nästa år.

 7. Robert jonsson skriver:

  Ointressant vad en massa norrlänningar tycker. Paananen har ett lågbudgetlag men trots det tillhör man den övre halvan av serien. Han lyckas säkert förädla Åkerström som han gjort med övriga spelare som varit med under flera år i klubben. Sedan visar det sig väl i slutändan om Lövens vilda satsning leder till SHL eller om det blir några tuffa år i HA efter årets satsning. Efter att ha sett Löven vid ett flertal tillfällen detta år samt att jag även sett LIF o OIK vid flera tillfällen gör jag ändå bedömningen att Löven inte räcker till i bäst av sju matcher mot något av dessa lag.

  • Gulsvart skriver:

   Gissar att det är slutförädlat i VIK nu när Helena Ambjörn slutat då det var tack vare hennes fysträning som många tog steget

 8. Andre skriver:

  Ja tyvärr var många glada att han lämnade förra säsongen då han var en riktig säkerhetsrisk i det defensiva spelet som inte vägdes upp av hans offensiva spel. Hans pappa har nu lyckats få han till två ha-lag när jag egentligen ser honom som en div-1 spelare. Hade aldrig platsat med 7 backar i dagens löven tyvärr.

  • Pelle skriver:

   Det är väl helt enkelt så att VIK har inte råd att värva färdiga, kompletta tvåvägsbackar utan måste utveckla dom själva. Så är det ju med alla spelare som VIK värvar. Två år i rad har man lyckats fynda duktiga juniormålvakter tex som blivit förstemålvakter.

   Sen kompletterar man med enstaka fynd som Leduc, som dock kommer mera sällan. Brock Little var kanske det bästa exemplet på billigt fynd.

   • Bozo skriver:

    Ja VIK är inte ens uppe i samma spelarbudget som Löven hade förra säsongen. BIK och VIK är och kommer vara Sveriges viktigaste klubbar i att utveckla spelare till elitlagen i Sverige.

    • Andre skriver:

     Oj vad fel alla haft om Lövens spelarbudget. 11.9 miljoner + 2 miljoner i tillskott under säsong. Kung Kenttä levererar!

     • Pelle skriver:

      Stämmer inte alls med VLT:s uppgifter. De säger 17 miljoner. Modo 17-19.
      VIK bara 10.

      Vilken källa har du?

 9. Vakna Z skriver:

  En vanlig Z värvning utan det där extra som man hade hoppas på

  • Mikael Norén skriver:

   Vilken back som fanns på marknaden hade du hellre sett? Det finns ju en ekonomisk faktor också och Zäta har ju fått ut mkt poäng per krona de senaste åren, hur ser du på det?

   • Kelly skriver:

    Tror det bir bra det här. Intressant att två norrlänningar tar sig tid att såga honom så rejält här ovan.
    Luktar bitterhet……

    • Andre skriver:

     Har ingen anledning att vara bitter och skulle mer än gärna velat kunna ge killen ett bra positivt omdöme men det går bara inte från det jag sett av honom. Att vik värvat honom är ett mysterium för mig eller tyder det på att marknaden varit mycket tunn. Nu spekulerades det mycket hur vänskapen mellan pappa Roger och fagervall spelade in att han kom till löven från hästen och det lär spekuleras än mer nu.

   • Vakna Z skriver:

    Jag förstår att du har den åsikten om Z. Du vill väl inte ” stöta ” dig med någon inom VIK för då är det garanterat slut med intervjuer med folk inom den organisationen. Lex Johan Thalberg när han var på VLT och vissa inom VIK slutade hälsa på honom. Detta enligt Johan själv i VLT strax innan han slutade med sitt praktikjobb där

    • Mikael Norén skriver:

     Ska man ständigt och återkommande vara så saftigt kritisk mot någon som vissa är bör man ju inte göra det anonymt för det första, tycker i alla fall jag. För det andra måste man vara mycket mer konkret och nyanserad i sin kritik tycker jag och gärna komma med alternativa vägar framåt så det ger lite mer. Intressant är att vissa tycker jag är för snäll på bloggen och andra tycker man är för hård – då ligger man nog ganska rätt totalt sett, kanske. Sen förstår jag också att det finns läsare här som har personliga agendor och vill lyfta sina familjemedlemmar och kompisar och annat… Men visst finns det ett problem om en organisation utövar påtryckning vad ngn ska skriva och tycka, men jag har inte upplevt det, varken explicit eller implicit. Paananen tex. vill ju ha kritik har han sagt. Men visst kan det vara en issue.

     • VIKarn skriver:

      Inget att bry sig om såna skribenter som ”Vakna Z”, han är inget hockey fan.
      Därför kan han inte svara på frågan vilken spelare hade vart bättre att ta in.
      Personen i fråga har ingen aning om hockey.
      Denna person har som intressen, bandy och fotboll.
      Jag är helt 100 på att det lite här och var smyger sig in vsk’are, som försöker sprida dåliga vibbar i våra led.
      De lyckas till viss del tycker jag, kolla bra på VLT’s liverapportering.
      Aldrig att riktiga VIK fans skulle utrycka sig som det görs där under matcherna från vissa håll.
      Nä den typen av kommentarer är bara att ignorera.

     • Bozo skriver:

      Trolltider vi lever i.

     • Vakna Z skriver:

      Det där är bara ” snack ” …Som vissa personligheter här inne återkommer till oavsett vad det gäller. Talar du om vilka du röstar på för att ta ett exempel ? Många här inne som ställer sig i kön. Jag önskar er alla ett bra liv

   • Martin skriver:

    Som redan nämnts, Z har haft koll på killen innan. Istället för att pumpa ut 50k i månaden resten av säsongen får han 30 över 15månader typ, spekulerar vilt.

    Sedan är han väl i bra ålder, se bara på Brome, Mastomäki, Lantosi, Borgman, Fält, som alla haft skiftande åldrar jag vet men som vi i VIK gärna offrat sett till den Gulsvart tiden som därefter tystnat oss rätt duktigt.

    Osar ingen panik men klassisk ”uppsida”, haha

 10. Kjell Karlsson skriver:

  Kan bara hålla med ovanstående om Åkerström efter att ha sett han i Löven två säsonger. Mkt bra skott, av våda karaktär, otroligt yvig i defensiven, indianarna var många. Går snart tretton på dussinet av den här backtypen. Han spelade dessutom m vår bäste back ifjol, Jacob A som har havererat i SHL i Skeå i år.
  Fick otrolig m speltid i PP m Jacob som var vår drivkraft, då.
  Skulle sitta på läktarn i Löven i år.
  Lycka till i VIK grabben.