Sakari Salminen (ex Växjö & Örebro) klar som det mest meriterade nyförvärvet på oerhört länge & VIK därmed på god väg att få två kedjor i toppklass

Sakari Salminen.

 

Under måndagen presenterades den mycket välmeriterade ytterforwarden Sakari Salminen. 34-åringens CV är imponerande som poängkung i de flesta lag han varit i, inklusive i KHL.

Så här tungt har inte VIK värvat sedan Jeremy Williams, även om det såklart är svårt att jämföra. Särskilt med tanke på att Salminen och Williams kommer från olika kontinenter.

Det som skvallrar mest om den klass Salminen höll på sin absoluta topp var när det blev OS-spel för Finland i Sochi 2014. Detta trots att NHL-stjärnorna var med då, som Teemu Selänne & Co.

Salminen har även spelat VM och sköt hem en match för Finland med en projektil i krysset, riktigt vackert:

Och här ett konstmål mot Sverige i Euro Hockey Tour:

Salminen är en första klassens playmaker med sin högerfattning, men ovan visar ju även att ett vasst skott och en god avslutsförmåga finns där.

Bara en spelare hade fler assist i PP i finska toppligan säsongen som gick, vilket tyder på att känslan finns kvar trots åldern. Dock hade Salminens lag och moderklubb, Ässät, det mycket tungt och blev jumbo.

Totalt blev det 7+26 för 33 poäng på 55 matcher 2021-22, vilket var bäst i Ässät. Men när ens moderklubb går blytungt och man är en ledande spelare är det nog inte så lätt alla gånger…

***

Så sent som 2019-20 spelade Salminen i Örebro. Då var Björneborgssonen stekhet inledningsvis med 7+11 för 18 poäng sina första 19 matcher i kedja med Mathias Bromé och Ryan Stoa, se fina händer här. Totalt stannade produktionen på 8+16 för 24 poäng efter 45 matcher och ett jobbigt avslut med NJ.

***

Efter att ha sett en hel del klipp från förra säsongen i Ässät kan bloggen reda nu lova att finländaren kommer duka upp massor av lägen för sina kedjepolare i VIK. Och eftersom ett bra skott också verkar finnas där kan även Salminen hota själv.

Med sin högerfattning och förmåga att hitta instick borde Salminen vara en perfekt matchning med mot mål drivande Trevor Cheek och någon stark allroundcenter som kan göra sig spelbar och täcka ytor. När tuffe Cheek skapar oreda lär Salminen precist kunna hitta luckor och blad.

Eftersom Salminen alltså är en mycket skicklig playmaker som lägger fokus på det offensiva ändrar kanske denna spetsvärvning lite behoven på den kommande toppcentern som ska in, som nu inte behöver vara en utpräglad playmaker som måste ha massa puck.

Snarare kanske det till och med är önskvärt med en center som inte kräver en massa puck.

***

Exempelvis är det nog på förhand inte sannolikt att Salminen skulle trivas med Mikael Frycklund, då bägge behöver mycket puck.

Salminen har nog heller aldrig varit någon riktigt intensiv spelare och behöver få fokusera på sina styrkor och inte tvingas vara en William Wikman. Kanske en utmaning för Thomas Paananen? Samtidigt är detta två-tre nivåer högre än exempelvis Alex Lavoie.

För att maximera nyttan med Salminens spelsinne och kreativitet gäller det att coachen hittar spelare som är tillräckligt smarta, tuffa och rörliga för att ta sig till rätt ytor.

Ty, om kamraterna är spelbara kommer Salminen servera dem pucken från alla vinklar och vrår. Ska vi gissa på att det blir 12+35 för finländaren i VIK?

***

Man kan lugnt säga att Patrik Zetterberg är på god väg att se till att laget åtminstone kommer ha två riktigt vassa kedjor offensivt. En välbehövlig dubblering mot ifjol.

Nedan tänkbara kedjor med Salminen. Det skulle inte förvåna om Wiberg kanske kommer klättra, och möjligtvis även Bergman, traditionsenligt:

 • Salminen – Mr X – Cheek
 • Zetterberg – Frycklund – Kokkonen
 • Svensson – Skedung – Lunsjö
 • From/Wiberg – Aronsson – Bergman

Extra: Kangas

***

Highlights med Salminen från då han firade 400 matcher i Liiga:

Kommer mer klipp från senaste säsongen, som ju är extra intressant då mycket i hockey är färskvara.

9 Responses

 1. Skräcklund skriver:

  Ska bli spännande att se. Hur funkar han med pannans ide för spelet? Med marginal sämst +- i liigas bottenlag – tyder på att fötterna går inte lika fort i rinkens båda riktningar?
  Med Lavoie visste vi vad som kunde väntas och det var vad som levererades, men blev inte långvarigt.

  Bara 11 matcher 20/21. Skada eller inget intresse före slutet februari?

 2. PatrikH skriver:

  Grattis VIK!
  Jag som inte har jättekoll på hockeyn kände till namnet Sakari Salminen. Väldigt roligt att Z lyckats signa denna spelare. Hoppas bara att han får en miljö och förutsättningar att få ut sin potential.

  • Pelle skriver:

   Jag kände inte till honom. Men jag kan ingenting om finsk hockey. Den ende aktive jag kan minnas är Granlund, men han ligger helt säkert utanför budget.

 3. Bernt Meissner skriver:

  Jisses, vi behöver inte snacka ”på papperet”. Ser man klippen verkar ju killen göra mål på precis allt. Dessutom, saaataan vilka finska speakers till målen 💕. Världsklass!

  • Icing skriver:

   Mmmmmm…det är sällan dom missar när det är highlights på målen men vi får hoppas att fötterna ff är med.

 4. Peter T skriver:

  När jag såg SMSet från VIK att Salminen signat, hade jag ingen aning, aldrig hört namnet. Men nu när man ser alla kommentarer från folk som har koll, känns det som ett kanon förvärv av Z:a. Kanske vi äntligen kan få in en finne som verkligen levererar!?

 5. Vintermannen skriver:

  Ser ut att vara en riktigt spännande värvning, tror det blir hur bra som helst.

 6. HockeyFarsan skriver:

  Verkar ypperligt på pappret, men det ska ju spelas oxå!

 7. Göran Antonsson skriver:

  Om det visar sig att Sakari lirar i samma division som Jeremy Williams är jag den förste att lyfta på hatten.