Sämsta tänkbara julavslutning då Williams skadades och brandskattat VIK förlorade mot Djurgården

Innan match laddade VIK-Support upp med en tänkvärd manifestation mot SHL-pamparnas galna idéer och perfekta slipsknutar, med mera. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Redan innan matchen mot Djurgården åkte VIK på några smällar. Viktiga spelarna Caputi, Emmerdahl och Sandberg drabbades liksom kämpen McArdle av feber.

Käftsmällarna fortsatte under matchen och VIK som hemmalag gynnades nog inte direkt av den viktiga tysta protesten rent sportsligt, även om den såklart sände en tydlig signal till galenskaperna i SHL-förslaget.

När sedan Saviano jabbade för den första gången fram till 0-1 efter 15.35 var det nog varken otagbart för Fransson eller orättvist för DIF. Fransson kanske också var småsjuk eller sliten, ty sådana mål tillät inte Tranåssonen första 20-25 matcherna.

Dock föregicks det så viktiga DIF-målet av några fina aktioner av Williams där skyttekungen först prickade ribban och sedan var ytterst nära efter att ha rundat kassen då Mattson i DIF-kassen tittade åt en annat håll.

Det brände till ordentligt för Legein när Williams tacklades i ryggen. Det blev matchstraff efter att till synes att satsat med klubban mot David Lidström ädlare delar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan jabbade Saviano igen VIK ”på käften”, denna gången med båda händerna i ryggen på Williams, då han oaktsamt vände ryggtavlan till. Domaren tyckte det var jättejusté, men just att sätta händerna i ryggen på någon 0,5 meter från sargen är inte respektfullt. Och mycket riktigt skadades Williams, såg ut som skada på axel eller nyckelben.

Legein försökte stå upp för sin lagkamrat, helt rätt, men helt fel att komma in med klubban först. Legein kan få räkna med att få fira jul med nyvunnen Fagervallsk disciplin efter den matchstraffet.

Bosse Wallin tweetade om att VIK aldrig har flyt mot domaren. Fagervall försökte få klarhet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Med Williams och Legein också borta var VIK:s forwardssida nu så lövtunn att om Mishat Fahrutdinov, nu 55 år, hade funnits på plats hade han kunna tagit en tröja.

Djurgården utnyttjade detta ofint nog och gick fram till 0-4 i andra perioden på nya låga skott bakom en till synes sliten Fransson.

Det slutade 0-5 och VIK-fansen får nu försöka återhämta sig från de multipla smällarna denna blytunga afton. Konsumtionen av tröstande dryck lär att fått sig en boost i Västerås efter detta.

Sammanfattning

Med så många borta var förhoppningen att Frycklund, Weiskog och nyuppflyttade toppjunioren Albin Ljunggren plus de tidigare icke produktiva veteranerna kanske skulle kliva fram i målprotokollet.

Men icke. Inte heller Romano orkade axla mantelns som ensam import. Veteranerna ”Bacon” och Freddan kunde inte heller hitta nät nu heller trots massor av istid.

Alldeles uppenbart är att Caputi, Williams, Sandberg, McArdle och Emmerdahl oerhört viktiga spelare. Det var kvällens lärdom.

Det positiva var ändå att Ljunggren, Linnarud och Boltshauser äntligen fick göra debuter med lite istid. Luca gjorde inte bort sig alls och tog tog 8 av 9 skott. Albin Ljunggren såg spännande ut med bra puckkontroll, hoppas vi får se mer.

Det mest oroväckande är statusen på Williams högeraxel. Illa då en skytt är extra beroende av väl fungerade och rörliga axlar.

Äntligen fick Luca stå 20 minuter. Det är ett måste att det blir fler matchen om vi ska ha en fräsch Fransson i vår. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Jag tror att Boltshauser bara helt enkelt måste få stå sex-sju matcher efter jul för att annars kommer vi få en sliten och otät Fransson i vår. Just nu är Fransson inte riktigt lika tät som i omgång 1-21, då han tappade långskottet från Troja och trenden med en lite mer otät Fransson håller i sig.

Det rasslade bakom Fransson… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Taktiken är lite grann köra Fransson tills hans stupar har känts lite simpel faktiskt. Nu måste Luca få stå lite! Annars snudd på tjänstefel.

Sedan två andra saker som fortsatt var oroväckande – tekningar och power play. Ikväll var tekningarna en katastrof där DIF vann 49. VIK vann 19.

Totalt i år ligger VIK på svaga 48,8 % vunna tek, vilket bara är nia i serien. Power play har fastnat nu på 11,6 %, bedrövligt faktiskt. Vad har Hellenberg för plan att lyfta PP?

Här finns det några saker att förbättra. Men som Harald Lûckner sa ”VIK har så dåligt power play, men ligger ändå topp-3. Hur ska det gå när det börjar funka på allvar? Här finns sparkapital”

Västerås tre stjärnor:

1. Williams – skapade själv två jättechanser i första (stolpe och en på mållinjen) innan DIF:s första…

2. Frycklund – Kämpade och slet efter sina förutsättningar. Serverade Romano en mycket bra pass som gav ett halvt friläge.

3. Söderkvist – Höll i pucken mycket bättre än tidigare. Men katastrof i teken, förlorade 10 av 13.

4 svar

 1. Rotkiv skriver:

  En pajasmatch. Kunde väl inte bli annat när influensan slagit till i truppen och de som klev ut på isen inte var beredda att kämpa och offra sig. Dessutom mottagna och ”peppade” av hemmastås totala tystnad, där fanns inte många fans den här kvällen. Visserligen protesterar jag gärna mot SHL-idéerna men inte på bekostnad av att heja fram det lag jag stöder. Synd att även Legin tog på sig pajasstruten och så kom då tyvärr även Franssons första riktigt usla framträdande.
  Matchen avgjordes på isen – inte av flisen.

 2. Marko skriver:

  Kenneth Bergqvist ja… Alltså nu måste ju Fagervall och Co börja inse att han inte har vad som krävs för en producerande roll överhuvudtaget! Det är smått PINSAMT att se hur han går in i närkamper när han verkligen har chans att smälla på. Knappt styrfart på karln när han ska tacklas, utan det blir någon sorts halvknuff där han 9 av 10 gånger nästan ramlar själv.. Där är mitt tålamod HELT slut. VIK har inte plats för någon som ser ut som om han vore ute med familjen och gled runt på Mälarens isar en solig vinterdag..

 3. fredrik skriver:

  Tycker Boltshauser var bra när han kom in, kan absolut inte lastas för målet.. Gjorde några fina räddningar mot slutet också! Hoppas han får stå mer nu, så Fransson kan komma tillbaka till fin form!

 4. fredrik skriver:

  Tycker Ljunggren såg riktigt bra ut, Brome med sin fart också! Fransson ser VÄLDIGT sliten ut…. Sen kan vi konstatera att utan förstakedjan hade vi inget att säga till om på offensiv planhalva… Inte bra att bli manglade såhär på hemmaplan heller, Dif var faktiskt många klasser bättre idag… Menmen bara vila och ta nya tag efter jul! Hoppas på ett bättre pp då! God jul alla vikare 🙂